Het leek wel zomer toen we met Vegatopia de Italia al Dente beurs bezochten. Prosecco, pizzahapjes, kaasjes: vol en voldaan kwamen we van de beurs vandaag en met een vast voornemen toch weer eens vaker echt Italiaans te koken. Lees hier het fotoverslag.

Het leek wel zomer toen we met Vegatopia de Italia al Dente beurs bezochten. Prosecco, pizzahapjes, kaasjes: vol en voldaan kwamen we van de beurs vandaag én met een vast voornemen toch weer eens vaker echt Italiaans te koken.

Het brood van Lucious Loaf wordt gemaakt door bakker Martin Bootsman. Hij vult grote broden met allerlei lekkers, zodat het een soort taartjes worden. Het brood met artisjokkenharten bestaat uit strengen wit en bruin brood die worden opgerold met verse groene pesto, artisjokkenharten, maanzaad en grof zeezout. Voor feestjes biedt Lucious Loaf een broodtheater aan. Wat we daar ons bij moeten voorstellen is niet helemaal duidelijk, maar het is zeker, dat het smullen is.

Niet de Italiaan, maar de Smeg koelkast in de vorm van de Italiaanse vlag is de droom van fotograaf Annemieke. Het Italiaanse merk Smeg voorziet al haar producten van een mooi design, maar het wordt nog even doorsparen voordat de koelkast in je keuken staat. Anglofielen en ook voetballiefhebbers kunnen gerust ademhalen: Smeg koelkasten zijn er ook met de Engelse vlag en in een knaloranje kleur.

Wij zijn al jaren fan van de knalgroene grote Cerignola olijven. Als je er een eet, heb je zowat je mond vol, heerlijk bij een aperitief terwijl je op zondagmiddag op je balkonnetje zit.

Over aperitief gesproken: wij proefden op de beurs voor het eerst Aperol: een alcoholisch drankje van de makers van Crodino. Fris, zomers, een beetje bitter en nu ook in Nederland te krijgen. Helaas werkt de site op dit moment niet, maar zeur er om bij je slijter!

Sinds we in Denemarken olijfolie-ijs proefden, weten we dat we bij de Italianen moeten zijn voor de ware toepassing van olijfolie: op een schaaltje, met een stukje brood om in te dippen. Koop in plaats van een dure wijn eens een goede fles olijfolie. Ook leuk: een olijfolieproeverij, om uit te vinden wat je lekker vindt.

We hebben het al in gespot gezet, maar wij zijn helemaal overtuigd van de Pizza-oven van Italie-punt. Het is een soort groot tosti-ijzer dat tot 400 graden kan, een temperatuur die je gewone oven nooit kan bereiken. Even in het stopcontact doen en aanzetten, tien minuten wachten en het apparaat is opgewarmd en bakt in vijf minuten je pizza af. Want pas als je een krokante bodem krijgt, wordt zelf pizza maken pas echt leuk.

Prosecco! We roepen het al een aantal zomers, maar prosecco is de nieuwe rose. Prosecco is het Italiaanse antwoord op champagne en cava: het is bubbelend, fris, lekker en betaalbaar. Hier proeven we zeer serieus een prosecco van Wijnkelder Brouwersgracht. Conclusie: dat smaakt naar meer.

Foto's: Annemieke Dubbeldeman

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Uit eten in 2020: kibbeh en kombucha
Voorspellen is een beetje trendwatchen, want weinig valt zomaar uit de lucht. En meestal word je...
Culinaire vertroosting in Italië
In Boccaccio's Decamerone zijn drie mannen en zeven vrouwen op de vlucht voor de pest in het...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens