vezels groente thbWe zijn steeds meer bezig met ons voedingspatroon, en willen deze aanpassen naar gezonde standaarden. Je denkt hierbij waarschijnlijk gelijk aan vitamines en mineralen of het binnenkrijgen van bepaalde verhoudingen macronutriënten, maar wat weet je eigenlijk over voedingsvezels? Die zijn namelijk ook heel belangrijk in een gezond voedingspatroon.

Het blijkt namelijk dat nog best wat mensen hier te weinig van binnenkrijgen. De ADH van voedingsvezels is voor vrouwen 30 gram en mannen 40 gram per dag, waarbij je ook nog verschillende leeftijdscategorieën hebt die nog iets afwijken. Wij praten in dit voorbeeld over volwassenen.

In dit artikel gaan we je laten zien waarom voedingsvezels goed voor je zijn, en ook in welke vegetarische producten je ze tegenkomt. De kans is groot dat wanneer je veel van deze producten eet, er al genoeg vezels je lichaam binnenkomen - en weer verlaten. Zo niet, dan raden we je aan meer van deze producten te eten of drinken.

Waarom zijn voedingsvezels goed voor je?

Voedingsvezels zijn om meerdere redenen gezond voor je: je vind ze veel in groente- en fruitsoorten. Wanneer je fruitsuikers binnenkrijgt, leveren deze snel energie, maar wel op een gezondere manier in vergelijking met bijvoorbeeld andere snelle (geraffineerde) suikersoorten - mede door de aanwezigheid van voedingsvezels. En daarbij hebben voedingsvezels nog meer voordelen.

Ze zorgen namelijk voor een gezonde spijsvertering, metabolisme en darmflora. Je hebt hierbij verschillende soorten voedingsvezels: fermenteerbare en niet-fermenteerbare voedingsvezels. De fermenteerbare voedingsvezels kunnen (deels) worden afgebroken, en het lichaam haalt hier ook voedingstoffen uit - waar de niet-fermenteerbare voedingsvezels onveranderd het lichaam verlaten. En die laatste (maar eigenlijk beide) zorgt voor een goede ontlasting, door volume hiervan te vergroten en soepel te maken.

Voedingsvezels vind je in allerlei producten, en we gaan je hieronder een aantal vegetarische voedingsmiddelen laten zien waar best veel voedingsvezels in zitten.

5 vezelrijke en vegetarische voedingsmiddelen

Hieronder een aantal vegetarische producten die rijk zijn aan voedingsvezels. Je kan deze ook prima gebruiken tijdens afvallen, kijk maar eens naar het vegetarisch dieet van verantwoord-afvallen.nl.

Groente

Het is natuurlijk geen verassing dat groente een ideale bron van voedingsvezels is. Je doet er sowieso verstandig aan elke dag groente te eten (liever meer dan minder natuurlijk) en het levert ook een aardig portie voedingsvezels. We raden je aan gevarieerd groentesoorten in je dagelijkse voedingspatroon te verwerken, zo krijg je namelijk elke keer weer iets anders binnen en ook lekker veel voedingsvezels die kunnen variëren van een paar gram tot veel meer.

groente mand

Fruit

Ook in fruit vind je veel voedingsvezels terug, net zoals de “2 ons groente per dag” is “2 stuks fruit per dag" ook zeker een aanrader. Je krijg zo natuurlijk ook veel vitamines en mineralen binnen, samen met de voedingsvezels die het extra gezond maken. Je kan hierbij denken aan banaan, appel, granaatappel, bramen, kersen, meloensoorten en meer.

fruit mand

Noten, pitten en ook zaden

Verder zal je ook in noten, pitten en zaden veel voedingsvezels vinden. In pinda’s zitten de meeste voedingsvezels (ook al zijn pinda’s officieel peulvruchten), maar ook in andere notensoorten zitten meer dan genoeg vezels. Elke dag een handje nootjes is ook om andere redenen gezond, zoals de gezonde vetten en eiwitten die erin zitten. Maar dus ook een prima bron van voedingsvezels.

noten

Volgranen

Bij volgranen praten we over de pure vorm en bepaalde soorten, zoals bijvoorbeeld boekweit, maar ook een hoop andere bekende granen. We raden je aan niet voor de verpakte “gezonde” ontbijtgranen te gaan. Hierin zitten misschien wel vezels, maar ook een hoop andere dingen zoals meestal flink wat toegevoegde andere stoffen zoals geraffineerde suikers. Je kan dus beter voor de pure varianten gaan en die zelf mixen met bv. vers fruit, nootjes of andere dingen.

vezelrijk ontbijt

Peulvruchten

In peulvruchten zitten ook veel voedingsvezels. Je kan hierbij denken aan witte bonnen, bruine bonen, zwarte bonen, kapucijners en bijvoorbeeld kikkererwten (waarin heel veel voedingsvezels zitten, namelijk 17 gram per 100 gram). Neem dus zo af en toe ook wat meer peulvruchten.

peulvruchten

Hoeveel voedingsvezels per dag is goed voor je?

We raden je aan om mimimaal aan de ADH te komen en liever nog meer. Heb je al een gezond voedingspatroon waarin je veel groente, fruit en andere natuurlijke (onbewerkte) producten eet en drinkt? Dan krijg je waarschijnlijk al best veel voedingsvezels binnen. De tips in dit artikel zijn voor iedereen, maar zeker voor mensen die te weinig voedingsvezels binnen denken te krijgen en wel wat extra hiervan kunnen gebruiken!

Wil je ook wat gewicht verliezen met vegetarische en vezelrijke producten? Dan raden we je aan hier eens te kijken.

Dit artikel is gesponsord door verantwoord-afvallen.nl. Meer weten over adverteren op Vegatopia? Kijk dan hier.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter