Open menu

kerst2023Het jaar 2024 is inmiddels al begonnen, de feestmaand is dus achter de rug. Voor wie nog wil nagenieten, blijft onze kerstspecial tot eind januari nog online.

Na een bewogen jaar zitten we nu midden in de kerstperiode, met Oud en Nieuw voor de deur. Tot dusver is het een bijzonder natte feestmaand, maar gelukkig is december de maand bij uitstek om de wereld even buiten te sluiten en het thuis gezellig te maken. En daarbij hoort natuurlijk ook lekker koken, bakken en eten. In de Vegatopia Kerstspecial vind je een gigantische lading inspiratie, met feestelijke recepten voor de feestdagen in december.

Kerstmenu's

Het plantaardige Barbie-menu heeft uiteraard geen gebrek aan gimmicks. De kleur roze speelt nadrukkelijk een rol, en ook culinaire popcorn mag niet ontbreken. Het menu is een samenwerking van Emma, Helen en Jol - op afstand, maar met veel overleg. De pastinaakcappuccino is een mooie opmaat voor de roze kerstkrans met popcorn. Het hoofdgerecht, groene en roze Barbie-ravioli met biet en doperwt wordt begeleid door een heuse hasselback-pompoen. Het menu wordt afgerond met verfijnde sinaasappel petit fours met abrikozensaus.

Barbie voorgerecht poppen

Het Griekse kerstmenu is gemaakt door Sven, die duidelijk geïnspireerd was. Het menu begint met vier mezze om te delen: auberginesalade, courgettekoekjes, tzatziki en hummus. Het hoofdgerecht is een stevige uientaart met feta met erbij een frisse groene salade. We sluiten in stijl af met een Griekse walnotencake. Met bekende, geliefde elementen is dit menu allesbehalve wat je standaard in een Grieks restaurant tegenkomt, en daarom welhaast Griekser dan Grieks.

Grieks Hoofdgerecht

Daarnaast kun je naar hartelust grasduinen in ons uitgebreide kerstmenu-archief met meer dan honderd thematische menu's uit meer dan twee decennia Vegatopia.

Naast de volledige menu's voor de kerstdagen kun je er natuurlijk ook gewoon losse gerechten uit pikken, voor het kerstdiner of ook op een andere decemberdag.

Bakken

Ook vind je in het archief een fijne verzameling winterse bakrecepten, zoals speculaasboterkoek, een amandelstaaf, een kerststol met kwark en kokosmakronen. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit sinterklaasbananenbrood? Dit recept van Sophie is absoluut de moeite waard.

sinterklaasbananenbrood

Uit eten

Er was een tijd dat een heel redactieteam zowat alle restaurants in België en Nederland in kaart bracht waar je rond Kerstmis vegetarisch kon eten. Nu de vegetarische gast meer en meer aandacht krijgt, is dat onbegonnen werk geworden. Maar we zouden Vegatopia niet zijn als we niet op zoek zouden zijn gegaan naar enkele leuke, volledig vegetarische restaurants die verrassen met een bijzonder kerstmenu. De selectie aan restaurants is beperkt tot Nederland, voor België hebben we een eigenzinnige selectie afhaal-kerstmenu's.

Lekker vegetarisch voor iedereen

Mocht je tijdens de kerstdagen bij familie of vrienden eten en bang zijn dat ze bijvoorbeeld gelatine of niet-vegetarische bouillon gebruiken: stuur ze voor de zekerheid alvast een link naar onze eerste hulp bij vegetariër, waarin we veelvoorkomende valkuilen én oplossingen bespreken.

Dit jaar vieren we Kerst vooral in kleine kring en thuis. Daarom is het des te fijner om lekker lang samen aan de eettafel te zitten. Gourmetten is met wat handige tips zeker ook voor vegetariërs een smakelijke en gezellige bezigheid. Daarnaast bevelen we pannenkoekgourmet met hartige pannenkoekjes in het bijzonder aan. Een kaasfondue is ook niet te versmaden, vinden wij. Sven heeft zelfs een volledig plantaardige onkaasfondue ontwikkeld.

pannenkoekgourmet aansteken

 Kortom: alle ingrediënten voor een smakelijke en gezellige decembermaand vind je hier. Veel plezier gewenst!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Loupoigne (Genappe) - Elements in Indrani Lodge
zaterdag, 20 juli 2024

 restaurant van ecologisch hotelcomplex - €€€

Gent - Plant-A-Pizza
zondag, 14 juli 2024

 plantaardige pizzeria - € tot €€

Amsterdam - Annapurna
dinsdag, 25 juni 2024

 authentiek Nepalees-Indiaas  - €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama