Open menu

pompoensoep 3Het nieuwe jaar is drie weken oud en dus nodigden we al onze redacteuren uit voor een gezellige nieuwjaarsborrel. Maar waarmee verras je een dozijn culinaire redacteuren nog?

We hadden een tafel vol eten uit verschillende streken. Maartje maakte Franse mini-tarte-tatins van sjalotten. De hele sjalotten waren langzaam gestoofd in boter en appelstroop. Het recept komt uit de december-editie van Elle Eten (maar zij gebruiken balsamico-azijn in plaats van stroop). Dat recept staat niet online, maar dit recept lijkt er erg op.

sjalot tatin

Verder kwamen er rauwe loempia's uit Maartjes keuken. Rauwe loempia's? Dat zijn geen Vietnamese loempia's die we vanwege lijnpogingen niet durfden te frituren, maar loempia's met een rauwe vulling in een jasje van rijstpapier. In Vietnam noemen ze zulke loemia's nem. Onze vulling bestond uit rode paprika, wortel, taugé, munt (dat laatste is er erg lekker in) en noedels. Erbij serveerden we een pindadipsaus met rode, hete peper. Nem maak je zo. Het is belangrijk dat je het rijstpapier niet te lang weekt in water, dat je de loempia's niet te vol stopt en dat je het papier strak oprolt. Hoe vaker je ze maakt, hoe beter ze lukken. Bewaar en serveer ze op bakpapier, daar plakken ze niet aan vast.

nems

We hadden ook door Tertia gemaakte sushi, op drie manieren gevuld: met komkommer, met avocado, zure mayonaise en tuinkers en met umeboshi (een ingelegde, zoute pruim, te koop in toko's met een Japans schap) en yuzu (een aromatische citrusvrucht, helaas alleen in Japanse toko's soms in de vriezer te koop, maar je kunt ook citroenschil nemen). En we hadden met sushirijst gevulde tofuzakjes. Hoe je sushi maakt beschreven we hier al een keer. Als je dat nog nooit hebt gedaan: het is echt heel leuk om een keer te maken. En erg lekker.

inari

vegetarisch sushi

Uit Natascha's keuken kwamen heerlijke kaasbitterballen met truffel die er echt prachtig uit zagen. Het recept vind je op haar eigen blog.

Halverwege de borrel kwamen er kleine glaasjes pompoensoep van Tertia. De pompoensoep maak je door een pompoen van ongeveer een kilo in stukken te hakken en (zonder pitten en draden uiteraard) 35 minuten op 200 graden in de oven te roosteren. De pompoen doe je in een pan, overgiet je met water tot de pompoen onderstaat en breng je aan de kook. Voeg een bouillonblokje, 2 tl geelwortel, 2 tl kerrie, 2 tl korianderpoeder, een scheut gembersaus, flink wat chilivlokken en wat zout toe. Breng het water aan de kook. Pureer de soep dan helemaal glad en voeg eventueel nog wat water toe als je de soep dunner wilt hebben. Roer er net voor serveren wat lekkere olijfolie door. Voor deze soep geldt hetzelfde als voor veel soepen: hij wordt lekkerder als je hem een dag eerder maakt.

pompoensoep

We hadden wel acht soorten kaas, waaronder blauwe Fourme d'Ambert, brandnetelgeitenkaas en heel erg lekkere la Fourrière chevre fermier. De Fourrière wordt gemaakt in het plaatsje Frécourt, dat midden in het Franse champagnegebied ligt. Meta haalde onder andere deze kaas op de zaterdagse Utrechtse markt bij de geitenkaas-stal. De Fourrière is wat ons betreft echt het omrijden waard. Bij de kaas serveerden we Annemiekes heerlijke focaccia. Annemieke is nog altijd bezig met haar zoektocht naar het ideale focacciarecept, maar voor ons was deze al perfect. En we hadden Drentse knappertjes, erg lekkere crackers zonder het muffe dat veel watercrackers hebben. En dan waren er nog chocolaatjes uit Delft met amandelen en chips uit de zee uit Japan.

kaas

focacia

We hebben leuke, culinaire plannetjes gesmeed en zitten vol ideeën om het komend jaar onze lezers weer met mooie recepten en artikelen te verrassen. En we zaten aan het einde van de borrel bommetjevol!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama