rode comcommerToen we vorig jaar eenzelfde artikel schreven, hoopten we een jaar later weer volop buitenshuis te kunnen vieren in groter gezelschap. En hoewel je nu weliswaar weer uit eten kunt, staat er nog altijd een zekere domper op de feestvreugde. Daarom geven we voor wie thuis wil genieten van een gastronomisch vegetarisch etentje, bereid door een goede chef, weer enkele tips - kriskras door Nederland en België. We beogen daarmee geen volledige lijst, doch zochten bij bekende en minder bekende adressen wie een kerst- en/of eindejaarsmenu aanbiedt. Vergeet niet tijdig te bestellen, meestal is dat zeker een weekje op voorhand. En hou er ook rekening mee dat bij sommige zaken de regel op is op geldt.

Omdat de situatie in de horeca onzeker blijft, geven we ook dit jaar helaas geen lijst met restaurants waar je ter plaatse van een feestelijk diner kan genieten. Mogelijk zijn er verschillende van beneden genoemde zaken open of kun je een restaurant zoeken in onze restaurantgids.

Nederland

Amersfoort

Het Arabisch tapasrestaurant Habibi maakt een luxe dinerbox met 3-gangen-menu voor je klaar, dat kan bezorgd worden op 24, 25 en 26 december in de namiddag, afhalen kan ook. In elke gang kan een vegetarisch gerecht gekozen worden. De prijs bedraagt 37,50 euro per persoon.

Amsterdam

De vertrouwde De Waaghals heeft voor 25 december een kerstmenu van vier gangen met een amuse voor 42 euro. Dranken erbij voor twee kost je 45 euro. Je krijgt hiervoor creatieve bereidingen van bloemkool, aardpeer, biet en paddenstoelen. Op de site staat een instructievideo om alles optimaal te serveren. 

Groenterestaurant Choux aan het IJ maakt een subliem menu, dat kan afgehaald worden op 23, 24 en 25 december. Het is algemeen bekend dat dit gastronomisch hoogstaand restaurant veel werk maakt van haar afhaalgerechten, temeer daar het restaurant zelf in die periode gesloten is. Het kerstmenu, dat in elk van de vier gangen een vegetarische optie heeft, kost 50 euro. Dit jaar is een knol-millefeuille het hoofdgerecht.  UITVERKOCHT

De delicatessenwinkel Sab's Deli zorgt voor een smaakvol kerstdiner, af te halen op 24 en 25 december. Je kunt er als voorgerecht vijf vegetarische canapés bestellen (12,50 euro) en vegetarische Wellington met drie bijgerechten als hoofdgerecht (15,50 euro). Wel uitdrukkelijk vermelden dat de canapés vegetarisch dienen te zijn.

De Kruidfabriek  in Amstelveen bezorgt een vijf-gangen vegetarisch menu (kan ook afgehaald worden) van donderdag tot zaterdag. Een video op YouTube toont je de volledige bereiding. De prijs ervan is 48 euro per persoon en laat je smaakexplosies beleven met onder andere gerookte biet, truffelsoep, gepofte knolselderij en eekhoorntjesbrood en tarte tatin.

Arnhem

't Amusement van de bekende Estée Stroker en haar jonge team brengt ingrediënten uit het seizoen samen in de Amusement Thuis Kerstbox. Het 4-gangen-menu behoeft enkel nog een finishing touch. Je kunt nog meer dan de box bestellen, zoals biowijn en de befaamde macarons en het kookboek van Estée. De prijs van het menu is 46 euro per persoon.

Bussum

Restaurant Faulk biedt de keuze tussen een vegetarisch en niet- vegetarisch kerst afhaalmenu. Hier kun je de samenstelling van het menu bekijken ( wel even doorscrollen voorbij het huidige menu). 59,50 per persoon.

Den Haag

Bij het duurzame Ethica kun je een 5 gangen-kerstdiner met amuse en friandises bestellen en afhalen tegen 55 euro per persoon. Hoofdgerecht is gevulde pompoenrollade met aardappelmousseline en bijgerechtjes. Die komt na een stoet van gangen, die je met een instructievideo perfect leert opdienen. Leuk is dat er ook een 3-gangen-kerstmenu voor de kinderen is voorzien.

Bij Symbiose kun je op 24 en 25 december, mits reservatie voor 19 december, een hartig 4 gangen-menu ophalen. De prijs ervan is 44 euro per persoon en heeft seitanburger als hoofdgerecht.

Driebergen 

Gastronomisch restaurant Groenland maakt opnieuw een heerlijk kerstdiner van vijf gangen, af te halen op 24 december. De kerstbox kost 57,50 euro per persoon( 4-gangenlucnch 47,50). Er wordt beloofd dat je in een handomdraai de gangen op tafel tovert. Je dient wel aan te geven dat je voor de vegetarische optie gaat.

Eindhoven

Plantaardige hoogstandjes kun je verwachten bij het kerstdiner van Bij Albrecht.. Te bestellen tot 20 december en op 24 december af te halen. Ook hierbij raden we aan niet te lang te wachten met het bestellen. Er worden totaal 60 boxen gemaakt en op = op. 4 gangen, amuse en zuurdesembrood voor 60,- p.p. 

Groningen

Bij Cook-ing kun je weer een mooi kerstmenu van zes gangen bestellen, af te halen op vrijdag 24 december. Het komt op 54,50 euro per persoon. Er worden heldere opwarminstructies beloofd die leiden tot een minimale inspanning bij het op tafel brengen ervan.

Goes

Eetmosfeer Het Elfde gebod heeft een kerstmenubox vanaf 31,50 euro per persoon. Je kunt het aantal gangen zelf bepalen en in elke gang is er een vegetarische optie: carpaccio rode biet, Aziatische wortelsoep en truffelpasta met paddenstoelen.

Haarlem

Als stad met de meeste eetgelegenheden per inwoner blijft Haarlem nogal achter wbt vegetarische ( kerst) afhaalmenu's. Cateraar Bi-zonder biedt een 3 gangen afhaal menu voor 32,50. Uit te breiden met een tussengang van heldere champignon soep voor 4,50 / per 500 ml. De gerechten zijn betrekkelijk eenvoudig voor een doorwinterde vegatopiaan, maar klinken smakelijk. Het is een keuzemenu waarbij de hoofdschotel eventueel ook uit vlees of wild kan bestaan. Het  wijnarrangement is 27,50 voor 3 flessen bijpassende wijn. 

Leiden

Catootje aan de markt heeft het streven om steeds meer werk te maken van vega(n) gerechten. De kerstbox biedt keuze tussen een vlees/vis of vegan 4 gangen menu. Kosten 37,50 per persoon. Een (extra) kaasgang kan worden toegevoegd voor een meerprijs van 7,50.  Eventueel ook wel fijn: je kunt kiezen voor bezorgen voor 5,-. 

Nijmegen

Bistrobars Berlin en Bankoh, samen met Beaune uit Rozendaal, zorgen met Kerstmis voor een gastronomisch vegetarisch 4-gangenmenu dat een totaalbeleving is. Zo zijn er extra's als aankleding van de feesttafel, een spotify-muzieklijst en een korte online-uitleg over de afwerking van de gerechten.

Utrecht

Gastronomisch groenterestaurant Kasvio biedt een kerstbox aan voor 90 euro voor twee personen (extra gasten +40,pp). Helemaal vast staat het menu nog niet, maar bevat appetizers, romige soep, stoofgerechtjes, een selectie plantaardige kazen en spreads, zuurdesembrood en een selectie kerstpatisserie. Bij elke box krijg je een fles GLÖGI, een alcoholvrije Finse kerstdrank.Nadere informatie volgt op: kasvio.nl/nl/takeaway-nl/

Restaurant van Planten heeft een bijzonder smakelijk 5-gangen-kerstmenu voor 39,50 pp. Met ook een glutenvrije variant. Vegatopia zag het menu al in en is enthousiast!  Vanaf 3 december voor iedereen te zien op (doorklikken naar take-away) restaurantvanplanten.nl

De duurzame plantaardige cateraar Krop en Kool heeft een veganistische kerstdiner-box voor 4 personen tegen 200 euro. De box wordt op 24 december geleverd mits bestelling voor 18 december. Het menu omvat vier gangen met als hoofdgerecht pompoensteak met allerlei groenten.

Tilburg

De Groene Chef Alexandra van Rijen bereidt een grotendeels biologisch en volledig plantaardig kerstmenu voor 39,50 euro per persoon. De terrine van linzen en paddenstoelen en de geroosterde pompoenrollade klinken zeker eetlustopwekkend.

Woubrugge

De Dyck heeft voor Kerstmis een feestelijk gastronomisch 5-gangenmenu tegen 110 euro voor twee personen, 160 euro voor drie. Alles wordt bereid met producten uit de eigen moestuin. De gerechten dienen enkel opgewarmd te worden. De creatieve bereidingen van wintergroenten als pompoen, koolrabi, biet en knolselderij ogen als culinaire meesterwerkjes.

België (Vlaanderen)

Antwerpen

Voor de feestdagen hebben De Broers van Julienne een prachtig, uitgebreid vegetarisch én veganistisch menu voor 38 euro per persoon. Je kunt de gerechten ook apart bestellen. Afhalen kan op 24 en 31 december, mits bestelling voor 20 december respectievelijk 27 december.

From Syria with Love, het sympathieke initiatief van Syrische moeders in België, heeft een hartverwarmend feestmenu voor 30 euro per persoon. Af te halen op verschillende dagen einde december.

De veganistische osteria Spritz  van Luna Trapani heeft een aantrekkelijke Christmas Box met drie gangen. Wij krijgen alvast honger van de diverse te delen antipasti, met ondere andere truffelhummus, auberginekaviaar, artisjok en polentakroketten en als hoofdgerecht huisbereide plantaardige blinde vinken, peer-frangipanetaart toe. Het menu kost 65 euro per persoon en kan op 23 december afgehaald worden.

De plantaardige lunchbar Hart heeft voor 24 en 31 december een Joy to the world-menu (48 euro per persoon) uitgedacht met - inderdaad - ingrediënten uit de gehele wereld. Voor de naam alleen al! Het hoofdgerecht, gevulde courgettebloem met allerlei bijgerechten, klinkt beslist origineel.

De plantaardige ontbijt-en lunchbar Circus heeft een aantrekkelijk kerstmenu, af te halen op 24 en 25 december en te bestellen voor 19 december. Het is prettig dat je in elke gang kan kiezen tussen twee opties. Ik zou zelf gaan voor de gevulde shiitakes als hapje, de vergeten groenten als voorgerecht, de plantaardige meatloaf als hoofdgerecht en het feestelijk kaasbordje als dessert. Menu voor 45 euro per persoon, gerechten kunnen ook afzonderlijk worden besteld (hoofdgerecht: 19 euro).

Brasschaat

Bij B-Nut kun je december een vegetarisch en op verzoek veganistisch kerstmenu van vier gangen afhalen tegen 50 euro per persoon. De champignonkroketjes, carpaccio van courgette en de vegan vol-au vent als hoofdgerecht doen je watertanden.

Brussel

De Brusselse plantaardige cateraar Vegan Butcher's Choice levert ook buiten Brussel. Specifiek voor Gent, Antwerpen en Leuven worden specifieke afhaal- en bezorgmogelijkheden voorzien. In Brussel zelf kun je op verschillende dagen afhalen. Een feestelijk gebraad  kost 49 euro, een gourmetschotel 46 euro, finger food 27 en geroosterde groenten 19 euro.

Het creatieve "culinair concept" Voodoo Vegan (enkel te bekijken op FB), zonder vaste standplaats, maakt voor Kerstmis verschillende veganistische braadstukken met een keuze tussen meerdere sauzen. Naargelang de grootte kosten ze 20 tot 43 euro. Afhaling in Sint-Gilles of thuisbezorging, deadline voor bestellingen is 17 december.

Het gastronomisch plantaardig restaurant humus x hortense maakt voor de feestdagen een verfijnd afhaalmenu van 4 gangen (65 euro) of 5 gangen (75 euro). Voor wie wil genieten van een absolute topkeuken.

Bij de plantaardige kruidenier en cateraar Vegasme in Elsene kookt de voormalige kok van het vegetarisch restaurant Dolma een mooi menu van vier gangen voor 40 euro. 

Brugge

Vegetarische, duurzame foodbar Pastapuur uit Oostkamp bereidt een rijke kerstlasagne met pompoen voor drie tot zeven personen (40 tot 50 euro). Hapjes vooraf en dessert kunnen ook besteld worden. Er wordt geleverd in de omgeving en afhalingen zijn ook steeds mogelijk na bestelling.

Bij Hashtag food heb je voor Kerstmis en het eindejaar de keuze tussen hapjes (7 euro), een te delen tapasplank (25 euro) en een drietal hoofdgerechten (van 17 tot 19 euro).

Genk

Afhaal bij plantaardige cateraar en pop up honderdprocentmianne kan op 24, 25 en 31 december. In een straal van 30 km rond Genk en Hasselt kan ook geleverd worden. De menu's kosten een 40 euro per persoon.

Gent

De plantaardige hotspot knol&kool maakt een menu van vijf gangen voor afhaling op 24 december of 31 december. Tegen 53,45 euro geniet je thuis van geroosterde biet/pompoen, knolselder in zoutkorst met verschillende groenten en gebak. Gerechten apart bestellen kan ook (hoofdgerecht: 15,90 euro).

Het vier gangen-kerstmenu van Lekker Gec klinkt lekker gek met jingle bells met glühweingelei, gelakte seitanschinken met Bronstig witloof en Peer Noël en andere gekerstende bereidingen. Het kost 48 euro per persoon en kan in de namiddag op 24 december afgehaald worden.

Niet zo ver van Gent, in Oosteeklo, is groentekok Dick Stockman de man achter Takk ("dank"). Voor kerstavond en oudejaar stelde hij een vegetarisch én plantaardig 5 gangen-menu samen voor 52 euro per persoon. Een risottto van orzo met wintergroenten en een Wellington met herfstvulling klinken als lekkere, feestelijke klassiekers. Afhaling in Oosteeklo en Drongen bij Gent.

Plantaardige cateraar De Goede Zaak uit Zwalm, met seitan als specialiteit, bereidt een feestelijk 4 gangen-kerstmenu tegen 43 euro. Bijzonder is dat het op verschillende plaatsen in Oost-Vlaanderen, waaronder Gent en Oudenaarde, kan afgehaald worden. Voor dezelfde prijs is er ook een oudjaar-veggiemenu (andere afhaalplekken).

Hasselt

De Levensboom heeft een volledig plantaardig kerstmenu dat draait rond wintergroenten als pastinaak, schorseneer, pompoen, aardappel en aardpeer. Ook voor nieuwjaar is er een mooi menu. De prijs wordt per gang berekend: 6 euro voor soep, 12/13 euro voorgerecht, 18/20 euro hoofdgerecht. Afhalen kan op diverse plekken in de provincie Limburg.

Het veganistische Lento heeft voor de feestdagen een afhaalmenu voor 52 euro per persoon. Afhaling kan op 24, 25 en 31 december, mits tijdige bestelling voor 17 december. Waarschuwing: OP = OP. Onder andere vitello tonato van knolselder en een gevuld "vlees"-broodje met kastanjes en cantharellen verleiden de vegetarische gourmet.

Kortrijk

De Kleinkeuken heeft een veganistisch afhaalmenu voor Kerstmis met een voor-, hoofd- en nagerecht, ook apart bestelbaar, tegen 50 euro per persoon. Prettig is dat je drie keuzemogelijkheden per gang hebt, zodat de moeilijke eter altijd wel een gerecht naar zijn smaak vindt.  

Leopoldsburg

De Gastvrijheid is niet meer open als restaurant maar heeft voor de feestdagen een veganistische feestbag voor 30 euro per persoon en 48 euro voor twee personen. Ook een groentenbuffet is mogelijk vanaf twee (23 euro per persoon). Bezorging en afhaling kan allebei. Let wel op de uiterste besteldata: 13 en 20 december. 

Mechelen

Het 3 gangen-afhaalkerstmenu van het veganistische Funky Jungle kost 30 euro per persoon en heeft Luikse balletjes met veenbessen als hoofdgerecht. Het eindejaarsmenu van vier gangen, met vegan Wellington als hoofdgerecht, kost 40 euro. De herbruikbare red use-bowls zijn milieuvriendelijk.

Merelbeke

Bij de plantaardige topchef Pieter-Jan Lint kun je een box bestellen met hapjes en een aantal hartige en zoete signatuurgerechten. Ze kunnen, anders dan bij sommige andere chefs, met de minste moeite op tafel worden getoverd. Al dat gastronomisch lekkers kost je 79 euro per persoon.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Nijmegen - Thibeau
donderdag 05 mei 2022

Smaakvol eten in restaurant, serre of op het terras €€ - €€€

Merelbeke - Amaranth
zaterdag 30 april 2022

plantaardige topgastronomie - €€€€   

Antwerpen - Lento
dinsdag 19 april 2022

 plantaardig en trendy - €€  

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter