Open menu

ikea thbBehalve voor meubels komt het Nederlands winkelpubliek graag bij het inpandige restaurant van Ikea voor een hotdog, een ijsje of een bord met Zweedse balletjes tegen een scherpe prijs. De Zweedse meubelgigant weet vegetariërs en veganisten ook steeds beter te bedienen met vega-dogs, vega balletjes en zelfs veganistische desserts. Je kunt dus lekker gaan eten bij Ikea op 2e Kerstdag, maar je kunt ook dit Ikea Kerstmenu maken, geïnspireerd op de kaart van het Zweeds restaurant. Je zet dit kerstmenu gemakkelijk in elkaar. Geheel in de sfeer van Ikea-meubelen, moet je misschien wel nét wat meer doen dan je gehoopt had. Dus, begin met de juiste keukenmaterialen, maak het gezellig samen, en gebruik zo nodig een hulplijn als je niet weet hoe de oven werkt.

Voor 4 personen

Plantaardige gravlax met roomkaas en dille op toast

***

Zweedse balletjes met bruine saus, cranberrycompote, knolselderij-aardappelpuree en geroosterde spruiten

***

Kokosmousse met rood fruit

 

Plantaardige gravlax met roomkaas en dille op toast

Als voorgerecht maken we een plantaardige gravlax. In plaats van zalm gebruiken we wortel, die we op smaak maken met rooksmaak, sojasaus en zeewier. We serveren ze met roomkaas op toast.

Ingrediënten voor ongeveer 8 toasts

2 middelgrote winterwortels
3 el neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
1 tl liquid smoke
1 el sojasaus
2 norivellen
verse dille
1 bakje veganistische roomkaas (bijvoorbeeld Violife)
een half stokbrood
zout en peper
veganistische kaviaar (bakje AH) of kappertjes

  • Schil de wortels en maak daarna dunne, platte slierten van de wortel met behulp van een dunschiller of kaasschaaf.
  • Kook de wortelslierten samen met de norivellen in gezouten water, in ongeveer 4 minuten gaar.
  • Meng tijdens het koken van de wortel de ingrediënten voor de marinade: 1 eetlepel olie, de liquid smoke en de sojasaus.
  • Giet de wortelslierten af en meng deze voorzichtig met de marinade. Laat dit minstens een uurtje trekken, langer is beter (je kunt dit bijvoorbeeld de avond van tevoren doen).
  • We gaan verder met de roomkaas. Klop de roomkaas in een mengkom met 1-2 eetlepels water met behulp van een vork tot een romige, luchtigere massa. Neem wat van de dille, snijd deze fijn en meng door de roomkaas. Breng op smaak met peper.
  • Snij schuine plakken van het stokbrood en besprenkel de snijvlakken met de overige olie. Rooster de plakken op een bakplaat in een voorverwarmde oven op 200°C voor ongeveer 5 minuten, totdat de broodjes licht geroosterd zijn.
  • Smeer de roomkaas op de broodjes. Drapeer de wortelplakjes er over en garneer dit vervolgens met een halve theelepel veganistische kaviaar (of een paar kappertjes) en een beetje dille.

Ikea voorgerecht

Zweedse balletjes met bruine saus, cranberrycompote, knolselderij-aardappelpuree en geroosterde spruiten

De basis van het hoofdgerecht van het Ikea-menu vormen natuurlijk de bekende Zweedse balletjes, met roomsaus en cranberrycompote. De balletjes zijn geheel plantaardig en gemaakt van tofu en champignons. We maken er knolselderij-aardappelpuree en geroosterde spruiten bij. Op de roomsaus na, kun je de verschillende componenten goed vooraf bereiden. Voor de boter en de melk kun je natuurlijk een plantaardig alternatief gebruiken. Bij Ikea serveren en verkopen ze vossenbessen, maar omdat je deze buiten deze winkel moeilijk vindt, gebruiken we nu cranberries. 

Cranberrycompote

250 g cranberries
100 g kristalsuiker
1 steranijs

Geroosterde spruiten

750 g spruiten
1 el olijfolie

‘Zweedse’ balletjes van tofu en champignon

250 g kastanjechampignons
375 g tofu
2 el olijfolie om in te bakken
2 bosuien
1 tl gedroogde rozemarijn
1 el sojasaus
1 el tahin
1 volle el volkorenmeel

Knolselderij-aardappelpuree

500 g kruimige aardappels
½ selderijknol (ongeveer 500-600 gram)
klont roomboter
zwarte peper naar smaak

Roomsaus

40 roomboter
2 el bloem
3 dl paddenstoelenbouillon
1-2 dl volle melk
2-3 el sojasaus
1 tl mosterd
zwarte peper naar smaak

  • Doe de cranberries samen met de suiker en steranijs in een pannetje en kook voor ongeveer 15-20 mintuten tot een compote. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Maak de spruiten schoon en halveer ze. Hussel ze met een eetlepel olijfolie en doe ze over op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, zet de spruiten tijdens het opwarmen al midden in de oven en maak ondertussen de balletjes. De spruiten en balletjes gaan straks samen in de oven.
  • Voor de Zweedse balletjes, maak de champignons schoon en scheur de helft van de tofu in grove stukken. Bak in een koekenpan in de olijfolie voor 5 minuten. Snijd de bosui in ringen en voeg toe. Bak samen nog ongeveer 10 minuten of totdat de champignons gaar zijn. Doe samen met de andere ingrediënten in een keukenmachine en maal het geheel fijn. Je kunt ook een staafmixer gebruiken. Vet je handen in met olijfolie en vorm 20 balletjes. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verplaats de plaat met spruiten naar de onderste tree en schuif de balletjes op de tree in het midden. Bak samen nog ongeveer 20-25 minuten totdat de balletjes lichtbruin zijn. Keer de balletjes halverwege de baktijd om.
  • Terwijl de spruiten en balletjes in de oven staan maak je de puree. Schil en was de aardappels en knolselderij. Snijd in gelijke stukjes van 2 x 2 centimeter. Doe in een kookpan met een klein laagje water. Kook voor ongeveer 15 minuten tot de groenten gaar zijn. Giet het overtollige water af en stamp met een pureestamper tot een puree. Voeg de roomboter en peper naar smaak toe en meng goed.
  • Maak de saus pas vlak voor het serveren. Smelt hiervoor de roomboter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde, voor ongeveer 2 minuten. Het wordt samen een soort deegklont, als het vloeibaar blijft, voeg dan nog een beetje meer bloem toe. Voor de kenners: je maakt een roux. Voeg al roerend de bouillon toe, laat licht inkoken tot een gebonden saus. Voeg dan, nog steeds roerend, de melk toe tot de gewenste dikte: het moet de consistentie hebben van een dunne custard. Voeg dan de sojasaus, mosterd en peper toe. Proef of er nog meer smaakmakers bij moeten. Serveer de saus warm en meteen.
  • Geef 5 balletjes per persoon, met daarbij de bijgerechten. Maak af met de warme saus: giet de saus om de balletjes heen, zodat ze wat knapperig blijven.

Ikea hoofdgerecht

Kokosmousse met rood fruit

Tot slot serveren we een kokosmousse met rood fruit. Op het menu bij Ikea staan maar liefst 2 plantaardige desserts en een ook lacto-vegetarisch roomdessert met rood fruit. In dit gerecht combineren we de drie, en kiezen we als basis het roomdessert met roodfruit, omdat in Scandinavië veel zoets bereid wordt met bessen. In de winter gebruiken we wel diepvriesbessen.

4 dl vegan kookroom kokos
1-2 el poedersuiker
1 tl vanille-extract
3 el geraspte kokos
4 g agar agar
2 el kokosolie
vanille-extract
frambozenjam of andere vruchtenjam
2 handenvol blauwe bessen (diepvries)

  • Klop de helft van de room met de poedersuiker en vanille-extract stijf met een mixer.
  • Doe de andere helft in een steelpannetje en verwarm dit (niet koken!). Zodra de room warm is, voeg je de kokosolie en de helft van de agar agar toe. Roer dit goed door.
  • Voeg het roommengsel uit het pannetje, samen met de geraspte kokos toe aan de opgeklopte room en mix dit nogmaals goed door met de mixer.
  • Verdeel dit mengsel over 4 mooie glazen en zet minimaal 4 uur in de koeling (je kunt dit bijvoorbeeld de avond van tevoren doen).
  • Doe de jam in een steelpannetje en verwarm deze. Zodra de jam warm is, voeg je de resterende agar agar toe. Roer dit goed door. Voeg de blauwe bessen toe en meng deze rustig door de jam.
  • Verdeel deze jammassa over de glaasjes met opgesteven kokosmousse.
  • Zet de glaasjes nogmaals voor minimaal 2 uur terug in de koeling.

Ikea dessert

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Antwerpen - Folia
zaterdag, 09 maart 2024

 plantaardige fine dining - €€€

Deventer - Carotte
zondag, 03 maart 2024

gezellig, verfijnd groenterestaurant - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama