Open menu

Fondue. Het woord alleen al veroorzaakt bij menigeen bruin-oranje visioenen van bruin-oranje geklede mensen die rond een bruin-oranje fonduepan op een spiritusbrandertje met bruin-oranje vorkjes in dampend vet prikken. Kan dat wat zijn voor het kerstdiner anno nu?

Fondue is een vleesfeest bij uitstek; de meeste groenten laten zich niet frituren en zuigen zich vol met frituurvet – bah! Aardige alternatieven voor vegetariërs zijn de bouillonfondue en de kaasfondue, maar echt spectaculair zijn ze niet. In bouillon gekookte groenten lopen niet over van smaak en na drie happen kaasfondue zit je zo vol dat je geen toetje meer hoeft.

Maar zet je fonduepan nog niet meteen bij het grofvuil. Als je afstapt van de standaardfonduerecepten kan met z’n allen in een pannetje prikken ook best leuk zijn. Hieronder een aantal recepten in alle smaakvarianten – pittig, mild én zoet.

Alle recepten zijn voor 4 personen.

Mexicaanse fondue
400 g gerastpte cheddar
200 ml witte wijn
4 gehakte romatomaten
1 grote ui, gesnipperd
3 à 4 teentjes knoflook, naar smaak
2 el gehakte jalapeñopepertjes
4 tl tacokruiden
1 el maizena

Bak in een pan met wat olie de ui en de knoflook met de kruiden. Voeg de tomaten en de pepertjes toe en bak een paar minuten, tot de tomaten zacht zijn. Voeg de wijn toe en verhit die. Voeg, als de wijn tegen het kookpunt zit, beetje bij beetje de cheddar toe en laat die smelten in de wijn. Vermeng de maizena met twee eetlepels water of witte wijn en voeg aan de kaasmassa toe. Blijf roeren tot de fondue dikker wordt. Giet over in een fonduepan, of zet het pannetje op het fonduestel.

Lekker om mee te dippen in de fonduepan:
Warmgemaakte bloemtortilla’s
Nachochips
Kortgekookte bloemkool en wortel
Gebakken champions.
In reepjes gesneden paprika


Indiase fondue
2 el Indiase rode currypasta
800 ml tuinkruidenbouillon
400 ml kokosmelk
Verse koriander
Smelt de currypasta met een eetlepel olijfolie in een pannetje. Giet de kokosmelk erbij en blijf op een matig vuur roeren tot de curry is opgelost. Giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Giet daarna over in een fonduepan, of houdt de pan warm op een rechaud. Roer er wat fijngesneden koriander doorheen.

Lekker om mee te dippen in de fonduepan:
Stukjes banaan en ananas
Geblancheerde bloemkool en courgette
Reepjes paprika
Naanbrood
Papadums


Japanse fondue
1 l water
2 blokjes shiitake-bouillon (te koop bij Chinese toko)
2 el misopasta
3 el teriyakisaus
250 ml mirin (rijstwijn)
Breng het water aan de kook en los er de bouillonblokjes in op. Roer er daarna de misopasta doorheen en laat een paar minuutjes zachtjes doorkoken. Roer er de teriyakisaus en de mirin doorheen. Giet in een fonduepan en breng aan de kook. Aangezien je bij deze fondue de groenten in de bouillon gaar laat worden, is het belangrijk dat je de vloeistof kokend houdt.

Om in de fondue te garen:
Sugarsnaps
Alle soorten paddestoelen
Blokjes tofu
Stukjes seitan
Serveer bij deze fondue een dipsausje van sojasaus, gember en knoflook. Of zet er een grote fles zoete chilisaus bij.


Fondue als dessert
Misschien heb je in november al de chocoladefondue van Maartje voorbij zien komen; zoete fondue is leuk én makkelijk aan het eind van de uitgebreid kerstdiner. Er zijn speciale chocoladefondues te koop, maar je kunt ook je gewone fondueset gebruiken, of een diep schaaltje op een rechaud of theelichthouder. Als de fondue maar warm en vloeibaar blijft.

Caramel-kaneelfondue
100 g witte basterdsuiker
500 ml room
1 el kaneel
2 el maizena
Smelt in een pan met dikke bodem de suiker tot hij bruin en vloeibaar is. Meng de maizena met 4 eetlepels room en giet de rest bij de suiker (niet schrikken als de suiker hard wordt; dit lost vanzelf op in de room). Roer de kaneel erdoorheen en verwarm zachtjes. Blijf roeren tot de suiker is opgelost en het caramelmengsel dik wordt.

Hazelnoot-honingfondue
250 g chocola in blokjes
125 ml room
6 el honing
50 g gehakte hazelnoten (amandelen zijn ook lekker)
Smelt de chocola in een pannetje, met de room en de honing. Roer de noten erdoorheen.

Lekker om in beide fondues te dopen:
Stukjes appel, banaan, ananas en ander fruit.
Blokjes cake
Allerlei soorten koek


Pimp je fondue
Toch een verstokte fan van bouillon- of kaasfondue? Hier wat ideeën om je alledaagse fondue een feestelijk tintje te geven:
-   Bak stukjes tomaat tot ze zacht zijn en gaar ze nog tien minuutjes in de bouillonfondue. Boven een vergiet in de fonduepan gieten, tomatenpulp door het vergiet duwen. Lekker om halfgekookte pasta in te garen.
-   Roer door je kaasfondue stukjes ananas voor een tropisch tintje.
-   Maak je kaasfondue niet aan met witte wijn, maar met rosé.

Recepten: Bianca Franzen

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Antwerpen - Folia
zaterdag, 09 maart 2024

 plantaardige fine dining - €€€

Deventer - Carotte
zondag, 03 maart 2024

gezellig, verfijnd groenterestaurant - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama