Kerstarchief - Lekker Makkelijk

thuismenu kleinKerst is een familiefeest. Deze dagen willen we vooral samen doorbrengen met de mensen die ons dierbaar zijn. Wat er op tafel komt is belangrijk, maar de gezelligheid komt toch op de eerste plaats. Daarom brengen we jullie dit ietwat nostalgische thuiskerstmenu, dat enerzijds een klassiek kerstmenu is, maar anderzijds ook is geïnspireerd op de Nederlandse doordeweekse keuken. Het hoofdgerecht is een heus seitangebraad met rode-wijn-uiensaus en een lekkere stamppot, De maaltijd sluiten we af met griesmeelpudding, die we extra feestelijk hebben gemaakt met onder andere saffraan en marsalawijn. Het menu is puur plantaardig en gemakkelijk klaar te maken. Een groot deel kun je al eerder voorbereiden, zodat je geen stress hoeft te hebben op de dag zelf.

meeneemkerstmenu thbTijdens een diner met geliefden, familie of goede vrienden willen we - naast lekker eten - vooral genieten van het samenzijn, bijpraten of een bordspel spelen. Dan is het fijn om met elkaar een uitgebreid diner van tevoren voor te bereiden. Dit kerstmenu is geïnspireerd op de Franse keuken en combineert winterse smaken. Alle gerechten zijn thuis voor te bereiden, handig mee te nemen en bestaan uit verschillende componenten waar één of meerdere gasten zorg voor kunnen dragen. In het huis van de gastgever kunnen eenvoudig de laatste puntjes op de i gezet worden.

kekke granen thbVerras je familie of gasten met een niet-alledaags graan in elke gang. De granen zijn subtiel verwerkt zonder dat de gerechten ‘te granig’ worden, maar ze zijn wel bepalend voor de smaak. Een gemakkelijk winters menu in Frans-Nederlandse stijl, waar je gedurende de dag soms éven wat aan moet doen, maar dan weer snel terug kan naar je bordspelletje, wandeling, kerstfilm of boek. Een menu voor een rustige, intieme Kerst. 

laagjes introHet is erg leuk wanneer iedereen bij jou komt eten voor de Kerst. Lekker kokkerellen, tafel mooi gedekt, iedereen blij. De realiteit is echter dat je vaak meer in de keuken staat dan aan tafel zit, terwijl iedereen gezellig aan het praten is en jij de helft mist. Dat kan anders.

jokes bonenmenuOf ik misschien dit jaar een kerstmenu wilde maken, geheel in het teken van peulvruchten, met nieuwe nog niet gepubliceerde recepten. Deze vraag werd me gesteld toen u en ik nog helemaal niet in kerststemming waren, maar ons nog volop insmeerden met zonnebrand. Natuurlijk wilde ik dat! De peulvrucht onder de aandacht brengen en stimuleren dat deze meer gegeten wordt, is immers mijn missie. Kerst is voor mij geslaagd als er zo min mogelijk stress en zo veel mogelijk fijne momenten zijn. Daarom een kerstmenu dat niet moeilijk om te maken en makkelijk voor te bereiden is.

vrienden van vegatopiaVegatopia is één van de oudste vegetarische websites wereldwijd. Achter Vegatopia staat een team van enthousiaste vrijwilligers die alle werken aan hetzelfde doel: lekker vegetarisch eten en toegankelijke vegetarische recepten. Met dit kerstmenu willen we een hommage brengen aan iedereen die zich voor Vegatopia inzet en ingezet heeft. We beginnen met een recept uit het Vegatopia kookboek, dat in 2015 werd uitgegeven door Nieuw Amsterdam. Daarna volgen er drie recepten die afkomstig zijn van de persoonlijke blogs van onze redacteuren en gastredacteuren van Vegatopia. Onderaan het menu vind je een overzicht van alle blogs.

altJe kunt met Kerst vluchten. Naar een zonnig oord, waar het helemaal niet opvalt dat het Kerstmis is (behalve dan die manshoge kerstboom in de lobby van je vijfsterrenhotel en de kalkoen op het speciale kerstmenu, waarop dan gelukkig ook Thaise curry met tofu prijkt). Of je kunt naar kerstig Londen gaan, waar op Eerste Kerstdag alles, maar dan ook alles, dicht is - zelfs de metro’s rijden niet. Meer dan wandelen door een mistige, verlaten stad zit er niet op, ook wel eens aardig voor een keer. Maar je kunt je ook gewoon verschansen in je eigen huis. Gezellig met z’n tweeën, met lekker eten in huis. En een fijn kerstmenu.

luiehuisvrouwenDe Echte Luie Huisvrouw gaat natuurlijk uit eten met de kerst. Geen kookwalmen, geen afwas en geen stress over mislukte maaltijden.
De In Iets Mindere Mate Luie Huisvrouw (of Huisman, we willen niet discrimineren) koopt alles kant-en-klaar in bij de supermarkt of zelfs de traiteur (ligt eraan hoe actief de pinpas al is gebruikt tijdens het shoppen voor cadeautjes).
De Gewone Luie Huisvrouw kookt wel zelf, maar dan ruim van tevoren en ook niet al te moeilijk. Het mag er natuurlijk wel imposant uitzien met bijgerechtjes en een mooi gedekte tafel!

Het Relaxed Menu van forummer Laurita is een gevarieerd menu, met veel groenten van het seizoen en lekker warm en "aards". Je kunt veel van tevoren bereiden, zodat je 's avonds niet lang meer in de keuken hoeft te staan.


Ben je een keukenkikker? Hoop je nog steeds op die ene kus waardoor je een keukenprins wordt? Jammer, dat kunnen we niet voor je regelen. Wel dit kerstmenu, dat ideaal is voor iedereen die een kluns is en voor iedereen die geen zin heeft in gestress.

Een kerstdiner maken betekent niet per definitie dat je uren in de keuken staat te zwoegen, zegt Vegatopia-kok Tertia Wiedenhof. Haar menu kan binnen een uur klaar zijn. Zelf zette ze de stopwatch stil op 55 minuten en 12 seconden.  Terwijl ze haar gasten toch een compleet diner kon voorschotelen!

Kreun... Krijg je één vegetariër op bezoek, moet je helemaal een speciaal menu gaan maken. Hebben we nog geen stress genoeg met kerst? Komkomkom, dat valt allemaal best wel mee. Kijk maar eens naar dit speciale 1-persoonsmenu: makkelijk te maken in een éénpersoonsportie, vraagt weinig extra tijd en is toch heel feestelijk!

Als je zin hebt in weinig luxe en overdaad, is dit veganistische menu misschien wel iets voor je.

Dit eenvoudige driegangenmenu vereist op de dag zelf net iets meer dan een half uurtje werk in de keuken. Het dessert maak je de dag van tevoren al klaar.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Delft - HUmmUS
vrijdag 24 maart 2023

 Midden-Oosters in nieuw jasje - €€

Leiden - Aloha
vrijdag 17 maart 2023

vegetarisch streetfood en cocktails   - €€

Genk - Foglia
vrijdag 10 maart 2023

 plantaardig Italiaans  -  €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed

horecarama

dekbeddiscounter