rode comcommerDe feestdagen zullen in 2020 wat minder uitbundig verlopen, maar ook thuis en in kleine kring kun je het gezellig maken. Wil je liever niet uitgebreid kokkerellen, maar wel feestelijk en uitgebreid eten? Wij zijn op zoek gegaan naar aantrekkelijke restaurants en cateraars waar je je feestelijke diner kunt bestellen - om af te halen of thuis te laten bezorgen.

De lijst is zeker niet uitputtend en vooral gebaseerd op het lokale aanbod in de regio's waar onze redacteuren toevallig wonen (met excuus aan alle andere cateraars die hier niet vermeld staan). Met het bestellen van een van de hieronder genoemde prachtmenu's - of juist een menu bij jou om de hoek - ondersteun je deze ondernemers in voor hen moeilijke tijden. Het is wel raadzaam tijdig te bestellen, de einddata vallen doorgaans rond de 20 december.

Welk soort maaltijd?

Culinaire verfijning verzoenen met een minimum aan eigen inspanningen is niet zo eenvoudig. We hebben kookinstructies van afhaal- of bezorgmaaltijden van sterrenrestaurants gezien, waarbij het praktischer zou zijn geweest als ze de chef ook meteen  mee zouden hebben geleverd. Maar een bezorgpizza voor Kerstmis is ook niet zo feestelijk.

Als je toch een wat hoogstaander (en vegetarisch) alternatief zoekt, raden we je aan om in onze Restaurantgids de websites van restaurants in je regio te bezoeken en hun afhaal- of bezorgopties te bekijken. Zonder volledigheidsdwang vind je hieronder enkele aanlokkelijke feestmaaltijden in Nederland en België.

Nederland

Amsterdam

Het al sinds 1981 bestaande vegetarisch restaurant De Waaghals bereidt een mooi 4-gangendiner, boordevol winterse groenten, tegen 42,50 euro. Het moet enkel nog thuis opgewarmd worden en is ook veganistisch verkrijgbaar.

De verfijnde, met biologische en lokale producten werkende keuken van Morris & Bella kunt u op 25 december laten thuisbezorgen en afhalen van 24 tot en met 26 december. Op de dag van kerstavond 24 december wordt er in Haarlem bezorgd. Een menu van drie gangen kost 40 euro en kan uitgebreid worden tot zes gangen (58,50 euro).

Den Haag

Symbiose heeft twee verschillende afhaalmenu's van drie gangen, te bestellen vanaf twee personen voor 30 euro per persoon. Eén is veganistisch en glutenvrij en verleidt met onder andere springrolls met verschillende vullingen en gegrilde portobello met pompoencrème en rösti. Je kunt bestellen tot 20 december om af te halen op 24 of 25 december. Update: uitverkocht.

Driebergen

Het culinair hoogstaande Groenland heeft een vegetarisch 5-gangenmenu in kerstmenubox voor 45 euro per persoon. Er zijn handige kookinstructies bij en enkel een eigen finishing touch is vereist. Het is beschikbaar op 24 en 25 december en kan na reserveren afgehaald worden of bezorgd (meerprijs 5 euro). Vegetarische Wellington (verpakking van bladerdeeg) is het hoofdgerecht, een culinaire hit die we wel op meer adressen tegenkomen.

Eindhoven

Het plantaardige en duurzame Bij Albrecht heeft een zeer mooi 4-gangenmenu, inclusief amuse en bijzondere extra, voor 45 euro per persoon. Het moet enkel opgewarmd worden, dus niemand hoeft zich in de keuken uitsloven. Voorgerecht is Manfred's fameuze Biettartaar met vegan kaviaar. Bestellen kan tot 22 december en afhalen gebeurt op 24 december tussen 16 en 19 uur.

Groningen

Het veganistisch menu van Achterwerk, te bestellen vanaf twee personen, zit in een box met twintig gerechtjes en hapjes. Afhalen kan op 24, 25, 26 en 31 december tussen 12 en 15 uur, mits bestelling uiterlijk 20 december. De prijs is 59 euro persoon en voor twee bijpassende flessen wijn betaal je 20 euro.

Bij cateraar Cook-ing kun je tot 20 december een biologisch, vegetarisch menu van zeven gangen bestellen voor 52,50 euro per persoon. Aardig is een wijnarrangement (meerprijs 19,50 euro) van zeven kleine flesjes per persoon, één voor elke gang, en de link naar een filmpje over de dranken en spijzen van het menu.

Nijmegen

Cateraar de Rode ComCommer, die hongerigen bedient vanuit een rode brandweerwagen, geeft de aardse smaken van lokale, biologische seizoengroenten een kick met specerijen en verse kruiden. "Flavour" van Ottolenghi is voor Mieke Lavrijsen een inspiratiebron. Het prachtige 4-gangenmenu, dat met veel zorg en liefde bereid is, kost 34,50 euro. Het kan ook veganistisch worden gemaakt. Wie nog wijn zoekt kan biologische en fairtrade-wijnen van Sundara bijbestellen. Reserveren kan tot 18 december en afhalen dient te gebeuren op 24 december tussen 16 en 18 uur.

De kerstbox van Bistrobar Berlin bevat niet enkel voedsel maar een hele restaurantervaring: er is een video met kookinstructies, informatie over gangen en dranken na ingave van een QR-code, extra kerstaankleding en een Spotify-muzieklijst. Berlin en zijn keuken zijn geïnspireerd door de de ruimdenkendheid en gedurfde combinaties van creatieve broedplaats Berlijn, wat je ook terugvindt in het 4-gangenmenu voor 50 euro, met eventuele supplementen zoals kazen (12 euro.)

Rotterdam

Cateraar Gheestige Willem heeft een feestelijk decembermenu van 4 gangen voor 35 euro per persoon dat ook op 24 december kan geleverd worden. De gerechten kunnen onmiddellijk warm worden worden verorberd of kunnen makkelijk thuis verwarmd worden. Origineel is dat voor 50 euro alles kan gebracht worden door een zingende bezorger.

België

Antwerpen

Bij het al sinds 1994 bestaande de Broers van Julienne kun je uithalen op 24-12 en 31-12 tussen 10 en 15.30 uur. Je bestelling wordt verwacht voor resp. 20-12 en 27-12. Naast de vaste gerechten is er voor 35 euro per persoon een uitgebreid, smaakvol zowel vegetarisch als veganistisch menu.

Bij Rosenobel kun je een zelf samen te stellen feestbuffet afhalen tussen 17 en 19 uur of bij je thuis laten leveren (vanaf 30 euro, gratis bezorging in de provincie Antwerpen.) Prijzen zijn 3,60 euro per doosje voor voorgerechten, 9,50 euro voor warme hoofdgerechten en 5,5 euro voor bijgerechten.

Ten oosten van de Ring, in het zich verjongende zuidelijk Borgerhout en Berchem, laat de scociale onderneming From Syria with Love de rijke en kleurrijke keuken van het thuisland proeven in een zeer mooi afhaalmenu tegen 25 euro. Afhalen op 24 en 25 december na bestelling, maar die lopen blijkbaar vlug binnen, dus wacht niet te lang.

Brussel

Bij Liu Lin maken twee Taiwanese zussen plantaardig comfort food. Voor Kerstmis bereiden ze een veganistisch vijfgangenmenu tegen de prijs van 55 euro per persoon. Het klinkt allemaal erg lekker en de witloofgratin in romige saus, pompoen uit de oven en zelfgemaakte kroketten lijken ons een tocht naar de binnenstad waard. Bestellen voor 16-12!

Cateraar Eddy's Lab stelt prachtige feestmenu's voor. In het kerstmenu vinden we onder andere een groentestoofpot met gratin van pastinaak en raapjes, in het eindejaarsmenu gepofte knolselder, opgediend met truffelboter, fine champagnesaus en amandelkroketten. Het menu van zes gangen kost 53 euro en is af te halen in Zellik op 24 en 25 december en 31 december en 1 januari. Bestellen voor 18-12 en 26-12.

Humus x Hortense, van Nicolas Decloedt, in 2019 verkozen als beste veganistisch restaurant van de wereld, heeft een feestelijk take away decembermenu van vier gangen voor 62 euro.

Wie van al het gangengeweld van de menu's wat vermoeid is, kan het straateten van het Midden-Oosten proeven bij eetbar Pois Chiche op de Kapellemarkt. Voor afhalen of laten bezorgen van gevuld flatbread (7,20 euro), pita (7,50 euro) of  een schotel op basis van falafel, bloemkool, aubergine of halloumi (13,50 euro) of een combinatie van dat alles in de Chef's Plate (15 euro).

Eén creatieve, vegetarische schotel (21 euro) zonder gedoe kun je ook bestellen bij het duurzame, gastronomische Bouchéry, dat bekend staat om zijn vegetarisch lunchbuffet. Tegen 58 euro is er een  gastronomisch hoogstaand, verschillend kerstmenu en nieuwjaarsmenu, te reserveren via hun site.

 

Gent

Bij het vroegere buffetrestaurant Komkommertijd is er een feestmenu tegen 45 euro per persoon, ten laatste te bestellen op 20, te reserveren via de site of 27 december. Hoofdschotel is tofugebraad met een winterse begeleiding van witloof, kastanje, veenbessen en kroketten.

Lekker Gec heeft een kerstmenu van vier gangen tegen 60 euro per persoon, dat je kunt bestellen tot donderdag 17 december en afhalen op donderdag 24 december. Hoofdgerecht is hier seitan Wellington met cranberry en wintergroenten.

Hasselt

De Levensboom heeft een zinnenprikkelend kerstmenu (onderaan de pagina) dat je op 24-12 tussen 12 en 14 uur kunt afhalen. Je kunt zelf kiezen hoeveel gangen je neemt (amuses 8 euro, voorgerecht 12 euro, hoofdgerecht 18 euro, dessert 8,50 euro.) Er zijn verschillende afhaalpunten, ook buiten Hasselt.

Het veganistische Lento heeft een prachtig feestmenu om af te halen, waarvan je ook het aantal gangen kunt kiezen (drie gangen: 38 euro, vier gangen: 46,50 euro, 5 gangen: 52 euro). Ten laatste bestellen op 16 december met afhalingen op 24, 25 en 31 december.

De vertrouwde Preuverie, waar we dikwijls voortreffelijk dineerden, heeft tijdens de feestdagen een veganistisch menu van drie gangen voor 35 euro. Buiten het menu kun je ook kiezen uit verschillende mooie hoofdgerechten (rond 22,5 euro) en kun je ingevroren groentekroketten en vegaburgers afhalen (17 euro voor 6).

Kortrijk

De Kleinkeuken bereidt voor Kerst een rijkgevuld afhaal- of bezorgmenu voor 50 euro. Leuk is dat je tussen een drietal voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten kunt kiezen. Ze klinken wel zo lekker dat de keuze moeilijk is. 

Leuven

Bij Noordoever is er op 24 december een feestmenu van vier gangen voor 35 euro. Een pompoensoep, een gevarieerd voorgerecht, keuze uit drie hoofdgerechten en appeltaart. Ten laatste bestellen op 21-12.

Merelbeke

We zijn verheugd dat er al kan genoten worden van de gastronomische plantaardige keuken van Pieter-Jan Lint. Door Covid kon hij zijn sinds lang geplande restaurant nog niet openen, maar toont nu al zijn kunnen met een verrukkelijk viergangendiner met starters vooraf en vegan macarons na tegen 75 euro per persoon. Let wel: zeker zeven dagen voor het afhalen op 23, 24, 30, 31 december bestellen. Ook alcoholische en bijzondere niet-alcoholische dranken kunnen tegen redelijke prijzen gekocht worden.

kerstdiner thuis

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Amsterdam - Bonboon
vrijdag 15 oktober 2021

goede sfeer en interessante smaken

Leiden - Catootje aan de markt
zaterdag 09 oktober 2021

Sfeervol en geïnspireerd op de mediterrane kusten

Zwolle - Vidiveni
woensdag 06 oktober 2021

gastronomische Slow Food    

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter