Open menu

Vegatopia-kok Bart Braun haalde z'n inspiratie voor dit kerstmenu bij fastfoodrestaurants en snackbars. Wie het helemaal in stijl wil serveren, zal voor het servies eens goed bij de Febo of Mc Donald's moeten rondkijken..

Kerstdiner in fastfood-stijl

voor 6 personen

Koude Amandelsoep
***
Geschudde salade
***
Knolselderij-knoflook-aardappelpuree
***
Broodje paddestoelenpaté
Tweekleurenfrietjes met koriandermayonaise
***
Nepsundae van kwark

 

Eten in fastfoodrestaurants is keurig verdeeld over die vier voedselgroepen die mensen het belangrijkst vinden: vet, suiker, zetmeel en dierlijk eiwit. Het smaakt eigenlijk nergens naar, is niet bijster veel goedkoper dan een gezond maal en is, als je het regelmatig tot je neemt, vreselijk ongezond. Toch gaan miljoenen mensen met plezier eten bij de hamburgergigant of het vetkot op de hoek. Fastfood is namelijk een klein feestje: al je eten zit ingepakt, en je mag het zelf openmaken, als een cadeautje.
Deze benadering is natuurlijk bij uitstek geschikt voor het kerstmenu.
We moeten elkaar van de reclame nu ook al tijdens kerstmis bestoken met cadeaus, en wat is er nou leuker om te geven dan een met liefde gekookte maaltijd?

Koop, biets of steel bij de snackbar (of ga op een speurtocht langs diverse kook- en huishoudwinkels) de volgende zaken:
Per persoon:
1 plastic ijsbakje met bijpassend lepeltje.
1 hamburger-inpakpapiertje
1 milkshake-beker met deksel en rietje
1 plastic saladebeker met doorzichtige ronde deksel (alleen te krijgen bij McDonald's; als ze daar niet mee willen werken een extra milkshake-beker meenemen)
1 frietzak met frietvorkje.
wegwerpbekers voor het drinken

Merk op dat je weliswaar met een gigantische hoop troep blijft zitten, maar slechts heel weinig afwas hebt.
Alle recepten hieronder zijn voor zes personen. Als je geen keukenmachine hebt, kies dan een ander menu.

Eerste gang:
Koude amandelsoep

100 gram bleke amandelen
3 á 4 sneetjes witbrood zonder korst
2 teentjes knoflook
75 ml olijfolie
25 ml sherryazijn of witte wijnazijn
zout en peper naar smaak

Scheur het brood in kleine stukjes en giet er 150 ml water overheen. Hak de amandelen en knoflook in de foodprocessor tot een heel fijn poeder. Voeg langzaam de olijfolie toe tot er een pesto-achtige pasta ontstaat. Voeg het geweekte brood, de azijn en 2 koppen water toe en laat de machine draaien tot je een gladde soep hebt. Zout en peper toevoegen en tenminste 2 uur af laten koelen. Giet in de milkshakebekers, doe de deksel erop en ram het rietje door de deksel. In een traditionelere versie kan je het opdienen in een soepkom, dan garneren met amandelsnippers

Tweede gang:
De geschudde salade

100 gram blauwschimmelkaas naar keuze, in kleine blokjes
250 gram verse spinazie
100 gram walnoten
1 peer
2 theelepels Franse mosterd
3 eetlepels olie
1 eetlepel azijn
1 eetlepel honing
zout en peper naar smaak
Vel bakpapier

De steeltjes van de spinazie snijden is werk voor uitslovers, maar het is maar één keer per jaar kerstmis. Haal het klokhuis uit de peer en hak de peer in kleine stukjes. Als je alles al klaar wil hebben staan op het moment dat je gaat koken, moet je citroensap over de stukjes peer doen, anders worden ze bruin. Hak de walnoten grof.
Maak puntzakjes van het bakpapier (cirkel tekenen en uitknippen, oprollen tot tuutje en dan openvouwen).
Maak een honing-mosterddressing van de mosterd, olie, azijn en honing. Maak hem op smaak met zout, peper of extra azijn.
Vul de puntzakjes met de dressing en rol ze dicht.
Doe de spinazie in de saladebekers, en verdeel de walnoten, kaas en peerblokjes eroverheen. Volgens sommige mensen dient aan elk gerecht een flinke scheut croutons toegevoegd te worden. Als jij zo iemand bent, doe dan ook in elke beker wat croûtons. Het is jouw feestje.
Leg op de salade in elke beker een puntzakje met dressing en doe de deksel op de beker.
De mensen mogen zelf hun salade door elkaar husselen door met de beker te schudden.
Volgens de reclame is dat hartstikke leuk, maar de echte reden dat het zo gaat, is dat het personeel dat dan niet meer hoeft te doen.

Derde gang:
Knolselderij-knoflook-aardappelpuree

1 halve knolselderij
1 bol knoflook
1 pond kruimige aardappels
1 tl gedroogde rozemarijn
scheutje crème fraîche

Leg de bol knoflook onder de grill. Schil de knolselderij, hak hem in kleine stukjes en kook ze tot ze zacht zijn. Schil in de tussentijd de aardappelen en zet ze op het vuur in een beetje water. De knoflook wordt na een tijdje (minuut of twintig in mijn oven) zacht en, ehm, geurig. Je kunt nu zonder moeite de teentjes pellen en in je keukenmachine doen. Doe de gare knolselderij en de rozemarijn erbij en pureer de boel. Maak aardappelpuree van de aardappelen, de room en de groenteprut. Schep met een ijsbolletjestang mooie bolletjes van de puree, doe ze in de ijsbakjes en steek er een lepeltje in.

Hoofdmaaltijd:
Tweekleurenfriet en broodje paddestoelenpaté

Broodje paddestoelenpaté
1 sesambolletje per persoon
Wat groenvoer naar keuze (rucola was twee jaar geleden hip, ijsbergsla is knapperig, geroosterde groene paprikareepjes is bewerkelijk maar luxe)
1 plak paté per persoon (zie onder)
Cranberrysaus (zie onder)

Snij elk broodje open, doe er groenvoer, paté en saus op. Bovenkant van het broodje er weer op en inpakken in je van tevoren gebietste hamburgerinpakpapiertje.
Helemaal in de geest van dit menu zou het zijn om alles af te laten koelen tot kamertemperatuur, maar warm is het lekkerder.

Noten-paddestoelenpaté
1 uitje
4 ons gemengde paddestoelen.
1 tl gedroogde tijm
2 eieren
zakje wortelrasp
zakje gerapste kaas
15 gram verse peterselie, fijngehakt
150 gram ongezouten (cashew)noten, grofgemalen in de machine.

Hak het uitje en de paddestoelen klein. Fruit eerst de ui en dan de paddestoelen in de koekenpan. Tijm erbij. Roer alles door elkaar en giet het in een ingevette bak- of cakevorm. Ongeveer 45 minuten in een oven van 175°C bakken.

Cranberrysaus
Koop een potje of maak het zelf van:
200 gram cranberries
2 eetlepels suiker
scheutje citroensap
1 kaneelstokje
zout en peper naar smaak

Opkoken (ongeveer 20 minuten) en kaneelstokje eruit vissen.

Tweekleurenfrietjes met koriandermayonaise
750 gram oranje zoete aardappel
750 gram witte zoete aardappel (met roze schil)
zout, peper, paprikapoeder
o lie om in te frituren
6 eetlepels scharrelmayonaise
2 eetlepels magere yoghurt
p aar takjes verse koriander
teentje knoflook

Schil de aardappels en snij ze in Franse frietjes.
Maak een sausje van de mayo, yoghurt, fijngehakte koriander, zout, peper en uitgeperste knoflook naar smaak. Frituur de frietjes, en bestrooi ze met zout, peper en paprikapoeder. Tenzij je een grootkeukenfriteuse hebt zul je de friet niet in één keer kunnen frituren. Warmhouden in de oven dus. Opdienen in frietzak, met een kwak koriandermayo en zo’n lullig vorkje. De vorkjes zijn bedoeld om friet te kunnen eten zonder vieze vingers te krijgen, maar dat lukt nooit omdat de vorkjes te klein zijn. De vette kledder van je vingers zuigen mag ook best aan de kersttafel dit jaar.

Leg de zak friet, de ingepakte hamburger en een wegwerpbeker met zoete, witte wijn (goedkope; zonde om lekkere wijn uit een kartonnen bekertje te drinken) op een dienblaadje. Maak een placemat met je lievelingsgedicht.

Toetje:
Nepsundae van kwark

1 eetbaar ijsbakje per persoon
1 bakje (125 ml) slagroom
400 gram kwark
3 eetlepels sesamzaad
honing naar smaak
nougatine

Rooster het sesamzaad in een koekenpannetje. Doe de kwark, slagroom, sesamzaad in een mengbak. Roer er honing door tot je het zoet genoeg vindt. Zet de mixer erop tot het wat luchtiger is. Schep het mengsel in een spuitzak, en spuit in en in elk bakje een mooie toef kwark.
Bestrooi de ‘ijsjes’ met nougatine.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Amsterdam - Kailash Parbat
dinsdag, 02 april 2024

 authentiek, vegetarisch Indiaas  - € tot €€

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama