restatable logoVoedseloverschotten kun je moeilijk vermijden in onze huidige samenleving. Iedereen wil immers alles altijd overal kunnen kopen, en winkels moeten hier rekening mee houden, ook de biologische winkels. Gelukkig wordt er niet alleen over dit probleem gepraat, maar er zijn ook initiatieven die oplossingen bieden. Een voorbeeld hiervan is het Brusselse vrijwilligersproject Restatable, dat één keer per maand een duurzame maaltijd aanbiedt gemaakt van biologische voedseloverschotten.

Het concept van Restatable is eenvoudig. Ze gebruiken de bruikbare voedseloverschotten van een filiaal van de biologische supermarkt Bioplanet en nog een paar andere biowinkels uit het noorden van Brussel. Hiermee bereiden ze één keer per maand een maaltijd in het gemeenschapshuis van de Brusselse gemeente Jette, behalve in de zomermaanden. Deze maaltijd is steevast vegetarisch, om meerdere redenen. Je hebt natuurlijk het ethische en het ecologische aspect, maar daarnaast spelen praktische redenen ook een rol: voedseloverschotten van vlees en vis hebben een iets hoger risico op bederf. Daarom is vegetarisch koken in dit geval nét iets veiliger. 

Hoe werkt het? Je neemt plaats aan één van de grote tafels, samen met andere mensen die je al dan niet kent. Mensen samenbrengen is dan ook één van doelen van Restatable. De maaltijd zelf bestaat uit soep met brood, een hoofdgerecht in buffetvorm en een klein dessert. Bij de laatste editie kregen we groentesoep, gevolgd door een uitgebreid buffet met onder andere lasagne, verschillende soorten pasta, salade, gegrilde paprika's. Als dessert was er een citroenmousse en gebakken banaan. Indien er nog iets overblijft mag je het mee naar huis nemen, want dat weggooien zou eveneens verspilling zijn.

Restatable begon als een eenmalig schoolproject van Johannes Schauvaerts. Inmiddels zijn we ongeveer twee jaar verder en is het uitgegroeid tot een volwaardig project van lange duur. Al het werk wordt gedaan door vrijwilligers van zeer uiteenlopende leeftijden en achtergronden. Er is geen vaste prijs voor het eten: die bepaal je zelf in de vorm van een vrijwillige bijdrage. De winst gaat telkens naar een sociaal project. Dit jaar gaat het geld naar rMilam, een project dat het arme kinderen in Ladakh, Noord-India mogelijk maakt naar school te gaan.

De volgende editie vindt plaats op 25 mei om 19u in het Gemeenschapscentrum Essegem, op wandelafstand het metrostation Pannenhuis. Meer informatie vind je op de Facebookpagina van Restatable. Inschrijven hoeft niet. Doorgaans komen er ongeveer vijftig mensen per editie.

restatable johannes

Initiatiefnemer Johannes

restatable vrijwilligers

De vrijwilligers van maart '19

restatable lasagne

De lasagne

restatable citroenmousse

De citroenmousse

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Vegetarische Wellington en andere trends in 2021
Rond de jaarwisseling stoffen we graag onze glazen bol af om te zien wat het volgende jaar op...
Hartige hapjes voor de donkere avonden
Ook in Nederland moeten we er nu aan geloven: de avondklok. Maar onafhankelijk daarvan nodigen de...
Jumbo tipt: Deze recepten moet je dit jaar proberen
Steeds meer mensen genieten van volledig veganistische of vegetarische maaltijden tijdens de...
Groene sterren in de Belgische Rode Michelin 2021
Bij het selecteren van vegetarische restaurants voor onze gids lezen we sinds enkele jaren dikwijls...
Humus x Hortense: onze vragen in corona-tijden
Humus x Hortense in het Brusselse Elsene is een volledig plantaardig en duurzaam restaurant dat van...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter