Open menu

Ah, nee, de wekker! Je springt onder de douche, schiet in je kleren. Nog maar even de tijd om te eten voor je weg moet. Veel mensen ontbijten niet vanwege tijdgebrek. Maar ontbijt is nodig om lekker aan je dag te kunnen beginnen. Leer hier in een 'week' tips en lekkere recepten voor ontbijtsmoothies, die in een mum van tijd gemaakt en opgedronken kunnen worden.

Ah, nee, de wekker! Je springt onder de douche, schiet in je kleren. Nog maar even de tijd om te eten voor je weg moet. Veel mensen ontbijten niet vanwege tijdgebrek. Maar ontbijt is nodig om goed aan de dag te kunnen beginnen. Veel fabrikanten zijn in dit gat gesprongen en sinds enkele jaren zijn de vruchtensappen met vezels en ontbijtdranken niet meer weg te denken uit het schap van de supermarkt.

Niets mis mee, hoor, behalve dat ze soms bol staan van suikers, en daar moet je ’s ochtends maar net trek in hebben. Zelf aan de slag is leuker en lekkerder. Pak de keukenmachine of koop een blender, neem wat (soja)yoghurt en wat fruit en zo kom je al snel tot een basis voor een ontbijtsmoothie. Misschien moet je wel een paar minuten eerder opstaan dan normaal, maar zo’n lekkere zelfgemaakte smoothie is dat ook wel waard. Enige voorbereiding loont: zorg bijvoorbeeld voor een volle voorraadkast met fruit, pakken vruchtensap, vezels en een diepvries met diepgevroren vruchten en bereid eventueel de avond voor het ontbijt de smoothie al voor.

Leer hier in het kader van Koken en zo's Ontbijtweek in een 'week' tips en lekkere recepten voor ontbijtsmoothies, die in een mum van tijd gemaakt en opgedronken kunnen worden.

Maandag: haastklus

Maandag is echt een dag waarop je de wekker wel uit het raam kunt gooien van ellende. Het zou me niets verbazen als dit de dag is waarop de meeste werknemers een paar minuten later binnen komen dan de rest van de week. Een prettige smoothie voor de maandagochtend, moet dan ook zo simpel mogelijk zijn, om in zo weinig mogelijk tijd in elkaar gemixt te kunnen worden. Zorg ervoor dat je yoghurt in huis hebt en bewaar wat van de sinaasappelsap van het zondagochtendontbijt. Frambozen kun je ingevroren kopen, zodat je altijd een voorraadje hebt.

Voor 1 groot glas:
Doe 125 g (evt. bevroren) frambozen en 1 dl (soja)yoghurt in een blender en laat het goed mixen. Voeg 1,5 dl sinaasappelsap toe en meng het geheel nog een keer met de blender. Overschenken in een glas en direct opdrinken als je je tas alvast inpakt en je jas aantrekt!

Dinsdag: al iets beter voorbereid?

Vezels zijn een belangrijke component in een goed ontbijt. Tijd voor een lekkere dikke smoothie. Nee, wacht even met onder de douche springen! Je kunt beter eerst met de smoothievoorbereidingen beginnen.

Voeg 1 ½ el havermeel toe aan ruim 1 dl kokend water.
Spring onder de douche.
Als je helemaal fris en aangekleed bent doe je het geweekte havermeel in een blender en voeg 150 g aalbessen, 2 tl honing en 3 el (soja)yoghurt toe. Mix het geheel tot het glad is en ‘schenk’ het over in een glas. Misschien heb je een lepel nodig. Op de klok blijven kijken…Schenk het over in een glas en kijk even op de klok hoeveel minuten je nog hebt…

Woensdag: geen fruit in huis

Ojee, geen vers fruit meer in huis. Geen nood, er zijn nog steeds smoothies te maken die wel voor een goed begin van de dag zorgen. Mits je de andere ingrediënten wel in huis hebt, natuurlijk…

Voor 1 groot glas:
Hak een stuk stemgember + twee el van stemgembersiroop in de blender met 30 g gedroogde abrikozen (in stukjes gesneden), 30 g muesli en 1,5 dl (soja)melk. Een kind kan de was doen…

Donderdag: tijd voor detox?

Gisteren misschien uit eten geweest of iets te veel gedronken? Of je darmen doen een beetje raar? Tijd voor de donderdag-detoxsmoothie. Niet alleen kan fruit worden gebruikt voor een frisse en gezonde start van de dag. Wat dacht je van groente? Voor de bereiding van dit drankje is eigenlijk een sapcentrifuge nodig, om zo min mogelijk pulp te krijgen. Toch kan het eventueel ook wel in een blender. Voor het verminderen van pulp kun je de sap voor het drinken eventueel door een fijne zeef laten lopen.

Voor 1 groot glas:
Snijd ½ (kleine) rodekool en ½ venkelknol in grove stukken. Ontpit twee appels en snijd ze in vieren. Pers de groente en fruit uit in een sapcentrifuge. Schenk er 1 el citroensap bij. Schenk het over in een glas. Zorg dat je de rest van de dag genoeg drinkt!

Vrijdag: lekker dik

Noten kun je ook gebruiken om een smoothie wat steviger te maken voor het ontbijt. Daarom vandaag een banaan-pecansmoothie.

Voor 1 groot glas:
Doe 1 grote banaan in de blender en mix het tot een glad geheel. Voeg 25 g pecannoten toe en maal alles goed door elkaar. Voeg 2 el ahornsiroop en een flinke scheut (soja)melk of yoghurt. Schenk de smoothiemix op gemalen ijs voor extra frisheid!

Zaterdag: geen haast

Geen haast vandaag, tenzij je vroeg op de markt wil zijn of sportplannen hebt. Maar ook op dit soort dagen zijn smoothies lekker. Tijd voor een smoothie die iets meer tijd vergt en misschien heb je vandaag ook wel tijd om een ander met een smoothie te verrassen?

Voor 2 glazen:
Pers 1 grapefruit uit en giet het in de blender. Gooi daarbij 75 gram gedroogde vruchten (denk bijv. aan vijgen, dadels, pruimen of een mix hiervan) en mix het tot een glad geheel. Voeg 3,5 dl melk toe (hoe voller, hoe romiger uiteraard, sojamelk of rijstmelk is ook mogelijk).

Zondag: tijd voor een echt ontbijt

Maar ook bij een ‘echt’ ontbijt hoeven smoothies niet te ontbreken. Kies bijvoorbeeld voor een lichte smoothie die het versgeperste jus-tje vervangt. En vergeet er niet een voor je lief te maken…

Voor 2 glazen:
Neem ½ kleine ananas en schil en halveer ‘m. Verwijder de kern en snijd het vruchtvlees in stukjes. Schil en ontpit 1 mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe het vruchtvlees van de ananas, de mango en een trosje witte pitloze druiven in de blender en mix het tot een glad geheel. Eventueel oppeppen met een beetje citroensap.Een lekker vitamine C-bommetje om de week mee af te sluiten!

Bronnen en meer
De sap & smoothiebijbel
Smoothies - de basics

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama