Het Smulhuis in Utrecht is een eetgelegenheid die is gericht op mensen die op straat leven. Het wordt gerund door vrijwilligers en op dit moment zijn ze op zoek naar hoofdkoks in spé, die om de 2 weken een dienst willen draaien. Iets voor jou?

Het Smulhuis serveert 7 dagen per week, 365 dagen per jaar een maaltijd aan mensen die op straat leven.  Een wisselend hoofdgerecht (waaronder altijd een vegetarisch alternatief), verse salade, een toetje en koffie of thee voor 2,30. De maaltijden worden gekookt en geserveerd door 4 of 5 vrijwilligers per keer. Er zijn circa 80 vrijwilligers actief, jong en oud, allerlei soorten mensen, waarvan 11 hoofdkoks.

Wij zijn benaderd door vrijwilliger Ruud die ons vertelt: "Je werkt echt met leuke mensen. De vrijwilligers variëren van twintigers die nog studeren, dertigers en veertigers die werken met of zonder gezin tot vijftigers en gepensioeneerden met kleinkinderen. De achtergronden van deze personen zijn ook divers: psychologen, sociologen, ict'ers, koks, bedrijfskundigen, planologen, laboratoriamedewerkers, postbodes, etc.. Zwart, bruin, wit, man en vrouw. De overeenkomst is dat ze sociaal begaan zijn met de zwakkeren in de samenleving en werken met veel plezier samen om ze een dagelijks op een vast moment een veilig gezellig eetmoment te geven. En op dit moment zoeken we nog wat hoofdkoks in spé"

Ruud legt ons uit hoe een gemiddelde avond er uit ziet: "Het begint 's middags om 14.00 uur met het kopen van eten. Daarna wordt tot 18 uur gekookt en de tafels worden gedekt. De gasten arriveren vanaf 18.00 uur. Tot 19.30 wordt het eten dan geserveerd, daarna zijn we tot 21.30 bezig met afwassen en opruimen. Twee personen draaien de "korte dienst" van 17:00 tot 21:30: tafels dekken, inschrijven van gasten, sfeer bewaken, mee-eten met gasten en babbeltje maken en afwassen. Eén persoon heeft "hulpkokdienst" van 15:00 tot 20:30 uur: het ondersteunen van de hoofdkok bij het koken (snijwerk en mogelijk wat koken), opscheppen van het eten, sfeer bewaken, mee-eten en babbeltje maken, keuken schoonmaken. Eén persoon draait de "hoofdkokdienst" van 14:00 tot 18:00 uur: bedenken van recept, inkopen van eten, aansturen hulpkok, koken en eindverantwoordelijk voor het gereed krijgen van het eten. En één persoon draait de "hostdienst" van 18:00 tot 21:00: eindverantwoordelijke voor het reilen en zeilen tijdens het serveren van de maaltijd, schept eten op, sfeer bewaken,  mee-eten en babbeltje maken, financiën, helpt met schoonmaken."

"De hoofdkokdienst en hostdienst worden vaak door één persoon gedaan, maar dat hoeft niet. Tevens moeten deze persoon al ervaring hebben omdat zij eindverantwoordelijk zijn: hoofdkok (3-6 maanden), host (9-12 maanden). En voor nu zijn we bij het Smulhuis vooral op zoek naar mensen die de ambitie hebben om hoofdkok te worden. Dit betekent dat je minimaal 3 maanden eerst kok bent om te zien hoe alles werkt. Tijdens deze periode krijg je langzaam aan steeds meer ingewikkelde kookwerkzaamheden (van snijden tot zelf klaarmaken van delen van het menu). Als je zelf vindt dat je de hoofdkokdienst aan kunt en wij hebben daar ook vertrouwen in dan word je in 2 tot 4 diensten klaargestoomd tot hoofdkok."

Let op. Er zijn wel veel vrijwilligers bij het Smulhuis vegetariër zijn, maar het Smulhuis serveert niet alleen vegetarisch eten. Ruud zegt: "Dat betekent dat je als vrijwilliger zowel vlees als vegetarisch moet koken en serveren. Als je slim omgaat met het budget kan je het met biologisch vlees doen." Maar als je uitsluitend vegetarisch wilt koken is dit dus niet het vrijwilligerswerk voor jou.

En hoeveel mensen komen er eigenlijk op een avond? "Dit varieert heel erg" zegt Ruud, "maximum bij normale weersomstandigheden is 60 personen. De praktijk leert dat maandags er ook werkelijk 60 zijn, de rest van de week zijn het er rond de 45. In de winter bij erg lage temperaturen kunnen gasten gratis eten en dan komen er tussen de 85 en 100 gasten. Dit gebeurt denk ik tussen 20 en 40 keer per jaar. De vrijwilligers van die avond eten altijd gratis mee en lekker eten is het ook nog eens. Kijk maar hier voor de menu's: http://smulhuis.nl/menu"

Lijkt dit je leuk vrijwilligerswerk en wil je meer weten? Neem dan contact op met het Smulhuis voor meer informatie. Dat kan per telefoon: 030- 2300921 of per email: .

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

7 dingen die ik geleerd heb over lekkere koffie
Ruim 20 jaar geleden richtte Jan, nog in het Stenen Tijdperk van het internet, Vegatopia op. Enkele...
Culinaire vertroosting in Italië
In Boccaccio's Decamerone zijn drie mannen en zeven vrouwen op de vlucht voor de pest in het...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

kerstpakkettenidee

horecarama

vegatopia maxaro keukens