Open menu

De eerste week van januari staat bij Koken & Zo in het teken van het 'Fatima Bakkeren'. Vandaag de laatste keer: mosterdbloemkool, eiercurry en pilao.

Mosterdbloemkool, eiercurry en pilao
(voor 2 personen)

Drie eenvoudig te bereiden Indiase gerechten, die tezamen een gevarieerde doch lichte maaltijd vormen.

Mosterdbloemkool

500 gram bloemkool, in kleine roosjes
1 teen knoflook, geperst
1 klein bolletje gember, gehakt
1 pepertje, fijngesneden
1 tomaat, fijngesneden
2 tl mosterdzaad
3 el mosterd
1 tl kurkuma
2 tl korianderblad

Rooster het mosterdzaad in een wok. Voeg een scheutje olie toe en fruit daarin knoflook, gember en pepertje. Doe de tomaat erbij, strooi een snuf zout en kurkuma erover en roer goed door. Schep dan de mosterd door het mengsel. Doe de bloemkool in de wok zorg dat alle roosjes met het mengsel zijn bedekt. Stoof op laag vuur in 15 minuten gaar. Bestrooi met korianderblad.

Eiercurry

2 eieren, hardgekookt en gepeld
1 blikje tomatenpuree
2 zwarte kardemoms, geplet
1 klein bolletje gember, gehakt
0.5 tl chilikruiden
1 tl kruidnagel
1 tl anijspoeder

Prik met een vork in de eieren en bak ze in de olie tot ze mooi bruin zijn. Haal uit de pan en laat afdruipen. Verhit olie in een wok en fruit de gember, kardemom en chilikruiden. Voeg tomatenpuree, snufje zout en kruidnagel toe en bak goed door. Schenk een bodempje water erbij, leg de eieren in het mengsel, strooi het anijspoeder erover en bak totdat het mengsel  voldoende is ingedikt.

Pilao

100 g basmatirijst
60 g rode linzen
1 kleine ui
1 tl komijnzaad
1 tl kruidnagel
2 tl kaneel
1 tl garam masala

Rooster het komijnzaad, schenk er een scheutje olie bij en fruit daar de ui in. Voeg de rijst en linzen toe, tezamen met zout en alle kruiden behalve de garam masala. Schep goed door. Anderhalf kopje water erbij en vijftien minuten op laag vuur koken. Indien nodig extra water toevoegen. Breng op smaak met garam masala.

Beweegtip: Trakteer je hond - of de hond van de buren - op een extra lange wandeling.

De Fatima-Bakkerweek

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama