Open menu

vegan thbOnder de generatie Y en Z is het heel gebruikelijk om vegan te eten. Nu val ik als xennial niet binnen deze generaties, maar ik eet wèl plantaardig. In dit artikel neem ik je mee in mijn overstap van vegetarisch naar helemaal plantaardig eten en ik deel mijn 15 favoriete plantaardige producten.

De vega jaren

Op mijn 12e kondigden mijn destijds beste vriendinnetje Janneke en ik bij onze moeders (want die gingen over de keuken) aan dat we geen vlees meer wilden eten. De precieze aanleiding weet ik niet meer; we hebben op school waarschijnlijk een zielig filmpje voorbij zien komen op SchoolTV-Weekjournaal - als je dit nog kent, dan weet je ongeveer hoe oud ik ben.

Sindsdien gingen mijn moeder en ik met enige regelmaat naar 'de grote stad' om in de biowinkel tofu te kopen. Soms namen we een droge mix voor vegaburgers mee, hoewel ik daar geen smakelijke herinneringen aan heb. Maar je had in ieder geval wat te variëren, want in de supermarkt waren vleesvervangers zoals we ze nu kennen nog niet te koop.

In de jaren 90 at ik voornamelijk tofu (gekruid met peper en zout, joehoe!), afgewisseld met een gebakken ei, een vegaburger gemaakt van de droge mix en soms paneerde mijn moeder een plak kaas. In de loop der jaren is het aanbod vleesvervangers gelukkig een heel stuk uitgebreid en kunnen we kiezen uit veel  verschillende soorten en merken.

Ik ben een groot fan van vleesvervangers. Op een doordeweekse dag zijn ze makkelijk en snel klaar, maar het is vooral de vlezige bite die ik lekker vindt. En ik was fan van kaas.

Van vega naar vegan

De laatste 2-3 jaar begon er toch iets te knagen in mij. Ik liet de reguliere zuivel links liggen en kocht vanwege het welzijn van de dieren alleen nog biologische zuivel. Er was een Vegan Challenge en ik deed mee. Dat viel niet mee. Niet alleen moest ik het een maand stellen zonder mijn geliefde oude kaas; levensmiddelenfabrikanten stoppen werkelijk overal zuivel of ei in: melkpoeder op chips, ei in kant en klare baba ganoush of lactose als vulmiddel in paracetamol. Ik ontdekte dat (de gewone) Oreo’s vegan zijn, dus die maand kwam ik wel door. Na de Challenge kwam de zuivel weer in mijn eetpatroon, maar ergens is er toch een zaadje geplant.

Door het volgen van verschillende vegans op social media ben ik verder aan het denken gezet, het begon meer en meer te knagen en eind 2021 heb ik mezelf definitief ‘vegan etend’ verklaard en dit kenbaar gemaakt aan mijn omgeving.

En dan merk je pas de sociale impact van eten

Het is stom en lastig om ‘nee’ te zeggen tegen je collega die stralend op het werk verschijnt met een zelfgebakken cake. Het is ingewikkeld om met een groep ergens spontaan te gaan lunchen. Niet alleen het daadwerkelijk vinden van een restaurant met plantaardige opties, maar voorafgaand aangeven of en dat er rekening met jouw eetwensen gehouden kan worden. Je wilt je niet ‘anders’ voelen en je wilt al helemaal niet het gevoel hebben ‘lastig’ te zijn. Maar de norm is nog altijd een broodje koe of kip of desnoods een broodje kaas.

Inmiddels weten de meeste mensen in mijn omgeving dat ik plantaardig eet, maar ik vind het ook weer ontzettend lastig om te verwachten dat ze rekening met me houden.

Daarbij is het nog helemaal niet zo’n bekend begrip. Zo knikte mijn schat van een moeder begripvol toen ik zei dat ik vegan ging eten. Ze snapte het en vegan is prima, maar mensen ‘ die echt veganistisch gaan eten’ vond ze wel extreem. Dus ik uitleggen dat ‘Veganistisch’ letterlijk de vertaling van ‘Vegan’ is. Er ging een wereld voor haar open.

Ondanks de sociale ongemakken en hobbels, voelt het stoppen met dierlijke ingrediënten voor mij als een bevrijding. Ik hoef niet meer mee te doen aan welke vorm van dierindustrie maar ook. Met gevarieerd eten en een dagelijkse multivitamine voor vegans gaat het helemaal prima. Ik eet meer groente dan ooit. Het voelt voor mij supergoed en dat is niet in de laatste plaats te danken aan mijn favoriete vegan producten.

Favoriete producten

Daarom deel ik mijn persoonlijke vegan-verwen-top 15 (en nu weet je meteen dat je ook heel prima plantaardig uit je dak kunt gaan):

 

Soja yoghurt: Alle merken geprobeerd maar dit is echt de lekkerste. Gelukkig sinds kort in 1kg verpakking te koop

sojayoghurt

Vegan kroketten: Deze zijn lekker, in bitterbalvorm ook fijn. De ovenkroket van AH komt op een goede 2e plaats.

kroketten

Vegan mayonaise: Ik was meteen weg van deze iets zurige mayo tijdens de Grote Vegan mayonaisetest. En zo handig in een tube.

mayonaise

Frites: Deze zijn perfect uit de airfryer. Lekker met een sausje van mayo/ ketchup/ gerookt paprikapoeder/ srirachasaus.

frites

Wijn: Gewoonweg zalige wijn met een goed verhaal.

wijn

Hummus: Ja, kun je natuurlijk ook zelf hummus maken, maar deze is perfect voor de doordeweekse boterham.

hummus

Hamburgers: Ik heb veel vega en vegan hamburgers geproefd, maar kom steeds weer terug bij deze burgers. Perfect te bereiden in de contactgrill.

hamburgers

Kipstuckjes: Dit zijn by far de lekkerste kipstuckjes. Superlekker in een tajine, maar eigenlijk kunnen ze altijd.

kipstuckjes

Chocolade: Holy, wat was ik gelukkig toen deze bites in de winkel lagen. Yummie, yummie, yummie.

chocolade

Vegan blauwe kaas: Behoorlijk aan de prijs en niet in mijn stadje te koop, maar ik plan altijd een bezoekje aan Ecoplaza wanneer ik er in de buurt ben, zodat ik deze kaas mee kan nemen. Zalig voor in gerechten maar ook fijn voor op de borrelplank.

blauwe kaas

Het lekkerste toetje: Guu-vrie-vrom noemen wij ze thuis. Het was nog lastig kiezen tussen deze cheesecake met citroen of z’n vegan broer met chocolade. Een ware caloriebom maar werkelijk zalig.

toetje

Plantaardige spekjes: De moeder aller vegan spekjes. Er zit lekker veel in een verpakking, dus bakken en door de stamppot met die spekjes!

vegan spekjes

Pulled beef: De laatste ontbrekende schakel, want hoe maak je nou lekkere hachee op z’n vegans? Met deze pulled beef dus.

pulled beef

Vegan filet americain: Ook getest door ons Vegatopia-testpanel. Destijds werden ze in 1-persoonsverpakking verkocht, daarna in een rolletje en uiteindelijk in een handig bakje. Lepeltje kappertjes erop en klaar is je boterham.

vega filet americain

Vegan kaas: Ik wissel deze af met de vegan komijnplakken van Albert Heijn. Deze zijn net ietsje romiger van smaak. Ik smeer er vaak nog een dun laagje sambal badjak over.vegan kaas

Helen, gastredacteur. In het dagelijks leven ook bezig met eten en fotografeert daarnaast sinds kort graag.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama