Open menu

chips zwarte peper thbIk heb lange tijd geen chips gekocht, omdat ik uitgegeten was op snacks met aroma's en smaakversterkers. Volgens mij werden er vroeger vaak zelfs aan naturel chips aroma's toegevoegd, maar tegenwoordig bestaan ze gewoon uit drie ingrediënten: aardappel, olie en zout. Een ideale basis om zelf smaakjes en dips toe te voegen. Toen ik dit in de redactie-app meldde, kreeg ik verbaasde reacties van de doorgewinterde fans van chips met bijzondere, intensieve smaakjes: "Huh, wij liggen culinair heel ver uit elkaar denk ik."

Favoriete en bijzondere smaakjes

Niet geheel verbazingwekkend zijn de paprikachips favoriet bij de redactie, maar Sven houdt ook van salt & vinegar en pickles. Als Lidl weer eens een landenweek heeft, dan kijkt Meta uit naar bijzondere chipsproducten, zoals wafelchips met pestosmaak.

Jol maakt het helemaal bont en probeert in het buitenland van alles uit. In Spanje ontdekte ze dat chips met gebakken-eismaak (huevo frito) lekkerder zijn dan 't klinkt. In Frankrijk ging ze zich te buiten aan chips met briesmaak, kersen met geitenkaas, piment d'espelette, emmenthal en nog veel meer. Desondanks blijft haar favoriet in Spanje de verse chips die - alleen met zout - op straat worden verkocht.

Naturel chips met zwarte peper

Je zou denken dat je voor chips met zeezout en peper maar vier ingrediënten nodig hebt, maar op de zak huismerkchips worden ook maltodextrine en gistextract vermeld. Omdat je chips nu eenmaal niet eet omdat ze zo gezond zijn, heb ik absoluut geen principieel probleem met die ingrediënten.

Wat ik vervelender vind, is dat ik daardoor bijna alle chips-met-smaakje ongeveer hetzelfde vind smaken. Voor mijn gevoel zorgen de smaakversterkers weliswaar voor een intensieve, maar erg vlakke smaak.

Gelukkig is het supersimpel om zelf zwarte-peperchips te maken: zet de pepermolen op de fijnste stand en bestrooi je (ribbel)chips aan alle kanten met zwarte peper. De peper blijft goed op de chips plakken en - niet geheel verrassend - de chips smaken lekker sterk naar zwarte peper.

Hetzelfde trucje functioneert overigens voor paprikachips niet: chips met paprikapoeder smaken naar chips met paprikapoeder, maar niet naar wat ik als paprikachips in herinnering heb. Als ik de ingrediëntenlijstjes bekijk, dan zou ik minstens ook ui- en knoflookpoeder toe moeten voegen.

chips zwarte peper

Chips met een dip

Naast normale chips en ribbelchips zijn er ook naturel tortillachips zonder aroma te krijgen. Bij Lidl vind je voor een kleine prijs een grote zak, maar bij Albert Heijn moet je even opletten: de naturel tortillachips bevatten wel aroma's, terwijl de nachochips - die opvallend genoeg een stuk duurder zijn - zonder aroma's uitkomen.

Als dip kun je denken aan zelfgemaakte salsa roja of guacamole, maar een bakje smeerkaas (al dan niet gepimpt met zwarte peper of zelfs een mespuntje sambal) kan natuurlijk ook. Mijn favoriete dip is een zelfgemaakte plantaardige pesto, waar ik iets meer olijfolie aan toevoeg voor de 'dipbaarheid'.

De klassieke basilicumpesto is al een prima dip, maar je kunt volop variëren. Hetzelfde recept kun je ook gebruiken voor bijvoorbeeld rucolapesto, als je liefhebber bent van de ietwat bittere smaak van rucola. Laatst had ik wat spinazie over en maakte daarvan - met naast de zonnebloempitten ook een paar amandelen en een bosuitje - een zeer smakelijke spinaziepesto.

chips spinaziepesto

Snack zoals jij het het lekkerst vindt

Vrijwel iedereen vindt chips lekker, in de woorden van Helen: "Krokant, zout en vet. What's not to like!". Maar in ieder geval onze redactie is verdeeld in #team-smaakjes en #team-naturel. Emma vond het fijn te horen dat ze niet de enige is "die niet van die aroma's houdt".

Het zou dus zomaar kunnen dat jij nu extra gemotiveerd naar de supermarkt rent om chips met bijzondere smaakjes te kopen. Of juist dat je nu pas begrijpt waarom je - net als ik - op chips uitgegeten was. Je kunt in ieder geval veel meer met chips dan ze simpel uit de zak te grijpen: naturel, met smaakje, zelf gepimpt, of met dip, je kunt er alle kanten mee op.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama