Bij het woord 'bento' is vast niet je eerste associatie: Libanon, Tunesië of Marokko. Bij mij ook niet, maar in de praktijk vind je in mijn bentoboxen vaak smaken terug uit dat deel van de wereld. Dat heeft met mijn smaak te maken, maar ook met het feit dat lekkere hapjes als olijven, dadels, pepers, Marokkaanse koekjes, salades en pitabrood zich 'zo goed laten inpakken'.

Regelmatig neem ik leftovers mee zoals tabouleh of tajine van peulvruchten en groenten. Met een stuk brood en wat rauwkost of fruit pak je 's morgens in een paar minuten een heerlijke lunch in.

Voor deze bento maakte ik baba ganoush. Deze dip van aubergine is lekker met pitabrood en ik vind het een fijne variant van de bekende houmous.
Ik ging uit van dit recept voor baba ganoush uit 'World Food Café' (Chris & Carolyn Caldicott, 1999).

Midden-Oosterse BentoBaba ganoush

Zo maak je het:

  • 1 aubergine
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • sap van 1 citroen
  • 1 flinke eetlepel olijfolie
  • paprikapoeder
  • zout en peper

Prik een paar keer in de schil van de aubergine met een vork en gaar de aubergine in een oven van 190 graden tot hij helemaal gaar is, keer regelmatig. Snij de aubergine in de lengte doormidden. Haal het vruchtvlees er uit met een lepel. De schil gebruik je niet.

Maal het vruchtvlees met de knoflook, tahin, olijfolie, zout en peper en citroensap fijn met een staafmixer of in de keukenmachine. Garneer de baba ganoush met paprikapoeder.

(Als je 's middags een belangrijke vergadering hebt, is het overigens aan te raden het aantal teentjes knoflook te halveren.)

Ik vulde mijn trommel aan met een salade van snijbiet, dadels, groene ingemaakte pepers en pitabrood.
Het brood is versierd met stiften met eetbare inkt. Toegegeven: daarvoor moet je een uurtje eerder opstaan en wel érg van je lunch inpakken houden.


Meta van Gijn is verslingerd aan het maken van bento's en andere lekkere, mooie lunchgerechten. Op haar website notmylunch.nl vind je lunchideeën voor kinderen en volwassenen.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Uit eten in 2020: kibbeh en kombucha
Voorspellen is een beetje trendwatchen, want weinig valt zomaar uit de lucht. En meestal word je...
Culinaire vertroosting in Italië
In Boccaccio's Decamerone zijn drie mannen en zeven vrouwen op de vlucht voor de pest in het...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens