Open menu

bestek_thbMet mijn zoontje T. van net 1 jaar, begaf ik mij dit zonnige weekend naar de Hortus Botanicus in Leiden. Een mooie Hortus kun je niet vaak genoeg bezoeken, vinden wij. En dit keer plakten we er een lunch aan vast in Grand Café Clusius. Althans, dat besloot ik en mijn meneer leek wel content met die keuze.

Het café is gelegen in de Hortus, maar je kunt er ook terecht zonder dat je de tuin bezoekt. Binnen is er niet veel ruimte, maar dat wordt goedgemaakt met een sfeervol terras, met gelukkig ook voldoende schaduwplekken.

Ik sleepte een kinderstoel achter me aan, zocht een plekje in de schaduw en bestudeerde de menukaart.
Afknapper: een menukaart met fouten. Als je exotische (in dit geval Italiaanse) namen aan sommige van je gerechten wilt geven, consulteer dan even iemand die er verstand van heeft. Pommodori, pommedori en mozarella doen pijn aan mijn ogen. 
Omdat ik geen zin had in een salade, soep of Nederlandse kazen, nam ik een boterham met mozzarella, pesto, rauwkost. Normaal laat ik die in de horeca links liggen, omdat het een bekend concept is wat ik thuis meestal beter maak, maar voor nu was het prima.
Voor vegetariërs is er voldoende keuze en ze maken voor een deel gebruik van sla en kruiden uit eigen tuin (mits in het seizoen, neem ik aan). Je kunt er biologische melk krijgen, maar gek genoeg maken ze de cappuccino dan weer van 'normale' melk.

Ondertussen kregen we onze drankjes. Voor mij een enorm glas (formaat bierpul) met versgemaakt appel-munt-limoensap en voor T. een glas kraanwater. We werden hiermee gelijk de attractie van het terras, daar T. onmiskenbaar liet blijken dat hij mijn sap wilde, in plaats van zijn eigen water. Dat alleen al trok de aandacht en vervolgens viel iedereen ook nog eens in katzwijm toen ze zagen dat ik T. een slokje van mijn sap aanbood en hij vervolgens gulzig met beide handjes het glas naar zich toe trok en zijn hele gezichtje in het glas verdween terwijl hij niet één slokje nam, maar zo ongeveer het halve glas naar binnen goot.

Zoals de menukaart al aangaf, waren de plakken mozzarella inderdaad dik. Maar de mozzarella was nogal stevig, zeer vermoedelijk van zo’n rol afkomstig. Doe die rolmozzarella lekker op een pizza en neem voor een broodje als dit buffelmozzarella. Wil ik echt wel een euro meer voor betalen. De zongedroogde tomaten waren te zout naar mijn smaak, halfdroge tomaatjes vind ik lekkerder (hup, weer een euro erop).
Voor T. had ik een bruine boterham gevraagd met alleen wat boter. Ik kreeg een witte, maar vooruit, daar vallen we niet over.
Zeer sympathiek was het dat de dienstdoende kok zijn bordje ook net zo had opgemaakt als het mijne; met sla, komkommer en tomaat. Net zo aardig was het dat ze voor zijn eten alleen maar de prijs van extra brood hadden berekend, wat neerkwam op een euro.  Ik had het normaal gevonden als ze bijvoorbeeld de helft hadden gerekend van de prijs van mijn broodje voor zijn eten.

Ik besloot de kas nog wat te spekken en nam voor mijn vriend die thuis aan het zwoegen was nog zo'n lekker lemon cakeje mee.

Grand Café Clusius
Hortus Botanicus
Rapenburg 73, Leiden

 

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama