Kerstarchief - Bakken

speculaasboterkoek thbHet is 5 december en eigenlijk wil je nog wel iets lekkers bakken voor vanavond. Maar ja, er moeten nog surprises worden afgemaakt, je zoekt nog een rijmwoord op 'Vegatopia' en Sinterklaas zou zich een mijter schrikken als hij zag wat voor puinhoop het in de woonkamer is. Je hebt dus niet al te veel tijd. Gelukkig heb je deze geweldig sinterklazerige boterkoek zo gemaakt. En hij is zó lekker, Sinterklaas rijdt zeker je huisje niet stilletjes voorbij als je hem hier een stukje van belooft!

OliebollenOliebollen eet je alleen met Oud en Nieuw. En eigenlijk ben ik wel blij dat dit zich tot die ene keer per jaar beperkt. Ik kan een jaarlijkse oliebol best waarderen en waag me af en toe ook nog wel aan een tweede, maar daar houdt het dan snel mee op. Ik vind ze veel te machtig en mijn matige interesse in zoetigheid doet mijn lust naar oliebollen ook weinig goed.

Dus met het oog op de aanstaande jaarwisseling besloot ik een en ander te combineren met als resultaat kleine, hartige oliebollen.

altWat mij betreft de culi-ontdekking van het jaar: slagroom van kokosmelk! Veel lekkerder dan de neppers gemaakt van sojabonen en gewoon in de supermarkt te krijgen. Je moet alleen even weten waar te zoeken.

altHet is zo lekker Sinterklazerig, zo'n met amandelspijs gevulde staaf. Deze is natuurlijk ook bij de bakker en de supermarkt verkrijgbaar, maar zelf maken is net zo leuk en zeker handig bij voedselallergieën. Alle ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt. Bovendien kun je, als je hem zelf bakt, ook zelf bepalen hoe je de amandelstaaf versiert.

kristof_bakt_thbVanillekipferl zijn hoornvormige koekjes, die in Wenen tijdens de kerstdagen worden gebakken en gegeten. Er gaan geruchten dat de vorm, waar je ook een halve maan in kunt zien, is gekozen om de overwinning van het Hongaarse leger op de Turken te vieren. Naast de Oostenrijkers en de Hongaren bijten ook de Duitsers graag in zo'n lekker hoorntje.

Kerstmis is niet compleet zonder een lekkere kerststol. Die kun je natuurlijk kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar zelfgemaakt is uiteraard veel lekkerder. Spoed dus naar de supermarkt om de ingrediënten te halen voor deze kwarkstol, die al generaties lang zijn succes heeft bewezen. Met de stap-voor-stap foto-handleiding kunnen zelfs de grootste bakklunzen hun schoonfamilie imponeren.

kristof_bakt_thbIn grootmoeders tijd waren exotische ingrediënten, zoals kokos en marsepein, nog echt exotisch en dus duur. Die gebruikte je alleen voor bijzondere gelegenheden. Kokosmakronen zijn daarom typische koekjes voor de Kerst of voor een winterse adventszondag. En met deze stap-voor-stap handleiding met foto's maak je meteen een aardig voorraadje.

 

Kaneelsterretjes zijn traditionele Duitse koekjes, die vooral tijdens de Advent en met Kerst worden gebakken en gegeten. Als je op Pakjesavond eens iets anders wilt dan speculaas en pepernoten, dan scoor je hiermee beslist hoge ogen. En met deze stap-voor-stap handleiding met foto's kunnen ze niet mislukken.

Zwarte pietentaartForumlid Marjolijn oogstte op Facebook veel lof voor haar prachtige, zelfgemaakte Zwarte-Pietentaart. We zijn dan ook blij dat ze het recept voor deze taart van biscuitdeeg, chocoladeganache, speculooscreme en marsepein met ons wilde delen.

Marsepein kennen we vooral in de vorm van appeltjes, rookworsten en varkens of uitgerold over bruidstaarten. Hoewel echte marsepein van amandelen het aller-lekkerst is, kan ik niet ontkennen dat de goedkope nepversie ook regelmatig in mijn boodschappenmandje ligt. Rond Sinterklaas liggen de marsepeinbroodjes omhuld met pure chocolade namelijk volop in winkels en die kan ik moeilijk weerstaan. De combinatie marsepein – chocolade inspireerde mij tot een nog zoeter gerecht, marsepeinmuffins.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Brussel - The Judgy Vegan
zaterdag 08 januari 2022

catering plantaardig eetcafé   

Brussel - Green House
dinsdag 21 december 2021

 Plantaardig, raw food 

Weert (Bornem) - Groenendijk
woensdag 15 december 2021

 streekrestaurant met veganistische kaart   

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter