Open menu

Eten voor 5 euro per dag, is dat mogelijk? Volgens het NIBUD moet het kunnen. Koken & zo-redacteuren Bianca in Amsterdam en Monique in Friesland namen de proef op de som en vergeleken hun ervaringen.

Of je nu alleenstaand, samenwonend, student, of yup bent, we zitten allemaal wel eens op zwart zaad. En één van de dingen waar je makkelijk op kunt bezuinigen, is je eten. Maar 5 euro per dag, is dat haalbaar?

Het NIBUD heeft berekend, dat je op basis van een tweepersoonshuishouden voor € 4,75 per persoon per dag moet kunnen eten en drinken. Dit is inclusief ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Voor een éénpersoonshuishouden is dit € 4,94 en voor vier of meer personen € 3,52 per persoon per dag. (Voor meer informatie; zie het NIBUD.)

Gebaseerd op een tweepersoonshuishouden, gingen Monique en Bianca gewapend met € 66,50 inkopen doen voor de komende week. Is dat gelukt?

Monique: Ik heb m’n weekboodschappen gehaald, en het heeft me 50 euro gekost. Ik was verbaasd over hoe weinig ik heb uitgegeven, en ben benieuwd of ik het einde van de week haal. Het scheelt denk ik heel erg in welke periode je je boodschappen doet. Ik heb een moestuin, en op dit moment heb ik daar veel groenten vanaf zoals uien, knoflook, tomaten, aubergines, courgettes en aardappelen. Dat zijn dingen die ik nu dus niet in de supermarkt hoef te kopen en ’s winters wel. Verder bak ik m’n eigen brood, deze kosten zitten ook niet in die 50 euro verwerkt.

Ik haal mijn wekelijkse boodschappen altijd bij de Jumbo, en probeer het hier een week mee te redden. Soms haal ik tussendoor nog wel eens een pak melk, omdat die anders niet lang genoeg houdbaar zijn. Ook probeer ik zoveel mogelijk zelf te maken, zoals deeg, pannenkoekenbeslag, sausjes, etc. Dat scheelt (koel)kastruimte en bovendien is het lekkerder en goedkoper. Ook heb ik bij de achterdeur een kruidentuintje waar ik verse kruiden uit kan halen. Dit scheelt ook enorm veel bij het boodschappen doen, want als je ziet wat ze rekenen voor 3 takjes peterselie!
De duurste dingen die ik gekocht heb zijn:
- pot Calvépindakaas à € 2,39
- fles Heinzketchup à € 2,59
- pakje à 5 Quornworstjes à € 2,79
- pakje Quorngehakt à € 2,29
- pond belegen Beemsterkaas à € 4,04
- 6 appels à € 2,44
- 1 bloemkool à € 2,29
- 2 flessen witte wijn à € 2,99

Ik heb overigens niet specifiek gelet op merk/merkloos, ik heb gewoon de dingen gekocht die ik altijd al kocht.

Bianca: Eten voor vijf euro, dat is behoorlijk lastig voor iemand die gewend is de Albert Heijn binnen te stappen en gewoon alles in haar karretje te gooien zonder op de prijs te letten. Maar goed, ik besef dat dit behoorlijk verwend én niet echt slim winkelgedrag is, daarom wilde ik graag proberen me aan een vast budget te houden!

Na vijf minuten in mijn vaste Albert Heijn heb ik het al opgegeven; prijzenslag of niet, het blijft een dure winkel. Een dag later dus maar mijn geliefde Ap omgeruild voor de Dirk van de Broek, en ik moet zeggen; het opende mijn ogen! Ik heb gelukkig een grote Dirk in de buurt, met erg veel keuze. En dan zie je pas hoeveel het vaak scheelt met een duurdere supermarkt. Eén blikje tomatenpuree van dertig cent kan al een winst van 10 eurocent opleveren!

Anders dan Monique haal ik nooit al mijn boodschappen in één keer, maar in twee of drie keer, verspreid over de week. Ik heb ook geen moestuin om op terug te vallen, dus alles komt bij mij uit de winkel. Ik probeer dan ook maar zoveel mogelijk goedkope produkten te kopen, dan hoop ik me bij het koken aan het dagtotaal te kunnen houden.
Vooral bij langer houdbare producten als pasta, rijst en olie scheelde dat enorm! Natuurlijk smaakt de zak Dirk-pasta voor 34 cent niet hetzelfde als verse pasta van de Albert Heijn, maar voor dat enorme verschil in prijs neem je het voor lief. En als je een keer uitgebreid wil koken en wat méér budget kunt uittrekken, kun je altijd nog voor de luxe artikelen gaan.

De enige dingen die me tegenvielen, qua prijs:
- groenten en fruit. Dit was niet veel goedkoper dan bij mijn vaste supermarkt. Zeker de zakjes met voorgesneden groenten zijn prijzig. Goedkopere groenten kun je natuurlijk halen bij de markt, maar ik heb geen markt in de buurt, dus hou ik het bij de goedkope supermarkt.
- Vegetarische burgers en quorn zijn ook niet veel goedkoper. Bovendien hebben ze minder keus. Voor het gemak ga ik dus een vegavleesloos weekje tegemoet.

Zoals je ziet; voor sommige dingen hoef je niet per se naar een goedkopere supermarkt. In de perfecte wereld haal je dus ook boodschappen bij verschillende supermarkten. Maar omdat ik het eeuwig druk heb en dus niet én naar de Dirk én naar de Albert Heijn kan, hou ik het op spullen van de Dirk.

Volgende week kun je lezen hoe de dames de week zijn doorgekomen en wat ze hebben gegeten!

Meer!
Zou jij het redden met een budget van € 5 per dag?
Tips om goedkoop te eten
Praktijkervaring van Bianca
Praktijkervaring van Monique
Het NIBUD

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama