Zo'n dineertje tijdens een feestdag is soms zo gezellig dat je de volgende dag met een flinke kater wakker wordt. Vegatopia-gastredacteur Ellen geeft tips en trucs om de kater 's ochtends te lijf te gaan: "En dan denk ik aan het gezegde dat mijn moeder altijd gebruikte: 's avonds een vent, ’s ochtends een vent.”

Er zijn veel soorten katers en veel verschillende smaken. Iets zinnigs schrijven over ontbijten als je een kater hebt, is daarom eigenlijk niet zo makkelijk. Eigenlijk mag je vaak blij zijn dat je überhaupt wil ontbijten. Niet eten is soms ook een betere beslissing. Je neemt gewoon een paar pijnstillers en glazen water en gaat terug naar bed. Ogen dicht en wachten tot het over is …

Suikers
Als je dan toch begint met eten, houd het dan simpel. Je lichaam heeft vocht nodig, dus je denkt misschien dat een heerlijke zoete vruchtendrank wel goed is. Niet doen! Daar zitten te veel suikers in of zoiets, en dat heeft op brakke ochtenden de neiging om na een paar minuten weer naar buiten te komen. En dat is niet fijn. Een kopje kruidenthee met een cracker is een beter begin.

Luxekaters
Nu ben ik op een leeftijd dat je niet meer mag kotsen van drank, dus gelukkig zijn de katers tegenwoordig lichter. Hoewel? Vaak komen ze een stuk onverwachter. Kon ik vroeger gemakkelijk twee flessen wijn aan; tegenwoordig kan het al misgaan bij een glas of twee. Dit zijn een soort luxekaters.

Croissants
Al klagend en kreunend dat je zo oud wordt, kijk je in de spiegel naar je uitgedroogde gezicht. Dan moet je jezelf ook wat verwennen! Dat betekent fijne crèmepjes voor het uitgedroogde huidje en vet voor je uitgedroogde lichaam. Dus dan verwarm je een vette voorverpakte croissant. Het liefst van het eigen merk of zo, die zijn het ranzigst, dus het best. Ik vergeet bijna dat je er nog een paar plakken kaas tussen moet doen voordat het in de oven gaat.

En dan mag je ook best wat sap. Waarom niet het hele pak? En omdat je zo moe bent, moet je dat recept het liefst om de twee uur herhalen. Als je aan het werk bent, neem je dus een vegetarische kroket. Die zijn eigenlijk niet te vreten, maar je lijf schreeuwt om de voedingsgroep “smaakversterkers” dus nu wil je het eigenlijk meer!

Vette yoghurt
Maar je wilt niet opvallen bij je collega’s, dus dan kan je beter vette yoghurt met vruchten nemen. Geweldig spul is dat! Ik lepel daar zo een bak van weg na de pizza. IJs mag trouwens ook. En dan denk ik aan het gezegde dat mijn moeder altijd gebruikte: “s avonds een vent, ’s ochtends een vent”. En dan moet je niet lullig doen om de hoeveelheid en er gewoon nog eentje nemen. Toch?

Door: Ellen Webbink

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Uit eten in 2020: kibbeh en kombucha
Voorspellen is een beetje trendwatchen, want weinig valt zomaar uit de lucht. En meestal word je...
Culinaire vertroosting in Italië
In Boccaccio's Decamerone zijn drie mannen en zeven vrouwen op de vlucht voor de pest in het...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens