Open menu

ontbijt sven kleinIn de Westerse wereld gaan we uit van drie maaltijden per dag: ontbijt, middageten en avondeten. Wat we precies eten voor welke maaltijd hangt erg af van het land en van je persoonlijke situatie. Wel gaat bijna alle aandacht naar de warme maaltijd: de meeste recepten in kookboeken en op websites zijn daarop gericht. Bij Vegatopia is dit helaas niet anders, heel veel ontbijtrecepten hebben we niet. Daarom gaan we in een aantal artikels dieper in op de ontbijtgewoontes van onze redacteurs. We bijten de spits af met de onbijtgewoontes van redacteur Sven. 

Ontbijt blijft de minst besproken, maar ook de meest betwiste maaltijd. Het ontbijt moet voor velen snel en gemakkelijk zijn en de aanbieders spelen hier gretig op in, niet zelden met bizarre producten zoals smoothies, drinkontbijten en andere gelijkaardige suikerbommen.  Sommigen beweren dan weer dat een ontbijt niet nodig is. Omdat ze geen tijd willen maken, omdat ze denken dat ze er dik van worden, of omdat ze denken dat het om één of andere reden gezonder is. Een regelmatig eetpatroon zonder maaltijden over te slaan is echter de basis van alles. 

Je kunt jezelf wel afvragen hoeveel mensen er daadwerkelijk niet eten 's morgens. Voor mij is het ontbijt wat je ’s morgens voor 11 uur als eerste in je mond stopt. Als dit een half pak koekjes om half 10 is, omdat je stiekem toch honger hebt, dan sla je het ontbijt eigenlijk niet over maar vervang je het door snoep. Smeer in dat geval toch liever even snel een boterhammetje of neem wat fruit met natuuryoghurt. 

In België en Nederland is het ontbijt doorgaans simpel en redelijk repetitief, met een uitzondering voor het weekend. Bij mij is dit eigenlijk ook zo. Een ontbijt overslaan is uit den boze, omdat ik na het avondmaal doorgaans totaal niets meer eet en ik ’s morgens ook meestal naar de sportschool ga - door de week zelfs vóór het ontbijt. Dan heb ik dus flinke trek. De laatste paar jaar eet ik vooral havermout als ontbijt, en soms ook wel eens Brinta wanneer ik het niet vergeet te kopen. In het weekend of wanneer ik gasten op bezoek heb, eet ik vaker brood of bak ik pannenkoeken. Havermout is gemakkelijk te maken, maar dat is niet de enige reden: een boterham met jam is even snel of zelfs sneller gemaakt. Met zoete ontbijtgranen jaag je me het huis uit, dus dat is geen alternatief voor mij.

Mijn havermoutpap eet ik natuurlijk niet elke keer hetzelfde. De absolute klassieker is wel havermout met een geraspte appel uit de magnetron. Soms gebruik ik ook wel een peer of voeg ik rozijnen of gedroogde cranberries toe. Suiker hoeft voor mij niet, wel flink wat kaneel. Soms ook wel nog kardemom en gember. Klaarmaken doe ik het in de magnetron, dan heb ik er geen omkijken naar. Havervlokken daarentegen maak ik klassiek klaar in een steelpannetje, omdat dat toch het lekkerst is. Hier voeg ik achteraf wat fruit toe. Dat kan van alles zijn, zoals aardbeien, blauwe bessen, ananas uit blik, rabarbercompote of diepvriesfruit. 

Mijn meeneemontbijt is doorgaans overnight oats: ik meng 's avonds havervlokken met yoghurt, een beetje melk, een geraspte appel of peer, rozijnen of gedroogde cranberries en flink wat kaneel. Dit doe ik dan in een glazen potje (van rabarbercompote of bonen) en laat ik op smaak komen in de koelkast. In het begin vond ik het ook wel vreemd en was ik zelfs bang voor rare blikken, maar daar ben ik over heen. Soms koop ik wel eens broodjes of koffiekoeken (croissants, chocoladebroodjes en aanverwanten). Met die laatste slaan ze je in Brussel haast om de oren, soms vind je ook niets anders als ontbijt. Ik heb ze een tijdlang dan ook iets te vaak gegeten.

Het belangrijkst voor mij is dat het ontbijt goed vult, zodat ik een uur later niet opnieuw honger heb. En het moet ook lekker zijn. Ik probeer daarom af te wisselen met meerdere soorten fruit en toppings. Maar een uur in de keuken staan 's morgens zie ik op een weekdag ook niet zitten. Een gezond, evenwichtig ontbijt is belangrijk, maar ik ga me er niet blind op staren.

ontbijt sven

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama