Open menu

Dit eenvoudige driegangenmenu vereist op de dag zelf net iets meer dan een half uurtje werk in de keuken. Het dessert maak je de dag van tevoren al klaar.

Supersnel kerstmenu

voor vier personen

Paddestoel-walnoot-bruschetta

Pompoenrisotto met kokos

Sinaasappel-amandel-taart met warme kardemomsiroop

 

Paddestoel-walnoot-bruschetta

Voor 4 personen:
4 el walnootolie
2 teentjes knoflook uitgeperst
12 plakjes stokbrood
500 g gemengde paddestoelen in plakjes
2 tl tijmblaadjes
50 g walnoten grofgehakt en geroosterd
zout en versgemalen peper
Rucola-sla om te garneren

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng de helft van de olie met de helft van de knoflook. Bestrijk daarmee de plakjes stokbrood en leg die op bakpapier in de oven. Bak 4 tot 5 minuten tot ze aan beide kanten knapperig goudbruin zijn. Verhit de rest van de olie en de knoflook in een pan en bak dertig seconden op een middelmatig vuur. Zet het vuur hoger en bak de paddestoelen en de tijmblaadjes 4 tot 5 minuten mee. Leg de plakjes stokbrood op borden en verdeel er het paddestoelenmengsel over. Leg er de walnoten op, bestrooi met peper en zout en garneer met rucola-sla. Druppel er eventueel nog wat walnootolie over.

Pompoenrisotto met kokos

Voor 4 personen:
2 el olijfolie
1 ui fijngehakt
2 teentjes knoflook fijngehakt
500 g muskaatpompoen in dobbelsteentjes (vaak beter bekend onder de
Engelse naam: butternut squash. Evt. te vervangen door peer uit blik)
300 g risottorijst
1 l groentebouillon
1 blik kokosmelk (400 g)
4 el lichte sojasaus
2 el limoensap
175 g spinazieblaadjes
versgemalen zwarte peper

Verhit de olie in een grote hapjespan en bak daarin de ui, knoflook en pompoen circa tien minuten tot het geheel licht goudbruin kleurt. Voeg de rijst toe en bak een minuut mee. Verhit in een andere pan de bouillon met de kokosmelk en sojasaus. Maak het goed warm maar laat het niet koken. Voeg beetje bij beetje de bouillon aan de rijst toe en roer voortdurend. Laat ongeveer 25 minuten zachtjes koken tot de rijst zacht is. Voeg dan het laatste beetje bouillon toe en het limoensap en de spinazie. Voeg peper en zout naar smaak toe, roer goed door en laat de pan voor het serveren met het deksel erop nog 5 minuten staan.

Sinaasappel-amandel-taart met warme kardemomsiroop

Deze taart kun je de dag van tevoren al maken. Op de dag zelf hoef je dan alleen de siroop te verwarmen en erover te gieten.

Voor 8 personen:
6 grote eieren, dooier en eiwit gescheiden
175 g fijne suiker
geraspte schil van 2 sinaasappels
sap van 1 sinaasappel
175 g amandelen
75 g wit broodkruim
Voor de siroop:
3 kardemonpeulen
sap van 2 sinaasappels
sap van 1 limoen
geraspte schil van 1 limoen
125 g fijne suiker
1 verkruimeld kaneelstokje
2 sinaasappels

Verhit de oven voor op 180 graden Celsius. Neem een rond bakblik met een diameter van 23 cm en een losse bodem en vet die goed in. Meng in een kom eigeel, suiker en sinaasappelschil en klop het ongeveer 1 minuut met een garde. Voeg het sinaasappelsap, de amandelen en het broodkruim toe. Klop in een andere kom het eiwit en schep er dan voorzichtig het taartmengsel door totdat alles goed gemengd is. Vul met het bakblik met het mengsel en zet het 45 tot 50 minuten in de oven tot het gerezen en stevig is. Laat 5 minuten afkoelen in het bakblik. Breng de taart dan voorzichtig over op een rooster en laat 'm staan tot hij helemaal afgekoeld is. Kneus de kardemonpeulen lichtjes. Verhit limoen- en sinaasappelsap met de limoenschil, de suiker, de kardemonpeulen en het kaneelstokje totdat de suiker opgelost is. Draai het vuur hoger en laat de siroop ongeveer 5 minuten koken. Prik wat gaten in de taart met satéprikkers en giet de siroop erover. Bewaar ongeveer 8 eetlepels siroop. Pel de sinaasappels vlak voor het serveren en snij ze in rondjes. Verwarm de sinaasappelrondjes ongeveer  5 minuten in de overgebleven siroop. Verdeel de siroop over de taart en serveer in punten.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Amsterdam - Kailash Parbat
dinsdag, 02 april 2024

 authentiek, vegetarisch Indiaas  - € tot €€

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama