Open menu

Ben jij ook de enige veggie in je gezin? Soms lastig, bijvoorbeeld met een barbecue? En hoe doe je dat op op de camping met maar 1 pitje? Wij vroegen Laetitia van Nierop, expert in het koken voor zowel veggie's als niet-veggie's om tips.

Eerst willen we over Laetitia, die het kookboek Vega & vlees schreef, wel eens wat meer te weten komen. Daarom geven we haar vijf eetdillemma's.

Over de barbecue en kaasfondue wil Laetitia nog wel wat kwijt: "Is eigenlijk geen keuze, barbecue in de zomer en kaasfondue in de winter."

Een barbecue is vaak lastig voor vegetariërs. Heb je goede tips?
"De laatste weken experimenteren we met rolletjes van voorgegaarde aubergine en courgetteplakjes (met de kaasschaaf lange plakken snijden, even zachtjes bakken in olie met veel kruiden en knoflook). Als vulling gebruikten we onder andere reepjes paprika, feta of een mengsel van geraspte oude kaas met paneermeel en gebakken lente-uitjes. Prikkertje erdoor om makkelijk om te kunnen keren op de barbecue."

"Verder vinden we nieuwe aardappeltjes, gevulde druivenbladeren (dolmathakia) of gevulde kool en rösti-varianten uit de vriezer heel lekker. Ook zijn we dol op plakken gemarineerde patisson op de barbecue. We marineren ze met veel olijfolie, knoflook, citroen en tabasco. Minimaal een uur laten trekken, stinkt de koelkast uit, maar lékker!!"

Lekker kamperen in een zonnig land! Altijd leuk. Maar onhandig als je met een gaspitje moet klooien met veggie en niet-veggie maaltijden. Hoe los jij dat op in een gezin met zowel veggies als niet veggies?
"Wij zijn kampeerders, dus altijd op eerst 1, toen 2 en nu luxe in de caravan met 3 pitten. Het combi-koken voor veggies en niet veggies vond altijd plaats op twee pitjes. Dus niet te veel zeuren, hier en daar wat inschikken en op vakantie géén ingewikkelde gevulde kalkoen of uitgebreide vega burgers. Veel prutjes met macaroni, spaghetti of couscous (hoeft alleen te wellen). Het vlees los er naast en nootjes of kaas voor de veggies. En verder heel veel barbecuen, zie tips boven."

Wat kook je thuis het liefst?
"Ovenschotels, quiches, gevulde groentes e.d. Ik heb een mega-oven en gebruik hem ook graag."

Laetitia, je hebt zelfs een boek geschreven over het koken in gezin met zowel vegetariërs als niet-vegetariers. Wanneer ben je eigenlijk begonnen met vegetarisch koken?
"Al tijdens mijn hele huwelijk (30 jaar) is het regelmatig wenselijk om vegetarisch of gemengd te koken voor familieleden en vrienden. Vanaf begin jaren '90 tot ongeveer 2004 was het zelfs dagelijkse kost hier. Nu eten mijn man en ik nog altijd minstens twee keer per week vegetarisch en als onze dochter in het weekeinde mee eet ook altijd vegetarisch of combi. Dankzij mijn broer was tijdens mijn tienerjaren ook mijn ouderlijke huis in de ban van vegetarisch eten, dus bij ons in de familie leverde het nooit problemen op."

Heb je nog een leuk recept voor ons?
"Ik vind de leukste recepten altijd diegene, die je zowel voor de veggies als niet veggies kunt gebruiken, zonder dat iemand speciaal opmerkt dat je vegetarisch kookt. Als wij uitgebreid koken maak ik dus graag een spectaculair-ogend, maar makkelijk te maken voorgerechtje, waar iedereen van mee kan eten. Hierbij een favoriet."

Verse vijgen met parmezaanse kaas en pijnboompitten
Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
4 verse vijgen
stukje parmezaanse kaas
2 el pijnboompitten
1 el. balsamico azijn
1 el. appel-diksap
1 el water
snufje zout
vers gemalen peper

Trek de schil van de vijgen vanaf de punt naar beneden als bloemblaadjes tot halverwege de vrucht. Snijd het vruchtvlees kruislings in en vouw het vlees als een bloem enigszins open. Leg de vijgen ieder op een eigen bordje of schotel. Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan en strooi ze over de vijgen. Meng het diksap en de balsamico azijn met het water, zout en versgemalen peper. Druppel deze dressing over de vijgen en er omheen en schaaf tot slot mooie krullen parmezaanse kaas over het gerecht.

Vega&Vlees
Laetitia van Nierop
17,50 euro
ISBN 9789023011835
Becht

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama