Open menu

Via één van onze redacteuren werden we op de hoogte gesteld van een heel bijzondere picknick, namelijk één met in het wild geplukte planten. We hoorden iets over hapjes met berkenblad, pesto van hondsdraf en knapperig gebakken smeerwortel. Daar wilden we wel meer van weten. 

We vroegen Marij, de initatiefneemster van de picknick naar de achtergrond van dit koken met wilde planten. "Ruim een jaar geleden las ik het eerste boek over wilde eetbare planten en bloemen. Voor mijn verjaardagsfeestje bakten we de eerste voorzichtige bladerdeegflapjes, gevuld met een mengsel van brandnetels, gerookte tofu, gebakken champignons, kaas en een pittig specerijenmengsel. Ze vielen in de smaak. Dus zochten we een jaar lang verder en experimenteerden we door." Met succes.

"Naar aanleiding van mijn volgende verjaardag en de lente daagden we onszelf uit om onze twee families allerlei baksels en culinaire wilde plantengerechten te serveren op de Posbank, bij Arnhem. Met uitzicht op de hei, onder een van de weinige bomen waaruit geen wormen bungelden (een naaldboom), durfden we het aan onze maaksels, die wij erg geslaagd vonden, te laten beoordelen door kritische proevers. Om te beginnen hadden we zelfgebakken crackers met pesto’s van hondsdraf, daslookpinksterbloem en berkenblad uit de Eifel, die véél smaakvoller is dan de Nederlandse." We geloven Marij graag op haar woord, want we heb nog nooit Nederlandse, laat staan Duits berkenblad gegeten. Maar er stond meer op het menu: smeerwortelcake, mei-wijn met lievevrouwebedstro. Er was ook eten zonder gekke ingrediënten. Marij: "De muffins waren met alleen bosui en kaas, het was de bedoeling die met kraailook te maken, maar in de wei waar ik die wilde plukken lag een dode hond".

Dat koken met wilde planten niet zonder risico is beaamt Marij, maar anders dan je denkt: "Tijdens een reis door de Baltische Staten riskeerde ik mijn leven voor een zwavelzwam, die halverwege een heftig stromende rivier op een door een bever doorgeknaagde boomstam groeide. We aten er een week van. Heerlijk, zo in gekruid paneermeel gewenteld en gebakken. Een stevige hap na urenlange wandelingen en kanotochten." Zekerheidshalve waarschuwen we de lezers thuis toch maar even: pluk alleen planten en paddestoelen als je kennis van zaken hebt dat het niet giftig én niet beschermd is. 
 
De lijst van hapjes die Marij maakte ging trouwens nog verder: lindeblad met fenegriekkaas, flapjes met berenklauw (wij wisten niet dat je dat kon eten en dachten altijd dat je er hard voor weg moest rennen), hopscheuten in bechamelsaus en salade met paardenbloemkappertjes.
 
Marij zegt: "De wereld van de wilde eetbare planten is bijzonder. Elk weekend komen we wel iets nieuws tegen. Afgelopen zondag hebben we essensleutels geplukt, die schijnen lekker als je ze inlegt in het zuur en we maakten ‘alternatieve’ slagroom met de robinia bloemen van de acacia-boom." Dat er meer is om bloemkool te eten, dat wisten we wel, maar het duizelt ons bijna als we zo enthousiast over al deze onbekende ingrediënten horen praten. Niet iets om mee aan de slag te gaan zonder kennis van zaken, wél een leuk onderwerp om meer over te lezen. Marij beveelt voor iedereen met interesse de volgende boeken aan: 
 
- Van Nature van Ria Loohuizen, Uitgeverij Athenaeum, ISBN 9789025364328
- Eten en drinken met Wilde planten van Laurette van Slobbe, Uitgegeven door Hof van Twello, ISBN 9789490404017
- DEEG van Richard Bertinet, Fontaine Uitgevers BV, ISBN 9789059562295

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama