Open menu

notenmenuDeze Kerst maken we van de noot een deugd: we bereiden een puur plantaardig menu met in elke gang noten in de hoofdrol. Hiermee willen we laten zien dat noten ontzettend veelzijdig zijn. Dit menu is trouwens geen harde noot om te kraken, want veel kookervaring is niet vereist. Zo hoef je ook niet bang te zijn dat er iets gaat mislukken. Bovendien kun je al een groot gedeelte van het menu van tevoren klaarmaken.

Zoete aardappel-pistache-hummus

Cashewcrème met kruiden

***

Amandelvichyssoise

***

Mini nut roast

Tomatensaus

Gestoofd witlof

***

Chocolade-hazelnoottaart

Zoete aardappel-pistache-hummus

Als voorafje maken we twee lekkere smeerseltjes, eentje met zoete aardappel, dat we warm serveren en eentje op basis van cashewnoten, dat we koud serveren. Lekker met crackers of (Turks) brood, Zet gerust ook nog wat andere dingen op tafel, zoals olijven, chips of gemengde noten.

notenmenuvooraf200 g zoete aardappel
120 g gare witte bonen
1 el tahini
1 à 2 el water
2 el olijfolie
chilipoeder
knoflookpoeder
oregano
50 g gepelde gezouten pistachenoten, grof gehakt

verder: staafmixer

  • Schil de zoete aardappel, snij hem in stukken en kook hem gaar. 
  • Doe de stukken nog warme zoete aardappel samen met de bonen, de tahini en de olijfolie in een maatbeker en pureer ze fijn met een staafmixer. Voeg, indien nodig, wat water toe om de gewenste dikte te krijgen. Voeg chilipoeder, knoflookpoeder en oregano toe.
  • Meng de pistachenoten door de hummus en breng eventueel verder op smaak met zout - waarschijnlijk is dit niet nodig, want de noten zijn al gezouten.

Cashewcrème met kruiden

200 g ongebrande cashewnoten
2 el tahini
5 el water
2 el olijfolie
1 el citroensap
1 el fijngehakte peterselie
1 el fijngehakte kervel
1 el fijngehakte bieslook
½ tl knoflookpoeder
peper en zout

verder: blender of een goede staafmixer

  • Week de cashewnoten een paar uur in water of kook ze tien minuten in ruim water. Laat ze in het laatste geval wel even afkoelen.
  • Mix de cashewnoten samen met het citroensap, de tahini en de olijfolie en een paar eetlepels water in de blender tot een glad geheel. Voeg meer water toe totdat je de gewenste dikte krijgt. Roer er de kruiden en het knoflookpoeder door.  Breng op smaak met peper en zout. Laat de crème een paar uur in de koelkast rusten zodat de smaak van de kruiden beter tot uiting komt.

Amandelvichyssoise

In deze soep zorgen de amandelen voor een romige textuur en een verfijnde smaak. Het recept is een samensmelting van een soep uit de Tamil keuken en de typisch Franse witte soep, vichyssoise. Gebruik voor deze soep slechts één bouillonblokje, zoals aangegeven, anders gaat de delicate smaak van de amandelen verloren. 

notenmenusoep230 gepelde amandelen
1,5 dl water, om de amandelen in te weken
50 g amandelschilfers
1 preiwit
olie om te bakken
200 g aardappels, geschild gewicht
200 g meiknollen
3 teentjes knoflook
1 groentebouillonblokje
ca. 1 l water
peper en zout

verder: staafmixer

  • Doe de 30 amandelen in een kopje en overgiet ze met anderhalve dl kokend water. Laat ze minstens een half uur weken. Het handigst is dat je dit doet wanneer je de soep begint te maken.
  • Rooster de amandelschilfers goudbruin in een droge koekenpan. Roer regelmatig om te verhinderen dat ze aanbranden. Zet opzij.
  • Snij de prei fijn en stoof hem glazig in een grote pot met wat olie. Schil de aardappels en de meiknollen, snij ze in blokjes en voeg ze bij de prei. Hak de knoflook fijn en voeg hem ook toe. Laat de groenten zo’n tien minuten stoven met het deksel op de pot.
  • Voeg nu het water, iets meer dan een liter, bij de soep, samen met het bouillonblokje. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 15 minuten doorkoken - of totdat de aardappels en meiknollen gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer.
  • Pureer de amandelen samen met het weekwater in een blender of met een goede staafmixer tot een homogeen geheel. Voeg het mengsel toe aan de soep. Kruid af met peper en zout.
  • Schep de soep in diepe borden en werk af met een eetlepel amandelschilfers.

Mini nut roast

notenmenuhoofdNut roast, oftewel notengebraad, is een Brits vegetarisch gerecht dat erg populair is voor feestelijke gelegenheden zoals Kerstmis. Traditioneel maak je één groot gebraad in een ovenschotel dat je nadien in plakken snijdt. Voor dit diner maken we echter kleine porties in cupcakebakvormpjes. Je kan ze ook koud opeten en meenemen voor bij de lunch.

Bij deze nut roast serveren we verder nog tomatensaus met rode wijn, gestoofd witlof, zilvervliesrijst en een groene salade met rucola.

100 g couscous
1,5 dl kokend water
1 niet al te kleine ui
2 teentjes knoflook
1 stengel selderij
150 g champignons
120 g blonde (groene) linzen (gedroogd)
1 laurierblad
3 el gemalen lijnzaad
150 g walnoten
1 geraspte wortel
1 el sojasaus
2 el olijfolie
peper en zout
plantaardige boter of olie om in te vetten

verder: keukenmachine, cupcakevorm voor twaalf stuks

  • Kook de blonde linzen in 15 tot 20 minuten gaar, samen met het laurierblad. De linzen mogen best wel zacht zijn. Dit zorgt voor een betere binding van de nut roast. Giet af, verwijder het laurierblad en zet opzij.
  • Doe de couscous in een afsluitbare kom en giet er het kokend water over. Doe het deksel op de kom en laat minstens vijf minuten wellen. Zet opzij om wat af te koelen.
  • Hak de ui, de selderij en champignons fijn in de keukenmachine, maar zorg dat er nog stukjes zijn. Het mag zeker geen babyvoeding worden. Daarom kun je het beste de pulse-knop gebruiken.
  • Hak de walnoten fijn met een mes of in de keukenmachine. Zorg dat er nog stukjes tussen zitten.
  • Doe alle ingrediënten, behalve de boter om in te vetten, in een ruime ruim en meng het gelijkmatig door elkaar.
  • Verwarm de over voor op 180 graden.
  • Vet een cupcakebakvorm voor twaalf stuks in met boter of olie. Verdeel het mengsel over de twaalf vormpjes en druk alles zeer goed aan, anders loop je het risico dat de notengebraadjes achteraf uit elkaar vallen. 
  • Bak de nut roast 35 minuten op 180 graden.
  • Haal ze uit de oven en laat ze even staan voordat je ze uit de vorm haalt. Dan stijven ze voldoende op. Je mag ze best laten afkoelen in de vorm en ze nadien op een bakplaat opwarmen in de oven. Dan heb je ook geen stress op het laatste moment.

Tomatensaus

1 ui
2 teentjes knoflook
olijfolie
1 el tomatenpuree
1 dl rode wijn
1 laurierblad
500 g tomatenpassata
1 tl gedroogde basilicum
½ tl oregano
1 afgestreken el rietsuiker
peper en zout

  • Hak de ui fijn en stoof deze glazig in de olie. Hak de knoflookteentjes zeer fijn en voeg ze toe. Voeg nu de tomatenpuree erbij en laat alles een minuut stoven. Giet er nu al roerend de rode wijn bij en voeg ook het laurierblad toe. Breng het geheel aan de kook en laat de rode wijn onder regelmatig roeren grotendeels inkoken. Giet er nu de tomatenpassata bij.
  • Breng de saus aan de kook, voeg de basilicum en de oregano toe en laat ze een half uur zachtjes sudderen. Roer regelmatig. Meng er op het einde de rietsuiker onder. Kruid af met peper en zout. Verwijder het laurierblad.

Gestoofd witlof

6-8 stuks witlof
plantaardige boter
peper en zout

  • Was het witlof, verwijder het onderste bruine stukje en snij overlangs doormidden. Verwijder desgewenst de harde kern onderaan om de bittere smaak te vermijden.
  • Smelt de boter in een pan met brede bodem en plaats het witlof er in met de platte kant naar beneden. Kruid met peper en zout. Laat het witlof op middellaag vuur stoven met het deksel op de pan, tot het bruingekleurd en zacht is. Draai het witlof om, kruid opnieuw met peper en zout en laat het nog even stoven totdat het volledig gaar is aan beide kanten.

Chocolade-hazelnoottaart

Gianduja is een traditioneel snoepje van chocolade en hazelnoot uit Turijn. Bekender is het industriële afkooksel hiervan dat onder de naam 'Nutella' op de markt gebracht wordt. Met deze taart gaan we terug naar het meest eenvoudige recept: een ganache met hazelnoten. Heel puur, geen toevoegingen. De taart is wel vrij machtig. Wanneer hij niet helemaal opgaat, kun je hem perfect invriezen voor later gebruik. Je mag de taart ook gerust een dag eerder klaarmaken.

notenmenudessert210 g veganistische droge koekjes (bijvoorbeeld "koekjes met havermoutvlokken" van Delhaize) 
2 el hazelnootpoeder
90 g plantaardige boter
200 g hazelnoten
4 dl kokosroom
300 g pure chocolade

verder: springvorm van 24 cm

  • Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Meng er het hazelnootpoeder door. Smelt de boter en voeg deze toe aan het mengsel. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm met bakpapier en plaats de ring er opnieuw rond. Verspreid de koekkruimels gelijkmatig over de bodem en druk ze goed aan. Laat de bodem minstens een half uur opstijven in de koelkast.
  • Rooster de hazelnoten goudbruin in een droge koekenpan,. Laat ze afkoelen en maal ze vervolgens tot een gladde pasta in de blender of keukenmachine. Zet opzij.
  • Breek de chocolade in stukken en doe ze in een ruime kom. Breng de kokosroom tot aan het kookpunt en giet deze over de chocolade. Roer alles totdat jeeen homogeen mengsel krijgt. Geef het ook wat tijd, de chocolade smelt vanzelf wel. Hierna roer je geleidelijk aan de hazelnootcrème door het geheel. De hazelnootganache is nu klaar. Giet hem gelijkmatig over de taartbodem en laat hem minstens drie uur opstijven in de koelkast.
Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Antwerpen - Folia
zaterdag, 09 maart 2024

 plantaardige fine dining - €€€

Deventer - Carotte
zondag, 03 maart 2024

gezellig, verfijnd groenterestaurant - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama