Open menu

Woensdag 14 februari is het weer valentijn en dus tijd om je geliefde te je verwennen met heerlijk eten en veel aandacht. Daarom geven we hier tips over welke ingrediënten je beter kan vermijden, welke ingrediënten je juist wel moet gebruiken en inspiratie voor 3 verschillende menu’s: een roze-rode, een hartvormige en een met heel veel chocolade!

Bepaalde ingrediënten kunnen je romantische date behoorlijk genant maken. Flatulentie (oftewel scheten laten) is voor de meeste mensen immers niet erg sexy. Ben je al langer bij elkaar, dan ben je wel iets van elkaar gewend, maar als je relatie nog in een pril stadium verkeert, dan wil je nog graag de schijn van perfectie ophouden. Voedsel als uien, bonen, kool kun je dan dus beter vermijden. Een knoflookwalm uit iemands mond wordt ook niet altijd op prijs gesteld, maar als je allebei knoflook gebruikt, heft dat het effect enigszins op.

Van andere ingrediënten wordt juist gezegd dat ze afrodisiaca, oftewel lustopwekkers, zijn. Of dit echt waar is valt ernstig te betwijfelen, maar als je het wilt proberen zoek dan naar recepten met produkten als asperges, pure chocolade, truffels, ei, kaneel, champagne, paddestoelen en perzik. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, gebruik dan enkele glaasjes alcohol (niet te veel!!) en een Viagra-pilletje.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je je partner een keer extra verwent. Maak daarom eten klaar waarvan je weet dat hij/zij het lekker zal vinden. Begin ook op tijd met koken en maak het jezelf niet te moeilijk. Je geliefde zal uiteindelijk een afhaalpizza meer op prijs stellen dan een vermoeide en gestreste partner. Succes!


Het roze-rode menu:
Rood, de kleur van amore én de kleur van vele lekkere ingrediënten. Bietjes, roseval-aardappelen (deze hebben een rode schil), eikenbladsla, uien, tomaten, paprika’s en uiteraard veel fruitsoorten zijn te verkrijgen in alle schakeringen tussen roze en rood. Gebruik niet alleen maar rode ingrediënten in je menu; zo beperk je jezelf te veel en wat kleuraccenten laten het rood juist beter uitkomen.
Als voorafje kun je een salade maken van rode sla, radijs, tomaat, komkommer en basilicum. Maak er een dressing bij van wat olijfolie, frambozenwijnazijn en peper en zout. In een rood menu mogen überrode bietjes natuurlijk niet ontbreken! In deze soufflé worden ze weliswaar roze, maar het is weer eens wat anders dan de overbekende Russische borsjt-soep.
Voor een vlammende afsluiter die veel oehs en aahs genereert (en hopelijk geen auws) is een fruit flambé uitermate geschikt. Dit recept maakt gebruik van verse vruchten, maar je kunt ook (rood) fruit uit blik of pot nemen, zoals kersen en bessen. Giet ze wel goed af. Eén tip: flambeer nooit onder een werkende afzuigkap, tenzij je date tegenvalt en je een leuke brandweerman/vrouw hoopt te ontmoeten.


Het hartvormige menu:
Bij keukenwinkels en zaken als de Blokker, Hema en Xenos kun je (zeker in deze tijd) hartvormige vormpjes krijgen. Je kan er hartjes mee uit deeg snijden voor romantische koekjes of ze in de pan leggen om hartvormige pannenkoekjes mee te maken.
Het voorgerecht: je kan crouton-hartjes kwijt in de soep of in een salade. Snij hartjes uit brood of gebruik er een vormpje voor, smeer ze in met wat olijfolie en toast ze in de pan of in de oven. Doe ze pas op het laatste moment in de soep of salade, zodat ze hun knapperigheid bewaren.
Ravioli is makkelijk zelf te maken, maar je kan natuurlijk ook harten snijden uit verse lasagnabladen. Deze zijn o.a. bij de AH en de delicatessenwinkel verkrijgbaar. Snij er grote harten uit, dat is wat minder werk dan een heleboel kleintjes. Vul ze met bijvoorbeeld een mengsel van fijngehakte zongedroogde tomaatjes, walnoten (zonder velletjes) en geitenkaas of met spinazie, ricotta en olijven.
Werk de ravioli mooi af door de zijkanten met een vork goed dicht te drukken en kook ze in enkele minuten gaar in water of bouillon. Serveer ze met een tomatensaus, een roomsaus of wat pesto. Je zou deze ravioli ook kunnen opdienen in een heldere groentensoep of bouillon.
Ook het toetje wordt natuurlijk hartvormig. Maak pannenkoekjes met een vormpje, smeer jam op één helft en leg een ander pannenkoekje erboven op. Meng wat mascarpone met suiker en zeer fijn geraspte limoenschil en wat limoensap. Serveer dit bij de pannenkoekjes, samen met wat vers fruit.


Het chocolade-menu:
Zo af en toe verschijnen er onderzoeken waaruit blijkt dat veel vrouwen chocolade prefereren boven seks, maar waarom zou je het eigenlijk niet allebei kunnen hebben?!
Maak als salade dunne reepjes venkel aan met crème fraîche, zout en peper en leg ze in mooie, stevige rode slabladeren. Rasp er tot slot wat bittere chocolade overheen.
Nog meer chocolade vind je terug in de Mexicaanse mole-saus. In dit recept wordt het geserveerd met pompoen-enchiladas. Kun je geen pompoenen vinden, gebruik dan bataten (zoete aardappels). De romantiek-bedervende bonen kun je vervangen door haricots verts of sperziebonen.
De BBC geeft hier 5 recepten voor valentijns-chocoladetaarten, maar het echte toetje ben je natuurlijk zelf, ingesmeerd in chocoladebodypaint!

 

Met dank aan Tertia.

Meer!
Maartjes roze Gay Pride menu
Een veggie-date voor valentijnsdag
Valentijnsdag op het Vegatopia-forum
Valentine's Day bij de BBC

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama