Kerstarchief - Kerstmenu's

Sinds 1999 hebben we op Vegatopia een ruime hoeveelheid thematische kerstmenu's gepubliceerd, die je allemaal hier in ons Kerstarchief kunt vinden. Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben we het archief onderverdeeld in zeven categorieën, die je via het menu kunt selecteren. Daarnaast kun je ook gewoon vanaf deze pagina álle menu's doorbladeren. Ook vind je in het archief lekkere desserts en bakinspiratie.

thuismenu kleinKerst is een familiefeest. Deze dagen willen we vooral samen doorbrengen met de mensen die ons dierbaar zijn. Wat er op tafel komt is belangrijk, maar de gezelligheid komt toch op de eerste plaats. Daarom brengen we jullie dit ietwat nostalgische thuiskerstmenu, dat enerzijds een klassiek kerstmenu is, maar anderzijds ook is geïnspireerd op de Nederlandse doordeweekse keuken. Het hoofdgerecht is een heus seitangebraad met rode-wijn-uiensaus en een lekkere stamppot, De maaltijd sluiten we af met griesmeelpudding, die we extra feestelijk hebben gemaakt met onder andere saffraan en marsalawijn. Het menu is puur plantaardig en gemakkelijk klaar te maken. Een groot deel kun je al eerder voorbereiden, zodat je geen stress hoeft te hebben op de dag zelf.

meeneemkerstmenu thbTijdens een diner met geliefden, familie of goede vrienden willen we - naast lekker eten - vooral genieten van het samenzijn, bijpraten of een bordspel spelen. Dan is het fijn om met elkaar een uitgebreid diner van tevoren voor te bereiden. Dit kerstmenu is geïnspireerd op de Franse keuken en combineert winterse smaken. Alle gerechten zijn thuis voor te bereiden, handig mee te nemen en bestaan uit verschillende componenten waar één of meerdere gasten zorg voor kunnen dragen. In het huis van de gastgever kunnen eenvoudig de laatste puntjes op de i gezet worden.

kikkererwtenmenu thbKikkererwten zijn ontzettend veelzijdig. Ze zijn vrij neutraal van smaak, daarom kun je ze ook gebruiken voor tal van bereidingen. Dit bracht me op het idee om een puur plantaardig, feestelijk kerstmenu te maken met de kikkererwt in de hoofdrol. Om de clichés te vermijden heb ik wel hummus en falafel geschrapt van het lijstje gerechten. Ik heb me laten inspireren door de kookboeken van Joke Boon, waarin fantastische recepten staan met peulvruchten. De recepten zelf zijn Frans, geïnspireerd door het boek "De makkelijke Franse keuken" van Karin Luiten, eenvoudige gerechten zonder poespas. Dit kerstmenu is een ode aan de kikkererwt, maar ook aan Joke en Karin.

kekke granen thbVerras je familie of gasten met een niet-alledaags graan in elke gang. De granen zijn subtiel verwerkt zonder dat de gerechten ‘te granig’ worden, maar ze zijn wel bepalend voor de smaak. Een gemakkelijk winters menu in Frans-Nederlandse stijl, waar je gedurende de dag soms éven wat aan moet doen, maar dan weer snel terug kan naar je bordspelletje, wandeling, kerstfilm of boek. Een menu voor een rustige, intieme Kerst. 

aardse smaken thbRode biet, paddenstoelen, knolselderij en stoofpeer. Vier redacteuren hebben de handen ineen geslagen voor een uitgebreid kerstmenu met aardse en kruidige smaken - met op zijn tijd een frisse noot als contrast. De eerste vier gangen - mousse, salade, soep en gratin - zijn vrij licht, zodat je nog voldoende ruimte vrij hebt voor een onvervalste trifle. Alle gerechten zijn goed voor te bereiden, zodat je er op de dag zelf weinig werk aan hebt. Rijk aan smaak, gevarieerd en toch met beide voeten op de grond.

regenboogmenuEen menu in de kleuren van de regenboog, zes gangen, van koud voorgerecht tot nagerecht. Nou is kleur in de keuken geen zeldzaamheid, ook kleur in de hoofdrol niet. Maar het ging er nu om in elke gang een andere kleur de hoofdrol te geven en alle kleuren in de juiste volgorde aan bod te laten komen. Zonder kleurstoffen uit flesjes, maar ik heb wel een trucje moeten uithalen om het blauwe gerecht te maken. Bij het maken van het menu ontdekte ik dat er makkelijke en moeilijke kleuren zijn, dat niet alle kleuren even fotogeniek zijn en dat je voorzichtig moet koken als je de kleur van een product in het gerecht wilt behouden.

rotterdamsIn gerechten kun je de wereld rond, maar soms is het net zo leuk om dicht bij huis te blijven. In je eigen buurt is er minstens zoveel avontuur te beleven als ver weg! Daarom koken we dit jaar een kerstmenu met als thema Rotterdam. Deze Maasstad heeft vele eigenschappen en gezichten. Dit kerstmenu voor 4 personen kan niet al deze kanten belichten, maar probeert de stad geïnspireerd door een aantal woorden te vatten. Dit menu is natuurlijk extra leuk als er mensen uit 020 komen eten.

fusion italiaansVoor dit kerstdiner heb ik me laten inspireren door de Italiaanse keuken, waaraan ik hier en daar wat Mexicaanse en Oosterse elementen heb toegevoegd.  Wat dit kerstdiner nou zo leuk maakt is dat het niet al te moeilijk én makkelijk voor te bereiden en toch erg stijlvol is. Niks zweetdruppels op het voorhoofd, je hebt het hele kerstdiner geheel onder controle.

westers aziatischWe eten allemaal graag Aziatisch, maar wat we hier geserveerd krijgen is vaak ver van authentiek. Op zich is dit geen probleem, zolang je het maar beseft. Anderzijds zijn er ook echte mooie fusiekeukens, zoals de Frans-Japanse keuken, die een echte meerwaarde kunnen bieden. Met dit kerstmenu baseren we ons op de laatste. We maken een menu dat gerechten uit de Aziatische keuken vermengt met elementen uit de klassieke keuken van Frankrijk, maar ook van Italië en Nederland. De bedoeling is om een speels, maar vooral lekker en toegankelijk menu te maken. En je kunt het met stokjes eten als je wilt.

iers kleinDe Ierse keuken staat bekend om haar stevige, verwarmende (eenpans)gerechten, met veelal lokale producten; de aanvoer van producten van overzee is beperkt.  Zo zie je veel gebruik van kolen, aardappelen, uien, granen en zuivel. De Ierse keuken is een ideale winterkeuken, zo ook voor de kerstdagen. Dit menu is eenvoudig, gemakkelijk van tevoren te bereiden maar vooral verwarmend en smaakvol. 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Brugge - Garlic N Greens
donderdag 11 mei 2023

 vegetarisch en veganistisch Indiaas  - €€

Rotterdam - Rozey
vrijdag 05 mei 2023

 vegetarisch voor all-in prijs - €€

Rotterdam - Rotonde
zaterdag 29 april 2023

 vooruitstrevend, duurzaam groenterestaurant - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed

horecarama

dekbeddiscounter