Open menu

Kunnen we wel een mooie oudejaarstraditie van maken: we inventariseren waar we van balen, wat veel beter kan en waar eindelijk eens wat aan moet gebeuren op eetgebied. En zo formuleren we uiteindelijk 10 eetwensen voor het nieuwe jaar. Dit jaar op 8: haal de Bonzo-geur uit die tofu.1 Maak duidelijk: geschikt of ongeschikt
Nee, we hoeven geen groene, gele, blauwe of oranje logo’s met klavertjes of zonnebloemen. We eisen alleen duidelijkheid. En dat kan in één regeltje onder de ingrediëntendeclaratie: ‘Geschikt voor vegetariërs’ of 'Niet geschikt voor vegetariërs'. Is dat nou zo moeilijk?

2 Stimuleer het gebruik van vegetarisch stremsel
Waarom moet er kalvermaag in onze kaas zitten als producenten het net zo makkelijk kunnen produceren met een vegetarisch stremsel? Traditie? Tijd om mee te kappen dan. Wie zo nodig traditioneel wil wezen, gaat maar lekker Zeeuwse klederdracht naaien of zich bekwamen in het skutsjesilen.

3 Maak een lekker vegetarisch kooktijdschrift
Wie naar zo'n schandalig gerecht als foie gras kijkt in de Elle Eten, gaat toch spontaan terugverlangen naar de tijd dat er nog echt leuke vegetarische kooktijdschriften als Sla of BBC Vegetarian Good Food bestonden.

4 Doe iets aan de prijzen van biologisch geproduceerde groenten en fruit
Als we veel meer moeten betalen voor een biologische geteelde pieper dan voor een regulier geteelde, komt er natuurlijk nooit wat van de doelstelling van de overheid dat we eind 2007 5% van ons boodschappenbudget aan biologische producten uitgeven. Dus: subsidieer milieuvriendelijk en belast milieuonvriendelijk. Ook slim: verplicht groothandels te leveren buiten het reguliere natuurvoedingskringetje, want dat houdt de prijs nu kunstmatig hoog.

5 Open een vegetarisch sterrenrestaurant
Hoewel er best aardige vegetarische restaurants in Nederland en Vlaanderen zijn, blijft het gros toch steken op eetcafé-niveau. Soms lijkt het wel of restaurateurs denken: vegetariërs komen om iets te eten waar geen vlees in zit en je moet ze vooral niet vermoeien met creatieve menu's, laat staan met een sprankelend interieur of een gastvrije ontvangst. Wat een Jonnie Boer of een Frank Fol met groenten kan, dat moeten toch meer koks kunnen? En waarom zou daar geen markt voor zijn?

6 Laat Wholefoods naar Nederland & België komen
Een Amerikaanse supermarkt naar ons hart: heel veel biologische producten, een groenteafdeling met een keur aan exotische groenten en fruit, een ruime salade-bar waar je zelf kunt opscheppen en natuurlijk een krankzinnig groot vegetarisch assortiment, zowel in de koeling als in de diepvries.

7 Verbied roken in de horeca
Moeten we nou echt nog langer onze culinaire genoegens laten verpesten doordat ze aan een tafeltje naast ons vrijelijk de brand in een dozijn sigaretten mogen steken? Nee toch zeker? Ervaring in het buitenland (Ierland, Zweden, Spanje, Portugal en Italië) leert dat zo'n verbod helemaal geen problemen oplevert.

8 Verlos die tofu van z'n Bonzo-geur
Heel fijn dat er ook gekruide tofu in de winkel ligt, maar wat gek hè, dat het alleen door hardcore vegetariërs wordt gekocht. Zou de Bonzo-geur die opstijgt uit ieder geopend pakje daar iets mee te maken hebben?

9 Maak keukengereedschap duurzamer
Wie wil er nou binnen een halfjaar alweer op zoek moeten naar een roerbakpan omdat de anti-aanbaklaag loslaat?

10 Leer die horeca-meisjes en -jongetjes wat vegetarisch is
Verplicht op elke horeca-opleiding de examenvraag: Een vegetariër eet geen vlees en geen...? Nee, het is geen vleestomaat. En nee, spekjes is het ook niet. Het begint met een V... En het eindigt op is... Nou?

 

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama