Open menu

Traditioneel kerstmenu voor 4 personen. Met: Waterkerssoep, Champignon-cashewnotenpaté, Gratin dauphinois, Stoofpeertjes, Salade, Rijke chocoladepudding.

Traditioneel kerstmenu

voor 4 personen

Waterkerssoep

***

Champignon-cashewnotenpaté
Gratin dauphinois

Stoofpeertjes
Salade

***

Rijke chocoladepudding

 

Waterkerssoep
3 zakjes waterkers, de grootste takjes verwijderd
75 g boter
wit/lichtgroen van 4 preien, gesneden in halve ringen
700 g aardappels, geschild en in kleine stukjes
1,5 liter water
3 bouillonblokjes
1 bakje volvette Griekse yoghurt
peper

Smelt de boter in een grote koekenpan en voeg daaraan de prei, aardappels en waterkers toe. Roer goed, zodat de groente goed door de boter wordt bedekt. Doe een deksel op de pan en laat alles 20 minuten op een middellaag vuur staan, roer de groente af en toe goed om. Schep alles in een gewone pan en voeg daaraan 1,5 liter water en 3 bouillonblokjes toe en zet het vuur hoog. Zet het vuur laag zodra de soep kookt en laat het nog 10 à 15 minuten doorkoken. Pureer de soep met behulp van een staafmixer of blender. Voeg peper naar smaak toe en warm de soep al roerend nog even goed door. Serveer in soepkommen met een lepel Griekse yoghurt erin.

Champignon-cashewnotenpaté
2 fijngesnipperde rode uien
400 g kastanjechampignons, in kleine stukjes gesneden
3 el olijfolie
1 teentje knoflook
2 takjes rozemarijn
zout, peper
150 g ongezouten cashewnoten
15 g verse peterselie, fijngeknipt
2 eieren
175 g wortels, geraspt
150 g belegen kaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit 2 el olie in een pan en fruit de ui 1 minuut, doe de paddestoelen erbij en laat die 5 minuten meefruiten. Pers de knoflook erboven uit, roer de rozemarijnnaaldjes erdoor en doe er zout en peper naar smaak bij. Maal de cashewnoten grof in een keukenmachine. Roer de eieren los. Vet een paté- of cakevorm in met 1 el olie en bestrooi die met 2 el gemalen noten. Roer de rest van de noten met de peterselie, eieren, wortel en kaas door het paddestoelenmengsel. Schep het mengsel in de vorm en strijk het goed glad. Zet de vorm in het midden van de oven en laat het in ca. 45 minuten gaar bakken. Snij de paté in mooie plakken en serveer warm of koud.

Gratin dauphinois
750 g geschilde en in dunne plakjes gesneden aardappelen
2 teentjes fijngesneden knoflook
250 ml slagroom
100 ml melk
25 g boter
rozemarijn
nootmuskaat
zout
peper

Doe de aardappelschijfjes in een kom met koud water en roer dit een tijdje. Droog de schijfjes goed met keukenpapier. Vet een ovenschaal in. Leg een laag aardappelschijfjes in de ovenschaal, besprenkel ze met zout, peper, rozemarijn en knoflook. Doe hetzelfde met de volgende laag. Meng de room met de melk. Schenk het erover en strooi er nootmuskaat overheen. Voeg de botersnippers toe. Zet anderhalf uur in een op 150 graden voorverwarmde oven.

Stoofpeertjes
6 geschilde stoofpeertjes, klokhuis verwijderd en gehalveerd
0,25 l goedkope rode wijn
30 g witte suiker

Doe de gehalveerde peertjes in een steelpannetje, voeg de wijn en de suiker toe. Roer dit goed door. Zet het vuur hoog totdat het mengsel kookt. Zet daarna het vuur laag, en laat de peertjes in 3 uur met een deksel erop gaar stoven.

Salade
250 g ijsbergsla, gesneden en gewassen
driekwart van een komkommer, julienne gesneden
2 grote tomaten, in stukjes
4 augurken, in kleine stukjes

Voor de vinaigrette:
olijfolie
witte wijnazijn
peper
mosterd

Doe de ijsbergsla met de komkommer, tomaten en augurken in een kom. Schep alles goed door elkaar. Maak een dressing door olijfolie en azijn door elkaar te mengen in de verhouding 5:1, voeg peper en mosterd naar smaak toe. Meng goed. Schenk de dressing over de sla, en roer de sla om.

Rijke chocoladepudding
175 g zelfrijzend bakmeel
25 g cacaopoeder
175 g poedersuiker
75 g boter, gesmolten
2 dl melk
2 eieren, licht geklopt
2 sinaasappelschillen, geraspt
40 g walnoten of pecannoten, gehakt

Saus:
2,5 dl melk
200 g goede kwaliteit pure chocolade (75% cacao, in stukjes gehakt)

Presentatie:
slagroom

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk een grote ovenschaal met olie. Klop de eieren en de melk door elkaar. Zeef de bloem en cacao in een grote kom. Voeg suiker toe en maak een kuiltje in het midden. Voeg de gesmolten boter, het melk/eiermengsel, de walnoten en de sinaasappelrasp toe. Roer alles met een houten lepel glad (roer niet te lang). Giet het mengsel in de schaal.
Doe voor de saus de chocolade in een steelpan. Laat de chocola au bain-marie* langzaam smelten, en voeg steeds wat van de melk toe. Roer de melk en de gesmolten chocola tot een gladde saus. Giet de saus langzaam over de pudding. Bak deze 45-50 minuten in de oven.
Serveer met opgeklopte slagroom.

* De steelpan wordt in een pan met kokend water geplaatst, de pan mag het water niet raken.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Antwerpen - Folia
zaterdag, 09 maart 2024

 plantaardige fine dining - €€€

Deventer - Carotte
zondag, 03 maart 2024

gezellig, verfijnd groenterestaurant - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama