Open menu

In steeds meer supermarkten gaan je ze tegenkomen: dametjes en heertjes achter een campingbrander die laten zien hoe je met pakje A, pakje B en pakje C een "heerlijke, voedzame maaltijd" op tafel kunt zetten.

Het heeft wel iets gezellig kneuterigs, zo'n pakjes-koker met een schort om de buik gespannen en een strooien hoedje wat scheef op het hoofd die druk in pannen staat te roeren in zijn standje midden in de supermarkt. "Hier mevrouwtje, proeft u maar: versgebakken in heerlijke Croma!"

Dat soort productdemonstraties gaan we de komende tijd steeds vaker zien, want voedingsfabrikant Unilever wil er dit jaar maar liefst  tienduizend laten uitvoeren. Unilever heeft daarvoor contracten gesloten met onder meer Albert Heijn, Dirk van den Broek, Super de Boer en Plus. Reclamebureau Boost Concepts heeft er inmiddels een flinke partij winkeldemonstrateurs (M/V) voor aangetrokken die "consumenten op een actieve, enthousiaste wijze kennis (laten) maken met nieuwe producten."

Treurig is het ook wel een beetje, dat er zo'n horde supermarktmutsen hangend achter hun supermarktkarretje staat te kijken hoe drie supermarktpakjes gecombineerd worden tot iets wat moet doorgaan voor een maaltijd. "Hallo! Hallo! Dit is geen koken!" wil je wel tegen ze schreeuwen. "Dit is een maaltijd assembleren. Alle smaak en vitamines zijn vakkundig gekeeld en wat er op je bord komt te liggen, is alleen maar een mix van kleur-, geur- en smaakstoffen uit het Unilever-lab."

Maar ja, dovemansoren. Twintig minuten in de keuken klinkt voor veel mensen blijkbaar aantrekkelijker dan veertig minuten in de keuken. En of daar nog iets aan te veranderen is?

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama