Open menu

Vorst en sneeuw laten het al jaren afweten tijdens de kerst, dus dachten we: waarom niet een keer zwoele, zomerse gerechten op tafel? En dan lekker mijmeren over vakanties in warme streken. Watnatuurlijk ook heel goed kan als het tóch nog gaat sneeuwen. Voor dit zomerse kerstmenu lieten we ons inspireren door de keukens van Latijns-Amerika en de Cariben.

Zomers kerstmenu I

voor 4 personen

Surinaamse amuse:
Bakabana met pindakokosdip

***

Braziliaans voorgerecht:
Zwarte-bonentomatensopa

***
Cubaans tussengerecht:
Exotische ensalada met avocadosalsa

***

Mexicaans hoofdgerecht:
Chayote met maïskaasvulling

***

Jamaicaans dessert:
Chocolade-rumcake met ananaskokossaus

 

Vragen? Opmerkingen? Gebruik het reactieformulier onderaan deze pagina.

De hoeveelheden zijn bedoeld voor vier personen

Opmerking vooraf:

Leeshet hele recept eerst door, niet alleen vanwege de ingrediënten die moeten worden gekocht, maar ook om inzicht te krijgen in de werkwijze. Sommige gerechten kun je (een dag) van tevoren klaarmaken of voorbereiden. Als je het alleen moet doen, is het handig te weten dat je alvast tijdens de kooktijd van sommige gerechten aan andere schotels kunt beginnen. En als je met anderen in de keuken staat die je behulpzaam zijn, is het wel zo prettig dat je de volgorde van de aanpak kunt aangeven.

Bakabana met pindakokosdip
2 grote bakbananen, in schuine stukken gesneden (reken op 4 à 5 stukjes p.p.)
80 g gezouten pinda's, grofgehakt
8 el kokosmelk
4 el kokosrasp
1/2 Spaanse rode peper, in dunne ringetjes
neutrale plantaardige olie
zeezout

Bakbananen zijn tegenwoordig in veel winkels te koop, in ieder geval op de markt en in toko's. Kies goed rijpe.
Kokosmelk en –rasp zijn beide gewoon bij de super te koop. Kijk in het exotische gedeelte. Een neutrale plantaardige olie is maïskiemolie, of zonnebloemolie. In dit geval is arachideolie passend en lekker. Gebruikin geen geval slaolie.

Bak de bananenstukken goudbruin in 2 el olie. Bak intussen in een andere pan de peperringetjes in 1 eetlepel olie. Doe daar na 1 minuut de gehakte pinda's bij en laat het nog 2 minuten op zacht vuur staan. Roer eerst de kokosmelk en dan de kokosrasp erdoor. Breng het op smaak met een snufje zout. Dien de banaan meteen warm op met de dip ernaast.

Zwarte-bonentomatensopa
200 g geweekte zwarte bonen
1 winterwortel, in schijfjes
1 bakje kleine oranje/gele tomaatje, gehalveerd
1 grote rode ui, in ringen
4 tenen knoflook, geperst
1 l bouillon van 6 kleine vierkante bouillonblokjes
2 laurierblaadjes
1 handje korianderblaadjes
1 handje platte peterselieblaadjes
zonnebloem- of maïskiemolie

Zwarte bonen zijn kleiner en zoeter dan hun soortgenoten. Ze zijn bij de Turkse super en in toko's te koop.
Oranje/gele tomaatjes, ook wel caromaatjes genoemd, zijn heel smaakvol en erg decoratief.

Dit gerecht kan heel goed ruim een dag van tevoren worden klaargemaakt (de bonen moeten 12 uur eerder in de week worden gezet). Fruit de uiringen in 5 el olie lichtgoudbruin in een grote braadpan of wok. Voeg de bonen, wortelschijfjes en laurierblaadjes toe. Roer het geheel gedurende 5 minuten op middelhoog vuur om. Schenk de bouillon erover, breng de soep aan de kook en laat hem op laag vuur anderhalf uur zachtjes door pruttelen. De soep mag niet te dik worden. Controleer dus af en toe of het vocht niet te veel inkookt. Maak er in dat geval bouillon bij en giet hiervan steeds een beetje bij de soep. Doe de gehalveerde tomaatjes, geperste knoflook, koriander- enpeterselieblaadjes erbij, als de soep bijna klaar is (ongeveer na 75minuten); vis de laurierblaadjes eruit. Maak je de soep een dag van tevoren, dan wacht je met toevoegen van deze laatste ingrediënten tothet moment van opwarmen.

Exotische ensalada met avocadosalsa
1 mango, in dunne plakjes
2 rode bosuitjes, in ringen
vruchtvlees van 1 limoen, in stukjes gesneden
1 avocado, gepureerd of fijngeprakt
rasp van de limoenschil
zeezout
1/2 Spaanse rode peper (± 5 cm), in zeer dunne halve ringetjes
2 el witte wijnazijn
1 tl rietsuiker
zonnebloem- of maïskiemolie

Rode bosuien zijn rood in plaats van wit. Erg decoratief, maar de smaak is hetzelfde. Mangoschil is lastig te snijden als hij al een beetje rimpelt. Zorg daarom voor een rijpe, maar niet overrijpe mango. Hetvruchtvlees is soms ook lastig van de pit te snijden. Gebruik een kaasschaaf voor mooie dunne plakjes.

Bak de peperringetjes even in 2 el niet te hete olie aan. Voeg 1 eetlepel wijnazijn toe. Los in het mengsel 1 theelepel rietsuiker op. Roer hetgedurende 1 minuut om. Zet het daarna koel weg. Meng de gepureerde avocado met de limoenrasp en een snufje zout naar smaak. Schik de mangoplakjes, bosuiringetjes en het limoenvruchtvlees op 4 kleine bordjes. Doe de avocado er bovenop en giet de dressing erover.

Chayote met maïskaasvulling
4 chayotes
4 grote sjalotten, fijngehakt
1 middelgrote rode paprika, fijngehakt
400 g maïskorrels
400 g belegen kaas, in kleine blokjes
knopjes van 8 kruidnagels, fijngewreven
1 afgestreken tl kaneel
snufje cayennepeper
zonnebloem- of maïskiemolie
zeezout

Chayotes zijn te koop bij de exotische kraam op de markt, maar ook in de Surinaamse speciaalzaak. Ze zien eruit als grote, platte, bleekgroene peren. Lukt het niet om chayotes te bemachtigen, dan kun je er flespompoenen voor in de plaats nemen. Die zijn in het algemeen wel groter, dus heb je er maar twee nodig (vier helften).

Halveer de chayotes en hol ze (niet te dun) uit. Bewaar het vruchtvlees maar verwijder de pitten en gooi de pitten weg. Snij het vruchtvlees fijn.
Fruit de fijngehakte sjalotten en paprika aan in 4 el olie op middelhoog vuur tot ze glazig zijn. Voeg het chayotevruchtvlees toe en bak een paar minuten. Voeg de maïs, kaneel en fijngewreven kruidnagelknoppen toe. Breng het mengsel op smaak met zout en cayennepeper. Roer er tot slot de kaasblokjes door en blijf zachtjes roeren tot ze gesmolten zijn. Leg intussen de 8 halve, uitgeholde chayotes op een bakblik met de holle kant naar boven. Sprenkel er een paar druppeltjes olie over en zet ze 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Vul ze daarna met de maïskaasvulling en zet ze nog een klein kwartiertje in de oven tot ze goed heet zijn. Serveer warm.

Chocolade-rumcake met ananaskokossaus
150 g zachte roomboter
150 g fijne basterdsuiker
3 eieren, op kamertemperatuur
200 g cakemeel
50 ml rum
50 g cacao, gezeefd
citroenrasp van ½ citroen
beboterde cakevorm
1 ananas, gepureerd
30 g kokosrasp
50 ml rum

Rum is er in een witte en een bruine variant. Welke je kiest, hangt van je smaak en je portemonnee af. In deze cake maakt het niet uit welke je neemt.

Deze cake kun je een dag van tevoren maken. Eigenlijk moet je dat zelfs, want cake is het lekkerst als de smaken op elkaar hebben kunnen inwerken. Je moet hem dan wel goed bewaren. Dat wil zeggen: na een eerste afkoelperiode van een kwartier in de vorm keer je de cake om opeen stuk aluminiumfolie en daar verpak je hem luchtdicht in. Bewaar opeen koele plaats.

Mix de suiker met de zachte boter tot een smeuïg geheel. Klop de eieren ereen voor een door. Roer er dan de rum en het citroenrasp door. Spatel er eerst het cakemeel en daarna de cacao doorheen. Schep het beslag inde cakevorm. Laat het er rustig invallen; roer of duw niet.

Bak de cake 75 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Als een satéprikker er droog uitkomt, is de cake klaar, maar probeer dat pas ongeveer aan het eind van de baktijd, in verband met het risico van inzakken. Stoot ook nooit tegen de oven als de cake erin staat, dan zakt hij ook in.

Meng intussen de gepureerde ananas met de kokosrasp en de rum. Dek het af en zet het koel weg tot gebruik. Snij vier plakken en serveer deze met de ananaskokossaus er een beetje overheengegoten.

Recepten: Annemieke en Ellen

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Loupoigne (Genappe) - Elements in Indrani Lodge
zaterdag, 20 juli 2024

 restaurant van ecologisch hotelcomplex - €€€

Gent - Plant-A-Pizza
zondag, 14 juli 2024

 plantaardige pizzeria - € tot €€

Amsterdam - Annapurna
dinsdag, 25 juni 2024

 authentiek Nepalees-Indiaas  - €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama