Open menu

De laatste drie maanden kunnen net zo prettig zijn als de middelste drie, maar veel vrouwen krijgen helaas ook last van specifieke derde-trimesterkwalen, zoals brandend maagzuur.

Je maag komt door de groei van het kindje, zeker de laatste twee maanden, in de verdrukking. Door de verdrukking kan je eetlust een beetje verdwijnen. Zorg er wel voor dat je goed eet. Eet lichtere en minder grote maaltijden en verdeel ze goed over de dag. Je zult merken dat door de verdrukking het eten ook ‘zwaarder op de maag’ valt. Probeer dus zware gerechten te vermijden (bijv. gerechten met kaas, roomsauzen).

Wat te doen tegen maagzuur?
Maagzuur kun je voorkomen door niet té gekruid voedsel te eten, geen zure sapjes (sinaasappelsap) en geen koolzuurhoudende dranken te drinken. Je kunt het verhelpen door melkproducten te nuttigen (het blust op korte termijn) of wat brood te eten (bindt het zuur). Ook de apotheker heeft middeltjes tegen brandend maagzuur. Meld hem of haar wel even dat je zwanger bent (hoewel dat tegen deze tijd óók wel te zien is).

...en het vasthouden van vocht?
Een andere derde-trimesterkwaal is het vasthouden van vocht, zeker als het warm of benauwd weer is. Gebruik niet te veel zout en blijf genoeg water drinken als je hier last van hebt. Gezwollen voeten de lucht in of in een koud badje kan ook helpen.

Lichte maaltijden
  • Neem weer een kijkje in Jans Keuken voor lichte maaltijden. Je kunt bijvoorbeeld verschillende voorgerechten combineren.
  • Niet dat je nu moet gaan afvallen, maar kijk eens bij Koken & Zo's Fatima Bakker-recepten voor lekkere, niet te zware maaltijden. Let op: sommige maaltijden zijn wel weer erg gekruid. Kijk zelf goed wat je wel en niet aankunt.
  • Kijk nog eens terug bij de tips voor het eerste trimester.

De andere trimesters
Lees meer over het eerste trimester
Lees meer over het tweede trimester

Forum
Heb je tips voor (mede)zwangeren? Deel ze op het forum!

the Kitchenary

horecarama