Open menu

witte courgette

We vroegen Karin Luiten, van de succesvolle website Koken met Karin, naar haar favoriete markt. Dat is de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. Hoe kan het ook anders, als Amsterdammer?
Karin maakt met ingrediënten van de markt voor Vegatopia een lekkere courgettesalade met feta en munt.

 


Mijn favoriete markt met stip is de Albert Cuypmarkt. Hoe kan het ook anders, als Amsterdammer? Vroeger woonde ik er vlak naast, inmiddels iets verder weg, maar een fietstochtje heb ik er graag voor over. Supermarkten zijn reuze handig in het leven, maar voor groente en fruit ga ik toch echt veel liever naar de markt.

Het assortiment is er veel groter, je vindt er simpelweg veel meer lekkere dingen en het fruit is er tenminste rijp. Je hoeft er nooit lang te zoeken naar pastinaken, mooie bietjes, ferme bossen verse kruiden en allerlei soorten paddestoelen. Ik geef mijn kookworkshops vlakbij in de buurt, dus ook daarvoor ga ik voor groente en fruit (en vooral ook vis, maar dat mag ik hier niet zeggen geloof ik...) altijd naar de Cuyp. De markt is nogal lang en heeft een hoop zinloze kledingkramen, maar ik fiets altijd rechtstreeks naar hetzelfde stukje, zodat ik lekker efficiënt boodschappen kan doen

Ik ga ook altijd naar dezelfde kramen, daar kan ik blindelings vinden wat ik zoek. Als je zoals ik vaak en veel boodschappen moet doen, dan is uitgebreid funshoppen op een gegeven moment echt geen optie meer... Voor groente ga ik meestal naar Jopie of naar Van Mourik. De laatste is een soort groentesupermarktje, waar je zelf je spullen in een mandje doet. Handig, want het nadeel van de markt is soms ook (laten we eerlijk zijn) dat ineens thuis blijkt dat de marktkoopman er een gammel appeltje tussengefoezeld heeft. Bij zelf pakken heb je dat gelukkig niet. En je kunt er pinnen, dat vindt mijn boekhouder weer prettig.

In datzelfde stukje markt zitten ook een Turkse en een Marokkaanse winkel, waar ik vaak spullen haal, denk aan granaatappels, grote potten tahin, kruimelige feta, zeven soorten couscous, lekker brood en geurige specerijen als komijn- en karwijzaadjes. Ik zou niet weten waar anders je dat allemaal zo overzichtelijk bij elkaar hebt.


Courgettesalade met feta en munt

(4 personen)
Bereiden: 20 minuten

Nodig:
2 courgettes
150 g brokkelige feta (of geitenkaas)
paar takjes verse munt
1 el sesamzaadjes

Dressing:
4 el olijfolie extra vergine
2 el citroensap
1 knoflookteen
zout & peper uit de molen

Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een droge koekenpan. Verhit de grilpan. Snij intussen de courgettes (met schil) in plakjes van ± ½ cm dik. Gril ze in de gloeiendhete pan, draai halverwege om zodat ze aan beide kanten mooie streepjes krijgen. Blijf erbij, hoe heter de pan wordt, hoe sneller het gaat. Haal de plakjes uit de pan en laat ze even uitdampen.
Zorg dat je lekker kruimelige feta hebt, niet van die taaie voorgesneden blokjes uit een potje. Neem dan liever je toevlucht tot brokkelig-zachte geitenkaas. Verkruimel de kaas en snij de muntblaadjes in dunne reepjes.
Maak de dressing door olie, citroensap en uitgeperste knoflook door elkaar te kloppen, of schud alles door elkaar in een jampotje. Breng op smaak met zout & peper.

Serveren:
Spreid de courgette uit over een mooie platte schaal. Strooi de feta en munt erover. Giet de dressing erover heen en bestrooi met de sesamzaadjes.

Tekst: Karin Luiten

Het recept komt uit het boek Koken met Karin - kleine moeite, groot effect van Karin Luiten.
Zie ook onze viersterren-recensie van Karins kookboek Alles uit de Kast.
Karin heeft een nieuw kinderkookboek uit: Lekker opscheppen!Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama