Zo'n dineertje tijdens een feestdag is soms zo gezellig dat je de volgende dag met een flinke kater wakker wordt. Vegatopia-gastredacteur Ellen geeft tips en trucs om de kater 's ochtends te lijf te gaan: "En dan denk ik aan het gezegde dat mijn moeder altijd gebruikte: 's avonds een vent, ’s ochtends een vent.”

Er zijn veel soorten katers en veel verschillende smaken. Iets zinnigs schrijven over ontbijten als je een kater hebt, is daarom eigenlijk niet zo makkelijk. Eigenlijk mag je vaak blij zijn dat je überhaupt wil ontbijten. Niet eten is soms ook een betere beslissing. Je neemt gewoon een paar pijnstillers en glazen water en gaat terug naar bed. Ogen dicht en wachten tot het over is …

Suikers
Als je dan toch begint met eten, houd het dan simpel. Je lichaam heeft vocht nodig, dus je denkt misschien dat een heerlijke zoete vruchtendrank wel goed is. Niet doen! Daar zitten te veel suikers in of zoiets, en dat heeft op brakke ochtenden de neiging om na een paar minuten weer naar buiten te komen. En dat is niet fijn. Een kopje kruidenthee met een cracker is een beter begin.

Luxekaters
Nu ben ik op een leeftijd dat je niet meer mag kotsen van drank, dus gelukkig zijn de katers tegenwoordig lichter. Hoewel? Vaak komen ze een stuk onverwachter. Kon ik vroeger gemakkelijk twee flessen wijn aan; tegenwoordig kan het al misgaan bij een glas of twee. Dit zijn een soort luxekaters.

Croissants
Al klagend en kreunend dat je zo oud wordt, kijk je in de spiegel naar je uitgedroogde gezicht. Dan moet je jezelf ook wat verwennen! Dat betekent fijne crèmepjes voor het uitgedroogde huidje en vet voor je uitgedroogde lichaam. Dus dan verwarm je een vette voorverpakte croissant. Het liefst van het eigen merk of zo, die zijn het ranzigst, dus het best. Ik vergeet bijna dat je er nog een paar plakken kaas tussen moet doen voordat het in de oven gaat.

En dan mag je ook best wat sap. Waarom niet het hele pak? En omdat je zo moe bent, moet je dat recept het liefst om de twee uur herhalen. Als je aan het werk bent, neem je dus een vegetarische kroket. Die zijn eigenlijk niet te vreten, maar je lijf schreeuwt om de voedingsgroep “smaakversterkers” dus nu wil je het eigenlijk meer!

Vette yoghurt
Maar je wilt niet opvallen bij je collega’s, dus dan kan je beter vette yoghurt met vruchten nemen. Geweldig spul is dat! Ik lepel daar zo een bak van weg na de pizza. IJs mag trouwens ook. En dan denk ik aan het gezegde dat mijn moeder altijd gebruikte: “s avonds een vent, ’s ochtends een vent”. En dan moet je niet lullig doen om de hoeveelheid en er gewoon nog eentje nemen. Toch?

Door: Ellen Webbink

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Joke Boon over linzen
In oktober verschijnt Linzen, het nieuwe kookboek van Joke Boon, dit keer geheel gewijd aan linzen....
Vegetarische Wellington en andere trends in 2021
Rond de jaarwisseling stoffen we graag onze glazen bol af om te zien wat het volgende jaar op...
Hartige hapjes voor de donkere avonden
Ook in Nederland moeten we er nu aan geloven: de avondklok. Maar onafhankelijk daarvan nodigen de...
Jumbo tipt: Deze recepten moet je dit jaar proberen
Steeds meer mensen genieten van volledig veganistische of vegetarische maaltijden tijdens de...
Groene sterren in de Belgische Rode Michelin 2021
Bij het selecteren van vegetarische restaurants voor onze gids lezen we sinds enkele jaren dikwijls...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter