Open menu

vegetarische oester thbWe zaten ooit in een heel groot vegetarisch dim-sumrestaurant in Hong Kong. En daar stonden ze op de kaart: vegetarisch oesters. Wat waren we daar benieuwd naar! En wat viel dat tegen: het bleken 'gewoon' gepaneerde champignonnetjes. Nee, dan de vegetarische oesters die ik laatst in Nederland proefde.

Chef Mariella Erkens maakt vegetarische, nee, zelfs veganistische oesters. Dus voor onze neus ligt iets glibberigs, dat er prachtig uit ziet, maar wél op een oester lijkt. Is het echt vegetarisch? Ja zeker, 100% plantaardig. We slurpen voor het eerst een 'oester' op. Leuk! En ook wel spannend. Hoe maakt ze dat eigenlijk? We herkennen het oesterblad, een ziltig blad dat aan de kust groeit, maar hoe is de oester zelf gemaakt? Dat verklapt Mariella niet, maar we mogen wel weten dat het zoutige niet alleen van het oesterblad komt, maar ook van zout water uit Baskenland, dat Mariella over de oester sprenkelt. De textuur is afkomstig van aubergine en tofu. En dan verwerkt Mariella ook nog groene thee in de oester, en dat is niet zo gek, want één van Mariella's specialiteiten is het combineren van thee met eten. Ze organiseert zelfs theediners en geeft restaurants spijs-thee-advies.

En moet dat nou echt, zo'n oester namaken? Met groente of kaas is toch ook een mooie snack te maken? Zeker, maar ik vind de vegetarische oester knap en leuk gevonden. Van mij hoeft 'ie niet zo heel nodig in een echte oesterschelp te worden geserveerd, een nepschelp kan ook, maar wat gaaf dat iemand een vegetarische oester bedenkt, die er zo prachtig uitziet en nog lekker is ook. En lijkt 'ie op een echte oester? Van anderen hoorde ik van wel, de beet is net wat anders, verder schijnt 'ie flink te lijken.
Een prachtig hapje om te laten serveren op een bijzonder feest. Wie dat wil, kan met Mariella contact opnemen, want ze is in te huren als cateraar voor feesten en partijen, ook voor andere vegetarische hapjes dan plantaardige oesters alleen.

vegetarische oester

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama