Open menu

Kreun... Krijg je één vegetariër op bezoek, moet je helemaal een speciaal menu gaan maken. Hebben we nog geen stress genoeg met kerst? Komkomkom, dat valt allemaal best wel mee. Kijk maar eens naar dit speciale 1-persoonsmenu: makkelijk te maken in een éénpersoonsportie, vraagt weinig extra tijd en is toch heel feestelijk!

Kerstmenu voor één

voor 1 persoon dus

Bruschetta met tomaat en artisjok
***
Bieten/sinaasappelcapaccio met geitenkaas
***
Preigratin met zoete aardappel
Gebakken koolrabi in een mosterdjasje
Gevulde peer
***
Chocolademousse met cognac en hazelnootjes

 

De hoeveelheden zijn bedoeld voor één persoon

Bruschetta met tomaat en artisjok
1/2 snee goed brood, zoals boerenbrood
1 tomaat, in plakjes
2 artisjokharten op olie uit een pot
zout, peper
1 knoflookteen, doormidden gesneden

Verwarm de grill of oven voor op 200 graden. Strijk de snijhelft van de knoflook over beide zijden van het brood. Beleg het brood met de tomaat. Leg vijf minuten in de oven. Leg daarna de artisjokharten erop en bestrooi met zout en peper.

Bieten-sinaasappelcarpaccio met geitenkaas
1 klein bietje
1 sinaasappel, geschild en in plakjes.
50 g verse Franse geitenkaas, eventueel met honing
2 tl (cider)azijn
1 el olijfolie
zout, peper

Schil de biet en kook 'm beetgaar, dit duurt ongeveer 15 minuten, maar controleer na 10 minuten of misschien niet al gaar is. Laat afkoelen. Snij in dunne plakjes en leg die op een bordje. Verdeel de sinaasappelplakjes erover en verkruimel daarover de geitenkaas. Besprenkel met de azijn en olijfolie en bestrooi met wat zout en peper.

Preigratin met zoete aardappel
1 kleine prei, in stukjes
150 g zoete aardappel, in plakjes
1 Spaanse peper, in stukjes
125 ml slagroom
1 ei
1 el olie
zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een koekenpan met olie en bak de prei in 10 minuten gaar. Hussel de prei en aardappel door elkaar in een ovenschotel. Meng het ei met de room en de Spaanse peper en een beetje zout. Giet het roommengsel over de groenten zodat alles goed bedekt is. Zet het geheel ongeveer een uur in de oven; de eerste 45 minuten afgedekt met folie en daarna zonder folie, tot dat de aardappel gaar is en de room gestold.

Gebakken koolrabi in een mosterdjasje
4 plakjes koolrabi
1 el mosterd
6 el paneermeel
1 groot ei

Smeer de plakjes koolrabi aan één kant in met mosterd. Klop het ei los in een kommetje. Haal de plakjes koolrabi aan beide kanten door het ei, dan door het paneermeel, nog een keer door het ei en dan nog een keer door het paneermeel. Laat een uur opstijven in de koelkast. Verwarm dan de olie in een stevige koekenpan totdat het warm is en frituur de koolrabi aan beide kanten bruin. Dit duurt twee tot drie minuten per kant.

Gevulde peer
1 rijpe peer
1 tomaat, in blokjes
5 blaadjes basilicum
2 tl balsamicoazijn
2 tl olijfolie
zout, peper

Schil de peer, snij hem in de lengte doormidden en hol het midden een beetje uit. Meng de tomaat en basilicum. Vul de peer met dit mengsel. Giet er de olie en azijn over en bestrooi met een beetje zout en peper.

Chocolademousse met cognac en hazelnootjes
30 g chocolade
1 tl boter
65 ml slagroom
2 el hazelnoten, fijngehakt
3 tl cognac

Smelt de chocolade en boter au bain marie. Roer de cognac erdoor en neem de pan van het vuur. Zet de pan 3 minuten in een koude bak water. Klop intussen de slagroom lobbig. Klop dan 1 lepel slagroom voorzichtig door het chocolademengsel. Klop dan nog 1 lepel door het chocolademengsel. Als dat gemengd is, de rest van de slagroom en de noten voorzichtig door de chocolade kloppen. Dit moet voorzichtig gebeuren omdat alle lucht uit de slagroom verdwijnt als je te hard klopt. Doe nu het mengsel in een klein (soufflé)schaaltje. Laat 2,5 uur opstijven in de koelkast.

Het lijkt een klein toetje maar het is erg machtig.




Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Loupoigne (Genappe) - Elements in Indrani Lodge
zaterdag, 20 juli 2024

 restaurant van ecologisch hotelcomplex - €€€

Gent - Plant-A-Pizza
zondag, 14 juli 2024

 plantaardige pizzeria - € tot €€

Amsterdam - Annapurna
dinsdag, 25 juni 2024

 authentiek Nepalees-Indiaas  - €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama