Open menu

kerst belgie 2023 thbToen we restaurants zochten met een vegetarisch kerstmenu, viel het ons op dat er niet veel Belgische te vinden waren, vandaar dat we een artikel over enkel Nederlandse restaurants publiceerden. Afhaal-kerstmenu's waren er in België dan weer wel genoeg, waaruit je zou kunnen concluderen dat de restauranthouders, hun personeel en de cliënten graag Kerst thuis onder de kerstboom vieren. We zoeken dan ook vooral naar enkele leuke Belgische, vegetarische restaurants die een mooi afhaalmenu voor de feestdagen samenstelden. Meestal is er ook meteen één voor Nieuwjaar. Natuurlijk verdienen de genoemde zaken ook een bezoek ter plaatse in de loop van het jaar, als het feestgedruis is afgenomen. Een eigenzinnige selectie.

Antwerpen

Gevestigde waarde De Broers van Julienne heeft voor Kerstmis en Nieuwjaar een veggie én apart vegan menu met zes gerechten voor 45 euro per persoon. Soep, Tershi-dip, wintersalade, hartig taartje, kroketje en als hoofdgerecht respectievelijk een feestelijke moussaka en pompoen en andere groenten in laagjes. Bestellen voor 20-12 en 27-12 respectievelijk.

kerst belgie broers van julienne

Osteria Spritz heeft weer een Christmas Box voor 57 euro per persoon, af te halen op 23 december. Een ribollita en een lasagne met wilde champignons of aubergine zouden ons zeker overtuigen van het motto van de zaak dat het leven te kort is om slecht te eten.

Lento heeft een afhaal-sharingmenu met een negental gerechtjes, waarvan albondigas in een tomatensausje, een Zeeuws pannetje met eryngii  en een nostalgische Wellington met bospaddenstoelen opvallen. Zoals in Nederland zijn, tot het genoegen van de liefhebber ervan, allerlei champignons een belangrijk ingrediënt in de menu's. De prijs is 69 euro per persoon, bedrag verminderend met het aantal bestelde eenheden.

kerst belgie lento

Brussel

The Judgy Vegan heeft een afhaal-en bezorgmenu van drie gangen voor 52 euro, waarvan de gangen ook apart te bestellen zijn. Hoofdgerecht (afzonderlijk 29 euro) is een tofugebraad met champignons en kastanjes.

Hasselt

Naar goede gewoonte heeft De Levensboom weer een verrukkelijk afhaalmenu, dat je ook per gang kunt bestellen. Een vijfgangenmenu kost 65 euro en heeft pompoen en shii-take als voorgerecht en een traag gegaarde knolselder met allerlei toebehoren als hoofdgerecht. Voor Nieuwjaar is er een ander, nieuw, even aanlokkelijk menu.

Ook de Hasseltse vestiging van Lento heeft hetzelfde afhaalmenu als de Antwerpse.

Luik

Wie om één of andere reden voor langere tijd in deze vurige stad verblijft, kan een kerstmenu afhalen bij Ventre Content. De vier gerechten tesamen kosten 50 euro per persoon. Een buideltje met tempeh en vegan ricotta en een gebraad van tofu met champignons en kastanjes (zelfde inspiratie als The Judgy Vegan, zie hoger) zijn helemaal oké. Let wel: voor zondag 17 december bestellen, ophalen 23 december.

kerst belgie ventre content

Oost-Vlaanderen

Amaranth, het gastronomisch plantaardig restaurant van Pieter-Jan Lint, heeft een feestmenu voor 95 euro per persoon. Enkele hapjes, drie gangen en een zoete afsluiter laten je kennismaken met deze hoogstaande plantaardige keuken.

West-Vlaanderen

Brugge is een mooie stad om in rond te dwalen, zeker nu er deze eindejaarsperiode een lichtbelevingswandeling is. Het is een goed idee om als afsluiting van de dag uit eten te gaan bij het vegetarische en plantaardige Garlic N Greens. De warme smaken van de Indiase keuken kun je op 24 en 25 december proeven in een mooi kerstmenu dat 85 euro kost voor twee personen. Op 31 december en 1 januari kun je er Nieuwjaar vieren voor 105 euro voor 2 personen. Een glas cava bij aankomst.

kerst belgie brugge lichtbelevingswandeling

De veganistische Kleinkeuken in Kortrijk heeft een kerst- en nieuwjaarsmenu met drie keuzemogelijkheden per gang. Ik zou zelf de vegan kaaskroket kiezen en het linzengebraad met champignonroomsaus en een chocoladecake na (45 euro, gerechten ook afzonderlijk te bestellen.) Bestellen via website en ophalen in de late namiddag van 24 of 31 december.

Catering

We beperkten ons hier tot de vegetarische restaurants, bij de door ons geselecteerde cateraars zul je er ongetwijfeld ook ontdekken met een verleidelijk feestmenu.

Nu het evenwicht met Nederland is hersteld, wensen we ook iedereen die in België woont of vertoeft tijdens deze eindejaarsperiode een prettige tijd, waar lekker bourgondisch eten onverbrekelijk bijhoort.

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama