kantineEn dat is best een beetje bijzonder, want tot een paar jaar geleden kon de vegetariër kiezen uit een broodje kaas of een broodje kaas. Of het broodje kaas uit de eigen broodtrommel natuurlijk.

Maar koks van bedrijfsrestaurants zijn zich steeds meer bewust dat ook vegetariërs klanten zijn en willen dan ook graag rekening houden met hun wensen. Of zoals Willy van het bedrijfsrestaurant van Rabobanks hoofdkantoor het verwoordt: “Het is gekomen door de belangstelling voor biologisch eten. Daar kregen wij veel vraag naar van klanten. Bovendien wilde Rabobank biologisch boeren door haar historie als ‘boerenleenbank’ ook graag ondersteunen. Vandaar dat een groot deel van ons zuivelassortiment biologisch is geworden. Maar ook in de kant-en-klare maaltijden en broodjes maken we gebruik van biologische producten. En tegelijkertijd zijn we dus ook vaak vegetarisch gaan koken en voorbereiden. Dat was eigenlijk een heel logische stap. En het loopt goed, hoor! Het grappige is dat ik nu zelfs thuis ook wel eens vleesloos eet, terwijl ik vroeger elke dag een lapje vlees wilde.”

Maar de Rabobank is niet de enige organisatie die aandacht heeft voor een vegetarische keuze. Een simpele rondgang langs een aantal grote bedrijven levert het volgende lekkers op.

Getronics in Houten: kant-en-klare broodjes met onder meer mozzarella en tomaat, de saladebar is helemaal vleesloos en de koelvitrine biedt verschillende soorten kaas. Alleen de frituurafdeling is een nogal vlezige aangelegenheid. Maar ingewijden vertellen dat er ook wel eens falafel op de kaart staat.

KPN hoofdkantoor in Den Haag: een super uitgebreide keuze uit kant-en-klare vegetarische broodjes, waaronder een heerlijke bruine boterham met gegrilde groentes. De saladebar heeft altijd vegetarische keuzes en er is een uitgebreide stand met allerlei soorten yoghurt en vla, inclusief mini-Bastogne koeken voor erin. Aanrader! Zelfs de frituurafdeling heeft standaard een groentekroket in het assortiment.

Reclamebureau DDB in Amstelveen: diverse kant-en-klare vegetarische broodjes, salades en hele maaltijden. De kok is Aziatisch en voor zijn noedels met groente en soja staat men naar verluidt in de rij. Oók de vleeseters.

Telegraaf Media Groep: ruime keuze aan kant-en-klare broodjes zonder vlees, idem in de self service-koelvitrine en bijna iedere dag diverse specials mét en zonder vlees of vis.

Is het in jouw bedrijfsrestaurant nog niet zo goed geregeld? Drie handige tips om de kok te overtuigen meer vegetarisch eten op te nemen in  het assortiment.

  • Stemmen met de voeten. Oftewel: er niks kopen zolang er niks fatsoenlijk vegetarisch te krijgen is.
  • Maar dan wel: uitgebreid een eigen vegetarisch rijstgerecht gaan zitten opeten. Of een heerlijk geurende omelet. Of een stamppot. Of een bonenschotel. Of een geweldig broodje. Of... verzin het maar. Maar doe het wel in het zicht van de kok en vraag desnoods of je daarna de andere helft van je groentetaart in de professionele koelkast mag opslaan. ‘Wil je misschien even proeven? Is vegetarisch!’
  • Bied aan om een keer een vegetarische maaltijd te koken. Van tevoren regel je natuurlijk dat alle collega’s jouw maaltijd gaan eten, zodat het in mum van tijd is uitverkocht. Dat zal hem/haar leren!

 

 

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Vegetarische Wellington en andere trends in 2021
Rond de jaarwisseling stoffen we graag onze glazen bol af om te zien wat het volgende jaar op...
Hartige hapjes voor de donkere avonden
Ook in Nederland moeten we er nu aan geloven: de avondklok. Maar onafhankelijk daarvan nodigen de...
Jumbo tipt: Deze recepten moet je dit jaar proberen
Steeds meer mensen genieten van volledig veganistische of vegetarische maaltijden tijdens de...
Groene sterren in de Belgische Rode Michelin 2021
Bij het selecteren van vegetarische restaurants voor onze gids lezen we sinds enkele jaren dikwijls...
Humus x Hortense: onze vragen in corona-tijden
Humus x Hortense in het Brusselse Elsene is een volledig plantaardig en duurzaam restaurant dat van...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter