Open menu

Er is weinig lekkerder bij het ontbijt dan een zonnetje op je kop. Wat we eten? Scones, met lemon curd en aardbeien!

Wie neem jij mee?

Geluksvogels picknickontbijten lekker in hun eigen tuin. Maar dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook naar het park of aan het water gaan zitten.

Bij picknickontbijten moet je met een paar dingen rekening houden. Niemand wil de twee uur voor zijn ontbijt in de keuken staan zwoegen, dus je eten moet snel klaar zijn, of goed voor te bereiden zijn. En het moet makkelijk te vervoeren zijn. Een appeltaart die een half uur onder je snelbinders geklemd heeft gezeten is nou eenmaal minder appetijtelijk…

Natuurlijk kun je met een halfje bruin en een pot pindakaas in het gras gaan zitten. Alles is tenslotte lekkerder als je het buiten opeet. Maar je kunt er ook iets speciaals van maken. Neem een kleed of plaid mee. Servetjes en leuke (plastic) bordjes mee. Thee in een thermoskan. Of beter nog: kokend water in een (ook met kokend water omgespoelde) thermoskan, en dan ter plaatse thee(zakjes) erin.

En wat eten we? Verse of afbakbroodjes. (Warme broodjes of scones wikkel je in een theedoek voor je ze in een doos of tas stopt, dan worden ze niet klef.) Lekkere belegjes. Fruit(salade). Of scones met lemon curd, room en aardbeien. Liever hartige scones? Of allebei? Kan ook!

citroen

Lemon curd
Kun je lang van tevoren maken. Zolang de pot goed gesteriliseerd is en dicht blijft, is het weken goed in de koelkast. Na opening ook nog een week of twee. Maar zo lang blijft het niet staan, daar is het eenvoudigweg te lekker voor. Gebruik wel altijd een schone lepel om lemon curd uit de pot te halen, anders gaat het alsnog schimmelen.

Dit recept is goed voor drie flinke potten lemon curd.
Nodig:
3 of 4 jampotten
5 (bij voorkeur biologische) citroenen
4 eieren
4 eigelen (de eiwitten gebruik je niet, maar die kun je invriezen om er later schuimpjes van te maken)
300 gram suiker
200 gram boter

 • Zet je potten en deksels in een grote pan onder water en breng dat aan de kook. Laat ze zeker een kwartier koken. Daarna vis je de potten voorzichtig uit het kokende water (met een grilltang bijvoorbeeld) en laat je ze, op hun kop, op een schone theedoek opdrogen.
 • Was de citroenen met afwasmiddel en droog ze af. Was ze verschrikkelijk grondig als je geen biologische citroenen gebruikt.
 • Rasp met een fijne rasp de gele schil van de citroenen (dus niet het witte meenemen). Pers de citroenen uit.
 • Klop in een pan de eieren, eigelen en de suiker tot de suiker is opgelost. Doe er de boter, citroensap en citroenrasp bij.en verwarm het op laag tot halfhoog vuur. Zet het vuur niet te hoog, dan kan het gaan schiften. (Maar: bij mij is dat nog nooit gebeurd.) Blijf constant roeren. Afhankelijk van de hitte duurt het een klein kwartier tot je lemon curd hebt: het is klaar als het zo dik is als stevige vla.
 • Giet de lemon curd in de potten, sluit ze goed af en laat ze afkoelen. Eenmaal afgekoeld kun je ze in de koelkast zetten.

Als je minder wil maken, is het beter om de lemon curd niet direct op het vuur, maar au bain marie te maken: meng de ingrediënten in een glazen of metalen kom en hang deze kom in een pan waar een bodem kokend water instaat. Zo gaat het verwarmen geleidelijker en is de kans op schiften kleiner.

Zoete en hartige scones
500 gram bloem
75 gram koude boter
300 ml melk
½ tl zout
2 tl baksoda
4 ½ tl bakpoeder
1 rode paprika
4 lente-uitjes

De eerste stappen kun je prima een dag van tevoren doen. En als je de rest van de ingrediënten ook al afmeet, wordt het 's ochtends echt een kwestie van in elkaar gooien.

 • Snijd de paprika en de lente-uitjes (het wit en het groen) heel fijn.
 • Gooi de bloem in de kom van een keukenmachine, doe er de boter (in stukjes) bij en meng het tot een soort vochtig zand. (Ik gebruik de hakmolen van mijn staafmixer hiervoor, daarin meng je de helft van de bloem met alle boter en daarna roer je dit nog een keer door elkaar met de rest van de bloem, in een grotere kom.)
  Je kunt ook de boter in kleine blokjes door de bloem snijden en het geheel dan met je vingers fijnwrijven.

Vlak voor je de scones gaat bakken, doe je dit:

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Meng het boter-bloemmengsel met de melk, bakpoeder, baksoda en zout tot een kleverig deeg. Verdeel het deeg in tweeën.
 • Vorm zes bolletjes van de ene helft en leg ze op de bakplaat. Bestrooi ze eventueel met wat grove suiker.
 • Meng de andere helft van het deeg met de paprikastukjes, lente-ui en nog wat extra zout en peper.
 • Vorm ook van het hartige deel zes scones.
 • Bak de scones in een kwartiertje goudbruin en gaar.

De zoete scones zijn heerlijk met lemon curd en slagroom, die je met heel weinig suiker hebt opgeklopt. En aardbeien.

aardbeiZijn je aardbeien niet zo héél mooi, of ben je bang dat ze je fietstocht niet overleven? Snijd ze in tweeën of vieren, meng er wat suiker en citroensap door en neem ze in een afsluitbaar bakje mee. Het zijn nu geen geplette aardbeien, het is een salade geworden.

Als je bang bent dat het te warm is om slagroom te vervoeren, kun je zo’n spuitbus kopen. Je kunt ook een thermosfles omspoelen met ijskoud water, afdrogen en er de slagroom indoen. Als je daarna over een erg hobbelig bospad gaat fietsen, hoef je hem niet eens te kloppen. Neem wel een flesselikker mee om de slagroom weer uit de thermosfles te krijgen.

De hartige scones zijn lekker met de volgende kaascrème.

Blauwe-kaascrème
50 gram blauwe kaas
100 gram kwark
1 kleine teen knoflook
zout en peper

 • Blancheer de knoflook (ongepeld) een minuut in kokend water.
 • Verkruimel de blauwe kaas en prak er de kwark door.
 • Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met zout en peper.

Deze kaascrème kun je prima een paar dagen in de koelkast bewaren.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama