Open menu

Koken voor 5 europer dag lijkt wel een beetje op een dieet volgen; in plaats van calorieën, tel je euro’s! En dat valt nog vies tegen. Een fijne schranspartij voor de buis is er niet meer bij! Of je moet genoeg hebben aan een zakje zonnebloempitten…

Als verwende shopper liep ik drie keer per week de Albert Heijn binnen. Ik bedacht van tevoren wat ik de komende dagen wilde eten, mikte de ingrediënten in mijn karretje en sjeesde richting kassa. Even pinpas door het apparaat en klaar is Klara! Ik zal eerlijk toegeven dat ik zelden de kassabon bekeek.

Maar anders dan het gat in mijn hand bleek mijn bankrekening géén bodemloze put. Verschillende uitgaven zorgden ervoor dat ik wat meer op mijn bestedingspatroon moest letten. Het eerste wat opviel, was de boodschappenbon. Daar kon best wat vanaf!

Dus vooruit; Het NIBUD beweert dat je in totaal maar € 4,75 kwijt hoeft te zijn per dag aan eten. Dat klinkt onwerkelijk; volgens mij kost een beetje avondeten me in totaal al meer dan vijf euro! Dat moet nader onderzocht worden! Kan het écht?

Na anderhalve week opletten weet ik; ja, het kan. Ik heb mijn vertrouwde Ap ingeruild voor de Dirk, en haal mijn groenten bij de Turkse groentewinkel om de hoek. Dat scheelt! Maar je moet wel overal op letten. Wat is er in de aanbieding? Is gesneden duurder dan in één stuk? Van dit blik heb ik maar de helft nodig, kan ik de rest nog een keer gebruiken? En je fantasie draait overuren! Voor het eerst ooit had ik dat ‘Wat moet ik nú weer eten?’ –gevoel, waar ik normaal nooit last van heb.

Ontbijt is nog wel te doen. Een sneetje brood kost ongeveer zes cent (uit een brood van € 1,29 haal ik ongeveer twintig boterhammen); de overige 29 cent kun je besteden aan broodbeleg. Een pak hagelslag kost nog geen twee euro, en daar doen je wel 20 boterhammen mee; 10 cent per snee, dus. Je kunt rustig nog een tweede boterham nemen. Andere goedkope ontbijtjes zijn een bakje yoghurt of een stukje fruit.

Lunch wordt al lastiger. Ik ben gewend aan het bedrijfsrestaurant bij mij op het werk. Maar dat is echt onbetaalbaar; voor een bakje salade betaal je € 1,22, voor een gegrild broodje kaas met tomaat wel € 3,50! Maar van het NIBUD mag ik maar € 0,92 uitgeven… Vier sneeën brood kost 24 cent; dat begint veelbelovend! Dan beleg. Helaas hebben ze bij de Dirk geen stukken biologische kaas – toch wel mijn favoriete broodbeleg. Wel pakjes met 8 plakjes, dat kost 1,69; ongeveer 21 cent per plak. Ik eet ook graag paté van Tartex, maar die past écht niet binnen het budget. Een potje van 200 gram kost € 3,29! Daar doe ik ongeveer 8 boterhammen mee; 42 cent per boterham. In combinatie met twee boterhammen met kaas is dat al teveel: 24 + 42 + 42 = meer dan 92 cent! Goedkoper broodbeleg is pindakaas of chocopasta, maar dan moet je wel de goedkope supermarkt variant nemen. Ik kan ook een flinke bak yoghurt nemen – een liter biologische yoghurt kost € 0,82, of een krop sla combineren met een stukje komkommer en wat olijfolie… Ik zei toch al dat het op lijnen leek!

Met avondeten heb ik hetzelfde probleem. Rijk gevulde salades met twee verschillende soorten sla, komkommer, ei, zongedroogde tomaat, stukjes feta en croutons kosten op zichzelf al vijf euro; ik zal het toch echt moeten redden met € 2,07.
- De Hollandse maaltijd van twee aardappeltjes en wat gekookte groenten past aardig in het budget. Jammer genoeg zijn de vegaburgers, die de klassieke drie-eenheid compleet maken, duur!
- Rijst, pasta en mie zijn goed betaalbaar. Ik heb alleen de hoeveelheid groenten die ik altijd gebruikte (én champignons, én ui, én paprika, én knoflook), flink uit moeten dunnen. Klassieke tomatensaus van verse tomaten met wat kruiden is goedkoop én lekker!
- Recyclen is het toverwoord; restjes avondeten bewaren voor de volgende dag, en de overgebleven broccoli bewaren we voor een ander gerecht later in de week. Er verdwijnen geen etenswaar meer ongebruikt in de groene bak; dat is natuurlijk sowieso een goede zaak!
- De perfecte restjesverwerker is de (turkse) pita; mik er al je groenterestjes in, maak een goede knoflooksaus (yoghurt, mayo, snufje peper en héél veel knoflook) en je proeft niets aan groenten die er in de koelkast nog ietwat verlept uitzagen.
- Ook makkelijk voor left-overs: chili zonder carne; groenten roerbakken met een blik gepelde tomaten (€ 0,39), een blikje chiliboontjes (€ 0,54) en mixen met rijst!
- Quorn en tofu, dat ik graag door allerhande gerechte mag gooien, zijn in bijzondere vormen (gehakt, in bolletjes, roerbakstukjes) prijzig. Quorn zeker, omdat je dat na opening nog maar 24 uur kunt bewaren. Daar gaat mijn recycle-truukje!
- Een blok tofu kan weer wél, aangezien je dat een paar dagen kunt bewaren in de koelkast, en door middel van verschillende marinades en kruiden elke keer anders kunt laten smaken.
Het geheim van een goedkope maaltijd is dus; hou het simpel!

Met de tussendoortjes komt het wel goed. Twee plakjes ontbijtkoek, een pakje Sultana of een appel passen best in het budget van € 1,41. Maar onbekommerd een keer twéé Sultana’s nemen, of een half pak chocoladekoekjes voor de tv opeten; vergeet het maar. Schranspartijen behoren tot de verleden tijd. Zal ik nog één keer de vergelijking met een dieet maken?


Meer!
Links naar andere artikelen over budgetkoken:

Budgetkoken: inkopen
Tips om goedkoop te eten
Praktijkervaring van Monique
Het NIBUD

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama