Waar zit ijzer in en krijg je wel voldoende binnen?
alt

IJzer, heb jij het in je?

IJzer is belangrijk voor het lichaam. Het zorgt namelijk voor de vorming van hemoglobine, dat weer nodig is voor de zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.

Niet goed opneembaar

Volgens de Nederlandse Vegetariërsbond zijn er maar drie voedingsstoffen die extra aandacht verdienen als je vegetariër bent. Dit zijn ijzer, vitamine B12 en omega-3 vetzuur DHA. De reden voor deze extra aandacht is omdat deze stoffen nauwelijks in plantaardige bronnen voorkomen. En als ze er wel in voorkomen, is het lichaam vaak niet goed in staat de voedingsstof op te nemen en volledig te benutten.

Groente en fruit

Plantaardige producten zoals groenten en fruit bevatten andere natuurlijke stoffen (oxalaten, fytaten en polyfenolen) die een verbinding aangaan met ijzer. Dit zorgt ervoor dat het ijzer door het lichaam wordt uitgescheiden in plaats van opgenomen. Voorbeelden van groenten en fruit waar ijzer in zit zijn bijvoorbeeld spinazie, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten en citrusvruchten. Een groente zoals spinazie bevat veel ijzer waar weinig van overblijft door dit proces.

IJzer voor vegetariërs

Vegetariërs eten geen vlees en vis. Daarom is het belangrijk om producten te eten die de opname van ijzer bevorderen. Vitamine C is bevordert de opname van ijzer. Drink daarom bij ontbijt of lunch een glas verse jus, of een bakje vers fruit. Lukt het je niet om dit iedere dag te doen, dan kan het zinvol zijn uw voeding aan te vullen met Flinndal Vitamine C Forte. Dit supplement is geschikt voor vegetariërs. Deze bevat maar liefst 500 mg vitamine c. Vitamine c heeft nog veel andere gezondheidsvoordelen. Als belangrijke antioxidant helpt vitamine c mee om de lichaamscellen te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Eet gevarieerd

Probeer altijd gevarieerd te eten. Voldoende groente en fruit en weinig verzadigde vetten. Soms lukt dat niet altijd en willen we wat extra’s gebruiken. In drukke periodes heb je met Flinndal Multivitamine de aanvulling op je voeding. Het bevat alle 13 vitaminen en de belangrijke mineralen. Bijvoorbeeld vitamine A, B12, D, selenium en zink voor extra weerstand en calcium, magnesium, vitamine B1, B2, B3 en B5 voor meer energie. Flinndal Multivitaminen is geschikt voor vegetariërs.

Voor meer informatie

Elke dag hebben we wel een speciale behoefte op het gebied van voedingsstoffen. Dit kan diverse oorzaken hebben. Regen, sneeuw, kou maar ook zwangerschap en dagen waarop we sporten of veel bewegen. Flinndal helpt je graag om voor ieder van deze momenten de juiste supplementen te kiezen.

alt


Dit is een door Flinndal gesponsord artikel.
Meer weten over adverteren op Vegatopia? Kijk dan hier.

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens