Kerst 2016

restaurant kerstDe geweldige vegetarische kerstmenu's die onze topkoks voor deze Kerst bedachten, maken het verleidelijk om die dagen zelf in de keuken te staan. Maar wie op reis is of echt geen zin of tijd heeft om zelf te koken, kan in vele restaurants terecht, waarvan we er enkele met een aantrekkelijk vegetarisch aanbod op een rijtje hebben gezet, zonder volledigheidsdwang. In onze Restaurantgids vind je natuurlijk nog veel meer restaurants met een goede vegetarische kaart.

lekker elegantDit is een geweldig leuk en uitgebreid kerstmenu, waarbij veel al van tevoren te bereiden is. Dat scheelt een hoop stress, en je kunt ook nog een beetje appetijtelijk aan de kerstdis verschijnen. In het menu vind je bijzondere combinaties als feta-roomballetjes met pistachenootjes en niet-alledaagse maar zeker niet dure ingrediënten als parelcouscous. Je zult ook zeker indruk maken met de rodekoolsoep met appelbolletjes, net als met de linguine in bakjes van parmezaan. Zorg er wel voor dat je gasten nog ruimte hebben voor de Italiaanse cheesecake met witte chocolade en lemoncurd.

jokes bonenmenuOf ik misschien dit jaar een kerstmenu wilde maken, geheel in het teken van peulvruchten, met nieuwe nog niet gepubliceerde recepten. Deze vraag werd me gesteld toen u en ik nog helemaal niet in kerststemming waren, maar ons nog volop insmeerden met zonnebrand. Natuurlijk wilde ik dat! De peulvrucht onder de aandacht brengen en stimuleren dat deze meer gegeten wordt, is immers mijn missie. Kerst is voor mij geslaagd als er zo min mogelijk stress en zo veel mogelijk fijne momenten zijn. Daarom een kerstmenu dat niet moeilijk om te maken en makkelijk voor te bereiden is.

soul foodIn de zuidelijke staten van de Verenigde Staten vind je een typische, eigen lokale keuken, die is ontstaan uit de smeltkroes van de verschillende culturen die hier samengekomen. De belangrijkste invloeden komen van de oorspronkelijke bevolking alsmede van de Fransen, Ieren, Schotten en Afrikanen. Typerend is het veelvuldig gebruik van maïs, pompoen, paprika en bonen. Het karakter van de gerechten is rijkelijk en aromatisch. Daarom noemen ze het ook vaak soul food, eten dat je een warm gevoel geeft. Dit kerstmenu is een korte bloemlezing van de vele vegetarische mogelijkheden die deze keuken biedt. 

vrienden van vegatopiaVegatopia is één van de oudste vegetarische websites wereldwijd. Achter Vegatopia staat een team van enthousiaste vrijwilligers die alle werken aan hetzelfde doel: lekker vegetarisch eten en toegankelijke vegetarische recepten. Met dit kerstmenu willen we een hommage brengen aan iedereen die zich voor Vegatopia inzet en ingezet heeft. We beginnen met een recept uit het Vegatopia kookboek, dat in 2015 werd uitgegeven door Nieuw Amsterdam. Daarna volgen er drie recepten die afkomstig zijn van de persoonlijke blogs van onze redacteuren en gastredacteuren van Vegatopia. Onderaan het menu vind je een overzicht van alle blogs.

oud en nieuwHet nieuwe jaar is begonnen. We hopen dat jullie fijne feestdagen hebben gehad. Voor wie nog even wil nagenieten, blijft onze kerstspecial nog tot einde januari online, inclusief de vier thematische kerstmenu's die we voor jullie gecreëerd: een heus bonenmenu van Joke Boon, een lekker elegant menu van Hedwig, een 'vrienden van Vegatopia'-menu als kleine hommage aan onze vrijwilligers, en Sven heeft zich op Southern Soul Food gestort.

Daarnaast is er natuurlijk ons uitgebreide kerstarchief. Hierin staan alle thematische kerstmenu's die we sinds 1999 voor jullie hebben gecreëerd. Hier kun je dus alvast grasduinen voor lekkere, winterse recepten, die je natuurlijk niet per se tijdens de Kerst hoeft te serveren.

Voor wie zelf geen vegetariër is en het lastig vindt voor een vegetariër te koken, hebben we een 'eerste hulp bij vegetariër'. Dat artikel is trouwens ook ontzettend handig om aan je gastheer of -vrouw te sturen, om misverstanden te voorkomen.

jokes bonenmenu klein lekker elegant klein vrienden van vegatopia klein soul food klein

Vind op Vegatopia

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Vanplanten
vrijdag 02 oktober 2020

 plantaardig, huiselijk, (erg) leuke gerechten

Kruibeke - Hofke van Bazel
maandag 28 september 2020

luxueus, groen en gastronomisch  

Amsterdam - Morris & Bella
maandag 14 september 2020

  gastronomisch groenterestaurant   

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed

horecarama

dekbeddiscounter