Open menu

Dit keer spotten we vegan Boursin

Wat? Een plantaardige versie van de bekende verse kaas met knoflook en fijne kruiden

Is dat? De plantaardige alternatieven voor kaas hebben het donkere hoekje van de biowinkel verlaten. Sinds een paar jaar vind je ze ook in de grotere supermarkten en dit hebben de grotere merken intussen ook opgemerkt. Om te diversifiëren en vooral om hun marktaandeel niet te verliezen, komen ze ook op de proppen met plantaardige versies van hun eigen populairste producten. In dit kader heeft Le Groupe Bel een plantaardig alternatief voor Boursin met knoflook en fijne kruiden - net zoals voor Babybel trouwens, een ander populair merk van dezelfde groep.

Het hoofdingrediënt van dit product is zonnebloemolie. Deze heeft een neutrale smaak. Ik ben vooral blij dat ze niet voor kokosolie gekozen hebben, want met kaasalternatieven die naar kokos smaken jaag me het huis uit. De structuur van de kaas is stevig, maar het laat zich prima uitsmeren op een stukje brood. De smaak is zacht met een knoflooktoets. Het enige vreemde vind ik de aanwezigheid van bamboevezels. Deze hebben overigens wel invloed op de structuur en op de smaak. Ik vraag me trouwens af wie dit bedacht heeft.

Op een toastje of op brood is het zeker niet slecht, maar omdat het een alternatief dient te zijn voor de traditionele Boursin heb ik beide met elkaar vergeleken. Het origineel is korreliger van structuur en sterker van smaak. De knoflook en de kruiden zorgen voor een smaakexplosie in je mond. Je proeft de pittigheid van de knoflook en de frisheid van verse kruiden. En dat alles mis ik bij de plantaardige versie: ik proef vooral de knoflook en een kleine nasmaak, wellicht van de bamboevezels. Dit valt sterk op wanneer je de twee na elkaar proeft. 

Op zich is dit kruidenkaasalternatief niet slecht, maar ik vind het toch een beetje een schrale kopie van het origineel. Je kunt het product natuurlijk niet helemaal namaken en dat verwacht ik ook niet. Maar bij kruidenkaas zit de smaak vooral in de kruiden en net daar zit het minpuntje. Er zitten trouwens ook effectief minder knoflook en kruiden in: 1,3% tegenover 2.3%. Ik ben wel een beetje teleurgesteld. Ik kan het aanraden als een alternatief, maar helaas niet als een volwaardige vervanger van het origineel.

Kost 't? €2,49 (bij AH België, elders vaak een paar cent minder)

Waar gespot? Albert Heijn (maar ook verkrijgbaar bij o.a. Jumbo)

Door wie? Sven

Beoordeling:

Wat zeggen die sterren?

Ook iets leuks gespot?

Voor de rubriek 'Gespot' zijn we op zoek naar gekke, grappige of gewoon erg lekkere (vegetarische) producten die je bent tegengekomen. Fotografeer het product, vermeld waar je 't hebt gevonden, wat het kostte en waardeer het met 1 (heel slecht) tot 5 sterren (uitzonderlijk goed). Stuur je inzending naar

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama