Open menu

Dit vega-mania-menu voor 4 personen is ook geschikt voor veganisten.

Vega-mania

voor 4 personen (ook geschikt voor veganisten).
Gevulde champignons
***
Filodeeg-strudel met pompoen
Knolselderiepuree
Groene salade
***
Perzik-abrikoos-kwarktaart

 

Gevulde champignons
1 bakje flinke champignons
1 ui, gesnipperd
25 g kleine sojabrokjes
5 dl sterke (uien)bouillon
3 el zoete ketjap
1 el gedroogde Provençaalse kruiden, of een Provençaals kruidenblokje van de natuurvoedingswinkel

Kook de sojabrokjes in de bouillon, met daarin de kruiden en de ketjap, tot de sojabrokjes-smaak weg is (even proeven, het zal ongeveer 20 minuten duren). Giet dan de bouillon van de brokjes af (en maak eventueel de sojabrokjes met een keukenmachine tot gehakt). Haal ondertussen de steeltjes uit de champignons, snij deze in kleine stukjes. Schep met een theelepel de sporen uit de champignons en leg de champignons in de ovenschaal. Bak de ui met de gehakte champignonsteeltjes en voeg als de ui glazig is de sojabrokjes toe. Bak 5 minuten. Vul de champignons met dit mengsel, en bak ze 10 minuten in de oven op 180 graden.

Filodeeg-strudel met pompoen
1 pakje (2 x 5 plakjes) filodeeg, ontdooid
200 g oranje pompoen, geschild en in stukken gesneden
rode paprika, in stukken
1 flinke bataat, geschild en in stukken (ca. 200 g)
1 ui, in stukken
3 tl chilipoeder
1 tl komijn
chilisaus
zout, cayennepeper

Bak in een wokpan de ui, de pompoen en de stukken bataat 2 minuten aan, voeg dan een bodempje water toe. Voeg de kruiden naar smaak toe. Laat dit een minuut of tien stoven, voeg dan de paprika toe. Laat het mengsel doorsudderen tot de pompoen en bataat zacht zijn. Breng het geheel op smaak met zout, cayennepeper en chilisaus.
Rol ondertussen bakpapier uit op de bakplaat. Leg hierop vijf plakjes filodeeg en doe hier de helft van het pompoen/bataat-mengsel op. Maak een rol, draai deze voorzichtig om (zodat de ‘losse’ kant naar beneden ligt). De uiteinden hoeven niet dicht. Maak met een scherp mes voorzichtig sneetjes over de breedte van de rol (dat is nergens voor nodig, maar ziet er mooi uit). Herhaal dit met de andere vijf plakjes filodeeg en de rest van het pompoenmengsel. Bak de strudel in tien minuten goudbruin.

Knolselderiepuree
300 g knolselderie, in stukken
300 g geschilde aardappelen, in stukken
2 geschilde appels (goudreinetten), in stukjes
3 el sojaroom
zout, peper
kaneel

Kook de aardappel en de knolselderij samen. Voeg net voordat die gaar zijn de stukjes appel toe en kook die even mee. Giet het water af en stamp alles met de sojaroom tot een puree. Breng op smaak met peper, zout en kaneel.

Groene salade
1 krop ijsbergsla/lollo rosso
kwart komkommer, in stukjes,
1 avocado, in stukjes
15 witte druiven zonder pit
1 kleine rode ui, gesnipperd
kwart bakje alfalfa

Voor de dressing:
1 klein geperst teentje knoflook
1 el sojaroom
1 el azijn
2 el olie
6 sprietjes geknipte bieslook
zout, peper
Snij de sla, en verdeel hier de andere ingrediënten over. Halveer de druiven en verdeel over de salade. Maak een dressing van de olie, azijn, sojaroom, knoflook en de bieslook. Breng de dressing op smaak met zout en peper, en giet over de salade

Perzik-abrikoos-kwarktaart
(met dank aan Marcello van www.lekkerplantaardig.net)
0,5 l soja-yoghurt met vruchtjes
4 el vruchtenjam
8 g agar agar
2 dl water
125 g dadels, in kleine stukjes
125 g volkorenkoekjes, in kleine stukjes
25 vruchtjes om de taart mee te garneren

Meng de koekjes met de dadels. Als je wat drogere dadels hebt (die niet zo plakkerig zijn), kun je nog een eetlepel dadel- of appelstroop toevoegen. Voeg 3 eetlepels water toe en roer alles zorgvuldig door elkaar zodat de dadels goed verdeeld zijn tussen de koekjes en er niet hele brokken met alleen dadels ontstaan. Laat dit 30 minuten staan. Als het koekjes-mengsel dan nog te droog is en niet plakkerig genoeg, kun je nog wat water toevoegen. Neem een ingevette springvorm van ca. 18 cm en druk met een lepel het mengsel op de bodem.
Los de agar agar op in het water en breng dit aan de kook onder voortdurend roeren. Laat het circa 2 minuten doorkoken en voeg dan de soja-yoghurt en de vruchtenjam toe. Laat het geheel nog een minuutje heel
zachtjes doorpruttelen en blijf goed roeren om te voorkomen dat het aan de bodem aankoekt. Laat het dan afkoelen en roer af en toe tot het vruchten-mengsel wat dikker begint te worden (dit gaat trouwens een stuk sneller als je de pan in koud water zet). Als het mengsel zo dik is dat er vruchtjes op kunnen blijven liggen (dus dat deze niet zinken!), kun je het in de springvorm over de bodem schenken. Versier de taart nu met verse vruchtjes en laat hem nog minstens een uur in de koelkast opstijven en afkoelen.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Amsterdam - Kailash Parbat
dinsdag, 02 april 2024

 authentiek, vegetarisch Indiaas  - € tot €€

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama