Open menu

speculaasboterkoek thbHet is 5 december en eigenlijk wil je nog wel iets lekkers bakken voor vanavond. Maar ja, er moeten nog surprises worden afgemaakt, je zoekt nog een rijmwoord op 'Vegatopia' en Sinterklaas zou zich een mijter schrikken als hij zag wat voor puinhoop het in de woonkamer is. Je hebt dus niet al te veel tijd. Gelukkig heb je deze geweldig sinterklazerige boterkoek zo gemaakt. En hij is zó lekker, Sinterklaas rijdt zeker je huisje niet stilletjes voorbij als je hem hier een stukje van belooft!

Zelfgebakken gevuld speculaas is heerlijk, maar wel een beetje een werkje: deeg maken, deeg laten rusten, spijs maken, spijs laten rijpen, en dan moet je het nog in elkaar zetten en bakken.
Deze boterkoek is een stuk minder werk en minstens zo feestelijk. En omdat we de spijs door het deeg mengen is het zeker geen schande om in dit recept kant-en-klare amandelspijs te gebruiken. Heb je geen spijs in huis? Hak dan een handje amandelen in stukjes en meng die door het deeg.

Je kunt er ook speculaasboterkoekpepernoten van maken. Laat in dat geval het ei achterwege en rol het deeg tot pepernootgrote balletjes, die je in een hete oven (220 graden) in een minuut of vijf bakt. Hou ze in de gaten, want je wil niet dat ze door-en-door gaar zijn. Haal ze om die reden ook direct van de hete bakplaat als ze uit de oven komen!

Voor een vorm van 22x26 cm

200 g boter
200 g witte basterdsuiker (of bruine, dan gaat het er nog speculazeriger uitzien)
250 g bloem
1 el speculaaskruiden
150 g amandelspijs
1 ei
optioneel: een paar (halve) amandelen, ter garnering

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de boter (maar laat hem niet te warm worden) in een ruime pan en meng de suiker, speculaaskruiden en de bloem erdoor.
  • Kluts het ei en meng het grootste deel door het deeg; hou een klein beetje apart om de koek zometeen mee te bestrijken.
  • Kneed de spijs door het deeg. Het is niet erg als het niet helemaal gelijkmatig verdeeld is.
  • Bekleed een vorm met bakpapier en duw het deeg erin.
  • Versier de koek met de amandelen, als je daar tijd voor en zin in hebt.
  • Bestrijk de koek met het restje geklutst ei.
  • Bak de koek in 30 minuten goudbruin en gaar.

speculaasboterkoek

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Leuven - Tabi Loo
donderdag, 23 mei 2024

 innovatief veganistisch - € tot €€

Den Haag - Rozey
vrijdag, 17 mei 2024

volledig vegetarisch, alles inclusief - €€

Brussel - Pois Chiche
maandag, 29 april 2024

  Midden-Oosterse duurzame foodbar - € tot €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama