Open menu

Kerstavond is in Rusland traditioneel een sobere aangelegenheid waarop uitsluitend het vegetarische Kutya wordt geserveerd. Een wat aangepaste variant is in dit kerstmenu opgenomen als dessert.

Russisch vegetarisch kerstmenu

voor 4 - 6 personen

Toostjes met aubergine-kaviaar

Pelmeni met champignons

Borsjtsj

Huzarensalade
Quorn-stroganof

Kutya

 

Toostjes met aubergine-kaviaar

Aubergine-kaviaar, in Rusland 'ikra' genoemd, smaakt eigenlijk het beste als je 'm een dagje laat staan.

500 gram aubergines
1 bosje dille
2 bosjes koriander
1 bosje peterselie
zout
peper
olie
citroensap
knoflook fijngehakt
toost

Verwarm de oven voor op 190 graden en laat daarin de aubergines met schil in 30 tot 40 minuten gaar worden. Laat afkoelen, verwijder de schil, snij de aubergines fijn en meng met de fijngehakte dille, koriander en peterselie. Voeg zout, peper, knoflook en citroensap naar smaak toe en doe er zoveel olie bij dat een gladde massa ontstaat. Besmeer daarmee de toostjes.

Pelmeni met champignons (champignon-pakketjes)

100 g bloem
1 eierdooier
zout
125 g champignons
1 el olijfolie
1 ui
1 el paneermeel
peper

Meng in een kom bloem met de eierdooier, 2 1/2 eetlepel water en wat zout tot een deeg. Bak de champignons en de ui bruin en voeg paneermeel, dille en zout en peper toe. Rol bet deeg uit en druk er met een omgekeerd glas rondjes uit. Vul die met het champignon-mengsel, vouw ze dubbel en druk ze goed dicht. Kook de pakketjes in 5 minuten gaar in kokend, verdeel ze over de borden en giet er de Borsjtsj over (zie volgend recept). Je kunt de pelmeni ook apart serveren. Maak dan een sausje van zure room, dille, knoflook en zout en giet dat erover.

Borsjtsj

Deze traditionele bietensoep is er in vele tientallen varianten, ook in deze vegetarische.

250 g rode bieten geschild
200 g aardappel geschild
400 g groene kool
1 ui fijngehakt
2 el zonnebloemolie
125 g tomaat fijngehakt
2 l groentebouillon
2 el vers citroensap
zout en versgemalen zwarte peper
verse peterselie fijngehakt
Zure room

Snij bieten, aardappel en kool in dunne plakjes en daarna in lucifers. Bak de ui in de olie lichtbruin en roer er dan de rest van de groenten door. Een paar minuten laten meebakken. Voeg zoveel bouillon toe dat de groenten net onder staan. Breng aan de kook en laat het geheel in 20 tot 30 minuten gaar worden. Voeg de rest van de bouillon en het citroensap toe. Pureer de helft van de soep in een blender of foodprocessor, doe het terug in de pan en warm de soep langzaam op. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de soep in kommen en garneer met peterselie en dot zure room.

Huzarensalade

100 g vegetarische hamblokjes
4 tot 6 zoute augurken (zure kan desnoods ook)
2 grote gekookte aardappelen
250 g erwten uit blik
1 gekookt peen
1 zure appel
1-2 hardgekookte eieren
mayonnaise
zout en peper
peterselie
dille

Snij alle ingrediënten in kleine blokjes en meng ze.

Quorn Stroganoff

350 gram Quorn in stukjes
100 gram champignons
2 zoute augurken (zure kan desnoods ook)
1 kopje zure room of Bulgaarse yoghurt
sap van een halve citroen
scheutje wodka
70 gram boter

Bak de Quorn-stukjes snel in 30 g boter en neem ze uit de pan. Meng nog eens 30 g boter met de zure room, het citroensap en de wodka. Snij de champignons in plakjes snijden, stoof ze in het restantje boter gaar en doe er de Quorn bij. Snij de augurken in kleine blokjes en laat ze in de roomsaus aan de kook komen. Voeg Quorn met de champignons toe, breng weer aan de kook en serveer direct met ketchup en frietjes.

Kutya (Russisch kerstdessert met honing, rozijnen en walnoten)

Kutya is het gerecht dat op kerstavond in veel Russische gezinnen op tafel komt. Het is best wel 'zwaar' als dessert, dus serveer kleine porties. Traditioneel wordt kutya gemaakt van tarwe, maar het is veel minder werk als je een kleverige rijst gebruikt. Kutya wordt vaak gegeten uit één schaal als symbool van de eenheid binnen een gezin. Grappig gebruik in sommige families: een volle lepel kutya wordt rtichting plafond gemikt. Als de kutya aan het plafond blijft plakken zou dat duiden op een goede oogst in het komende seizoen.

200 g risottorijst of sushi-rijst
1/2 tl zout
4 el honing
4 el maanzaad
2 el rozijnen
50 g gebroken walnoten

Kook de rijst zoals op de verpakking staat aangegeven (gebruik bij risottorijst geen bouillon maar water). Verhit de honing met het maanzaad in een pannetje, haal van het vuur en giet bij de gare rijst. Doe er eventueel nog wat kokend water bij tot het wat 'soepig' wordt. Voeg rozijnen en walnoten toe en meng goed. Serveer warm of koud.

Tot slot een bedankje: ik had dit menu niet kunnen samenstellen zonder de deskundige hulp van Vegatopia-bezoekster Karoush.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Amsterdam - Kailash Parbat
dinsdag, 02 april 2024

 authentiek, vegetarisch Indiaas  - € tot €€

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama