In Nederland en enkele andere Europese landen beginnen de meeste mensen de dag nog altijd met een sneetje brood met hagelslag, jam of kaas en misschien een eitje. Een restje stamppot voor het ontbijt zal hier voorlopig wel niet aanslaan, maar in veel andere landen is het de normaalste zaak van de wereld om te ontbijten met kliekjes die zijn overgebleven van het avondeten van de dag ervoor.

Zuid-Amerika
Gisteravond overheerlijke taco’s gehad? Waarom zou je ze alleen voor het avondeten bewaren als je het ook voor het ontbijt kan gebruiken, net als de Mexicanen doen. Huevos rancheros is ook zo’n typisch Mexicaans ontbijtgerecht. Het zijn gebakken eieren met salsa op een maistortilla.
In Colombia en Venezuela is arepa populair, een plat brood van speciaal maismeel dat gebakken of gegrilld wordt. Het wordt gevuld met kaas, vlees of vis. Een arepa huevo bevat een rauw ei, waarna het hele broodje gefrituurd wordt.
Over het algemeen lijkt het ontbijt in Zuid-Amerika op een lichte versie van het continentaal ontbijt, maar dan met lokale specialiteiten. Tussen ontbijt en lunch wordt dan nog iets bijgesnackt. In Bolivia doen ze dat met saltenas, een broodje gevuld met een ietwat curieuze mix van aardappel, erwten, hardgekookte eieren, vlees, gelatine en olijven.


Oceanië
Vegemite is misschien wel het bekendste ingrediënt in de keuken van ‘down under’, hoewel het niet naar ieders smaak is. Het zoute gist-smeerseltje is zelfs bezongen in liedjes. Het is, net als het soortgelijke Marmite, een bijproduct van de bierproduktie en wordt op brood gesmeerd. Verder eten de Australiërs graag ontbijtgranen en fruit ’s ochtends, maar ook eieren, spek en worstjes, pannenkoeken of hash browns (een aardappelgerecht).
Supoesi is een soep van pawpaw en kokoscreme en veel inwoners van Samoa (een eilandengroep ten oosten van Australië) beginnen er hun dag mee.


Afrika
In het Midden-Oosten ontbijt men met yoghurt, kazen, olijven, brood gedipt in olijfolie en kruiden, ful, hummus, falafel en soms ook eieren. Deze gerechten staan ook op het menu in enkele landen in noordelijk Afrika. In andere landen daar start men de dag met lokaal brood (vaak gemaakt van sorghum of gierst) en gebakken groenten, vlees, vis en eieren.
Het Ethiopische brood injera wordt gemaakt van het speciale graan ‘teff’ en wordt gegeten met een stoofpot. In zowel Oost- als West-Afrika is brood het belangrijkste voedingsmiddel voor de morgen. In heel Afrika eet men pap van rijst, mais, cassave of gierst; welk ingrediënt er maar aanwezig is.

In Zuid-Afrika heeft men de ontbijtgewoontes van de Europese kolonisten overgenomen en ontbijten ze met verse eieren, broodjes met roomboter, spek, tomaten en boerewors. Deze echte Zuid-Afrikaanse worst wordt gekruid met korianderzaadjes, peper, nootmuskaat, kruidnagel en piment en wordt geconserveerd in zout en azijn. In Groot-Brittanië is een vegetarische variant van de worst verkijgbaar!


Europa
Zoals gezegd ontbijt men in de omringende landen op dezelfde wijze als wij. Zuidelijker,
in Spanje, eet men aardappel-tortilla’s en zoete churro’s vergezeld met heel veel koffie. Italianen houden het klein; zij lunchen liever uitgebreid. Tyropita en spanakopita kennen wij als Grieks avondeten, maar inwoners van noord-Griekenland eten dit ook als ontbijt. Op brood eet men graag zoet beleg als honing, marmelade en ‘Merenda’ (Nutella).
In Oost-Europa beginnen ze liever met vruchtensap, vleeswaren, kaassmeersels en worstjes. Roggebrood wordt daar en in Rusland veel gegeten; rogge groeit er namelijk beter dan tarwe. Muesli is trouwens een Zwitserse uitvinding en ook daar nog altijd populair. Inmiddels is het wereldwijd bekend.


Azië
Chinezen nemen niet echt de tijd voor het ontbijt; ze zijn waarschijnlijk te druk met het veroveren van de wereldeconomie. Het is een groot land, dus de gerechten verschillen per gebied, maar bijna overal is het ochtendeten gekookt of gefrituurd.
In het noorden zijn rijstepap, warme sojamelk en gestoomde broodjes geliefd, evenals Yu Za Kuei (gefrituurde duivels), een langwerpig, gedraaid stuk brood dat gefrituurd wordt. Deze kunnen worden gedoopt in soep of sojamelk, net zoals de Amerikanen hun donuts dippen in koffie.
Dim sum, noodles en hartige pannenkoekjes worden in de zuidelijke gebieden gebruikt. De zoetekauw kan zijn tanden zetten in typische Chinese zoetigheden als waterkastanjecake en kokosnoot-sneeuwballen.
Hoewel de Chinezen veel thee drinken, valt het geleut tijdens het ontbijt mee, aangezien de gerechten vaak zelf al veel vocht bevatten.

Zowel in zuidelijk China als in andere Aziatische landen, is congee basisvoedsel bij het ontbijt. Het is een hartige soep van rijst en wordt vaak aangevuld met bouillon, vlees, tofu, pinda’s, groenten en/of kruiden: wat je maar op voorraad hebt of nog over hebt van de vorige dag.
Nashta is het Indiase woord voor ontbijt. Hier eet men in de grote steden ’s ochtends vaak een sandwich, maar in minder gehaaste gebieden eten de mensen wat uitgebreider. Kachori is een ronde, knapperige snack gemaakt van tarwemeel met een vulling van linzen, bonen en specerijen. Er zijn veel varianten van; zo kan er ook een aardappelvulling inzitten. Kachori wordt gefrituurd en geserveerd met een chutney. Zoete versies bevatten khoya (een soort ricotta kaas) en siroop. Andere gefrituurde hartige snacks voor het ochtendmaal zijn upma en masala vada. Favoriete zoete etenswaren zijn halwa en jalebi.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Van vega naar vegan
Onder de generatie Y en Z is het heel gebruikelijk om vegan te eten. Nu val ik als xennial niet...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter