Open menu

Het overleven van een festival is voor vegetariërs makkelijker dan ooit. En voor wie nog wat onzeker is: wij vroegen ervaren festivalbezoeker Bart Braun de Vegatopia Festivalgids samen te stellen.

De zomer komt, en Nederland maakt zich klaar om weer door de modder van band naar band te banjeren. Het festivalseizoen is weer begonnen! Je komt er voor de sfeer, de artiesten, de drugs of het gezelschap, maar ondertussen moet ook wat gegeten worden. De aandachtspunten op een rijtje.

Eén dagje uit
De kwaliteit van het eten op ééndaagse festivals wisselt nogal. Soms valt er uitgebreid te genieten, soms is er een enkel een frietkraam die ruikt alsof hij hetzelfde vet gebruikt als verleden jaar. Het advies: grin and bear it. Steeds meer festivals weren meegebrachte boterhammetjes bij de ingang, maar van één dagje friet gaat een mens niet dood. ‘Gewoon gras eten en bier drinken’, adviseert een Utrechtse vegetariër wiens overlevingspakket werd afgepakt op Pinkpop.

Wandel rond
Op festivals als Dour, Lowlands en het Deense Roskilde valt er voor de vega’s veel te kiezen. Kijk wat er allemaal te koop is, blijf niet alleen in de buurt van het hoofdpodium hangen. De tijd dat je als vegetariër in een donkere achteraftent aan een te dure biologische maïskolf moest knagen is allang voorbij!

Ontspan
Voor de hardliners: de mensen achter het standje zijn bijklussende scholieren en studenten, geen professioneel horecapersoneel. Zij weten niet welke e-nummers er in de saus zitten, of er gelatine in het ijs zit, en hebben nog nooit van het woord ‘stremsel’ gehoord. Dat is ook niet altijd even makkelijk uit te zoeken, zeker niet als er veertig wachtenden achter jou in de rij staan. Vermijd twijfelgevallen gewoon.

Overlevingspakket
Aan keuze en smaak van het vegetarisch eten op festivals is veel verbeterd. Aan de prijs niet. Een pizza op Lowlands kost meer dan twintig euro – niet gek voor iets waar voor hooguit een halve euro aan ingrediënten inzit.

Op het kampeerterrein van de meeste festivals mag je zoveel eten meenemen als je wilt. Als je dat ook daadwerkelijk doet, kun je heel veel geld besparen.

Aandachtspunten
Het ideale festivalvoer is licht verpakt (je moet een flink eind lopen met je tas op je rug voordat je tentje staat!) en vullend. Het moet stevig zijn zodat het niet beurs of kapot uit je tas komt, en bestand tegen de hoge temperaturen in je tentje. Ook materiaal om het te bereiden weegt wat. Een campinggasstelletje, een pannetje, bord, bestek en blikopener is wel zo’n beetje het maximum.

Voor wie met de camper gaat: grote gasflessen zijn overal verboden. Ze worden ècht afgepakt, ook als je ze verstopt onder een bank. Hou het bij een campinggasstelletje, of je kan het hele weekend niet koken.

Eten meenemen
Van die zakken met kant-en-klare soep
. Makkelijk in te pakken, licht, en ook met een kater klaar te maken. Poedersoep zou nog beter zijn, als het ook maar enigszins eetbaar was.

Ontbijtkoek. Wordt minder snel oudbakken dan brood, en zorgt ervoor dat je minder vaak hoeft te poepen – een zegening op de meeste festivals.

Maaltijdrepen. De maaltijdrepen voor mensen die willen afvallen vallen op je maag als een baksteen en smaken nog iets slechter. Maar je kan er wel een halve dag op teren, en ze zijn gezonder en goedkoper dan broodjes fabrieksbrie bij de festivalcateraar. Er zit wel een laagje nepchocola omheen, dus alleen meenemen als er koel weer voorspeld is. In buitensportzaken verkopen ze repen zonder nepchocola, maar die zijn zoals alles in buitensportzaken schofterig duur. Dan kan je net zo goed eten op het festivalterrein.

Fruit: appels. Watermeloen klinkt als een goed idee, maar niet als je er vier kilometer mee moet zeulen. Bananen, perziken en aardbeien gaan kapot in je rugzak. Een komkommer kan ook mee. Sinaasappels kun je injecteren met wodka als je behoefte hebt aan een eetbare breezer.

Brinta: voor wie het binnen kan houden op de verrotte maag.

Geen zakken chips, maar Pringles. Kunnen ook gebruikt worden als nacho-chips, om kant-en-klare chili sin carne uit een pot mee op te lepelen.

Pannenkoeken: voor de zoetekauw die aan een peperkoek-ontbijt geen genoeg heeft. Als je ze thuis bakt met chocomel in plaats van gewone melk, hoeft er zelfs geen beleg op. Voor wie hartige vulling wil: potje pesto, en de UHT-roomkaas van de Aldi. Die laatste houdt het overigens niet bij tropische temperaturen, dus let op het weerbericht.

Eenpersoonsporties: in je bedrijfskantine verkopen ze cupjes met broodbeleg, mayonaise, mosterd etc. Duur, maar tubes of potten meezeulen is niet de moeite waard.

Meer tips? Post ze in het Vegatopia Forum

Tekst: Bart Braun

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama