Open menu

mandarijnentaartMandarijnen horen bij Sinterklaas en zijn weer volop verkrijgbaar. Ze zijn lekker, hebben een mooie kleur en er is nog veel meer mee te doen dan alleen uit het handje te eten. Net als andere citrusvruchten zijn mandarijnen goed te persen en de oranje schil kan geraspt worden. Ze hebben een zoetfrisse smaak, die ook lekker in taartjes is.

Voor dit recept gebruiken we de schil (zest) en het sap van de mandarijnen. Het is handig om eerst schil te raspen en daarna de mandarijnen te persen. Andersom werkt niet praktisch.
Voor gerechten waar de schil van citrusvruchten wordt gebruikt, is het aan te raden biologische te nemen. Was dan de vrucht ook nog met een borsteltje onder stromend warm water af, zo gaat de eventuele waslaag er goed af.

De hoeveelheid mandarijnen hangt af van het formaat en de sappigheid, met een netje van een kilo kom je zeker wel mee toe.

2-3 el geraspte mandarijnenschil
100 ml mandarijnensap
5 plakjes bladerdeeg
peulvruchten om blind te bakken
500 ml melk
35 g custardpoeder
30 g kristalsuiker
1 dessertlepel oranjebloesemwater (likeur of Cointreau voor een alcoholische variant)
suiker om te bestrooien

 • Vet een ijzeren taartvorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden (175 hetelucht).
 • Ontdooi de plakjes bladerdeeg en kneed het tot een bal en rol dat uit tot een lap iets groter dan de vorm. Leg de lap deeg in de vorm en druk goed aan en prik er met een vork gaatjes in. Leg een groot stuk bakpapier er op en dan de peulvruchten; bak de bodem voor in de oven voor ongeveer 15 minuten.
 • Verwijder dan het papier en de peulvruchten en bak de bodem nog even af, totdat er een mooi kleurtje is ontstaan, voor ongeveer 15-20 minuten.
 • Breng in een pannetje de melk met geraspte mandarijnenschil aan de kook.
 • Meng het custardpoeder met de suiker en mandarijnensap.
  Voeg wat van de warme melk toe en roer goed zodat alle klontjes verdwenen zijn.
 • Voeg het custardmengsel aan de kokende melk toe en roer goed met een houten lepel met gat.
 • Doe er nu ook het oranjebloesemwater bij. Blijf goed roeren terwijl het zachtjes tot een stevige pap kookt, duurt ongeveer een aantal minuten.
 • Giet het warme custardmengsel nu in de taartvorm met bladerdeegbodem. Strooi er wat suiker op; dit gaat de vorming van een vel tegen. Dek het af met een stuk huishoudfolie en laat het afkoelen.
 • Als de taart tot kamertemperatuur is afgekoeld, zet het dan in de koelkast om verder af te koelen en op te stijven.
 • Voor het aansnijden kan de taart nog gedecoreerd worden met ontvliesde partjes of plakken mandarijn zonder schil en grote klodders slagroom, met een handje geroosterd amandelschaafsel.

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Haarlem - Kokkie Londo
zondag, 09 juni 2024

  authentiek Javaans eetcafé  - €€

Antwerpen - Plant-A-Pizza
zondag, 02 juni 2024

 plantaardige pizzeria  - € tot €€

Leuven - Tabi Loo
donderdag, 23 mei 2024

 innovatief veganistisch - € tot €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama