Open menu

altWat mij betreft de culi-ontdekking van het jaar: slagroom van kokosmelk! Veel lekkerder dan de neppers gemaakt van sojabonen en gewoon in de supermarkt te krijgen. Je moet alleen even weten waar te zoeken.

Ik beken: nog niet zo lang geleden belandde bij mij eens een blik kokosmelk in de afvalbak omdat het helemaal gestold was. Gewend aan een ander merk, waar de kokosmelk ten alle tijde vloeibaar was, leek me dit een teken van bederf. En nog niet zo lang geleden, deze zomer om precies te zijn, leerde ik op kooksite The Kitchn dat die gestolde kokosmelk juist geweldig is om 'slagroom' van te maken!

kokosmelk smallDeze plantaardige slagroom vind je dus gewoon bij de blikjes en pakken kokosmelk in de Aziatische sectie, maar let op: niet alle merken zijn geschikt. De kokosmelk van Fair Trade stolt wel )op het moment van schrijven in ieder geval), die van bijvoorbeeld Nutco (in die oranje blikken) niet.

De gestolde smurrie transformeer je zonder veel moeite in romige slagroom. Voor het gebruik zet je het blik een nacht of langer in de koelkast, zo kan het nog wat extra stollen. Open het blik aan de onderkant en laat het vocht er uit lekken. Doe het gestolde gedeelte in een mengkom en mix het 1 a 2 minuten, tot het lekker romig is. In tegenstelling tot zuivelslagroom, gaat deze versie niet 'lekken' als je het een nachtje laat staan.

Je moet wel van een kokossmaakje houden, maar verder is het ideaal voor veganisten en mensen die geen zuivel willen of mogen gebruiken. Eet het met stukjes fruit erdoor, dien het op bij de appeltaart, geef er de soep er een romig tintje mee of maak deze 'MonChou'-taart. Voor een vegan taart gebruik je natuurlijk ook kruidnoten, margarine en chocolade die 100% plantaardig zijn.


Vegan 'MonChou' taart met kruidnoten, kokosslagroom, sinaasappelmarmelade en chocoladeschotsen

voor 4 punten

kokosmelk, vegan taart, plantaardige slagroom130 g kruidnoten (vegan)
65 g margarine (100% plantaardig)
2 blikjes Fair Trade kokosmelk, een dag van tevoren in de koelkast gezet
60 g witte suiker, waaronder eventueel 1 of 2 zakjes vanillesuiker
35 g melk en/of pure chocolade (vegan)
150-200 g sinaasappelmarmelade
springvorm van 16 cm doorsnee

 • Maal de kruidnoten fijn in een keukenmachine.
 • Smelt de boter zachtjes en roer er, van het vuur af, het kruidnoten'meel' doorheen.
 • Vul de bodem van de springvorm met deze mix. Druk het deeg stevig aan met behulp van de bolle kant van een lepel.
 • Open de blikjes kokosmelk en schep voorzichtig het stevige gedeelte er uit. Het waterige gedeelte kun je weggooien. Mix de kokosroom met de suiker gedurende 1 a 2 minuten, totdat het een zachte en romige structuur krijgt, zoals stevige slagroom. Proef of er eventueel meer suiker doorheen moet.
 • Breng een laag kokosroom van 1 a 2 cm aan op de (afgekoelde!) kruidnotenbodem. Druk het zachtjes aan zodat alles egaal bedekt wordt. Dek de springvorm af en zet het weg in de koelkast.
 • Bekleed een bakblik of een groot bord met ovenpapier.
 • Verwarm au bain marie de chocolade. Roer het goed door, de chocolade moet volledig gesmolten zijn.
 • Giet de chocolade op het met bakpapier beklede bord of bakblik, giet het heel dun uit. Zet het in de koelkast of vriezer (voor een supersnel resultaat) om volledig hard te worden.
 • Haal de springvorm uit de koelkast en breng een laag sinaasappelmarmelade aan bovenop de kokosroom. Houd je niet van die stukjes er in? Werk de marmelade dan door een zeef met behulp van de bolle kant van een eetlepel. Laat de taart nog even stevig worden in de koelkast.
 • Verwijder vervolgens voorzichtig de rand van de springvorm.
 • Breek de hard geworden chocolade in schotsen, zo groot als je zelf mooi vindt, en bekleed er de buitenkant van je taart mee. Werk snel, de chocolade smelt nu in je hand!
Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Leuven - Tabi Loo
donderdag, 23 mei 2024

 innovatief veganistisch - € tot €€

Den Haag - Rozey
vrijdag, 17 mei 2024

volledig vegetarisch, alles inclusief - €€

Brussel - Pois Chiche
maandag, 29 april 2024

  Midden-Oosterse duurzame foodbar - € tot €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama