Laat je fantasie de vrije loop met deze fruittaart waar je heel eenvoudige ook een suikervrije variant van kunt maken.

Voor 8 personen:

bodem
250 g bloem
75 g witte basterdsuiker (of 75 g moutstroop*  voor een suikervrije taart)
snufje zout
115 g margarine of roomboter
1 ei
gedroogde peulvruchten

Maak een zandtaartdeeg met bovenstaande ingrediënten en laat het deeg 1 uur rusten. Proef bij de suikervrije taart of het deeg zoet genoeg is; voeg anders wat extra stroop toe. Verwarm de oven voor tot 175oC. Beboter een vlaai-vorm van ca. 28 cm doorsnede en bekleed deze met het deeg. Een vorm met een losse bodem (geen springvorm!) is het makkelijkst. Leg op de bodem een cirkel bakpapier en verdeeld de gedroogde peulvruchten erover. Bak de bodem gaar in ca. 30 minuten. Verwijder de peulvruchten en laat de bodem koud worden voordat je ‘m voorzichtig uit de vorm haalt.

room
15 g custard
250 ml melk
15 g suiker (of agavesiroop* voor suikervrije room)

Maak een papje van de suiker (of agavesiroop), custard en 3 eetlepels melk. Verwarm de resterende melk en voeg het custardpapje al roerend toe aan de hete melk. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het nog een paar minuten zachtjes doorkoken. Laat de room afkoelen en verdeel deze over de taartbodem

fruit
Eigenlijk is elk fruit geschikt, laat je fantasie de vrije loop in het bekleden van deze taart. Bijv: een cirkel van halve plakjes kiwi, halve blauw druiven, plakjes banaan, halve pruimen, plakjes appel, stukjes ananas, aardbeien, frambozen, peer, kruisbessen, aalbessen, bramen. Besprenkel fruit zoals appel, peer en banaan met citroensap om het bruin worden tegen te gaan.

Maak vervolgens van 1 zakje Agar-agar*  een gelei die je, als deze bijna is afgekoeld over de taart giet. Gebruik niet de volledige hoeveelheid, anders wordt de geleilaag te dik en dan is het net rubber. De helft volstaat wel.

Laat het geheel opstijven in de koelkast en serveer met slagroom. Deze kun je voor een suikervrije variant ook heel goed zoeten met Agavesiroop

* deze ingrediënten zijn verkrijgbaar bij een reformzaak of natuurvoedingswinkel.

Recept: Monique Dubbelman

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

koffiemetkarakter

maxima kitchen equipment

kerstpakkettenidee

horecarama

dekbeddiscounter

vegatopia maxaro keukens